Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικούς στόχους στη Συρία – Δύο νεκροί

Iσραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τις συριακές δυνάμεις στην περιοχή Χάμα, σκοτώνοντας δύο ανθρώπους και προκαλώντας υλικές ζημιές, σύμφωνα με το Russia Today, το οποίο μετέδωσε δηλώσεις της Γενικής Διοίκησης της Συρίας.

Σύμφωνα με το Συριακό Στρατό, τα ισραηλινά μαχητικά έπληξαν τις θέσεις των συριακών Ενόπλων Δυνάμεων κοντά στην πόλη Μασιαάφ στη βορειοδυτική Συρία, στο κυβερνείο της Χάμα, αναφέρει το πρακτορείο Reuters, ενώ εκτιμάται πώς στόχος του Ισραήλ ήταν να επιτεθούν στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και να προκαλέσουν εκτεταμένες ζημιές.

Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα του Ισραήλ προς τη Συρία και τους συμμάχους της, το οποίο έχει προειδοποιήσει για χτυπήματα σε βάρος της Χεζμπολάχ και του Ιράν. Αυτές τις ημέρες μάλιστα βρίσκεται σε εξέλιξη οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις που έχει κάνει η χώρα τα τελευταία 20 χρόνια. Το σενάριο είναι η προσομοίωση στόχων στη Συρία και στο Ιράν.

Πρόσφατα, τα ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν αεροπορικές επιδρομές στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις. Τον Φεβρουάριο, έπληξαν τις θέσεις του Συριακού Στρατού που βρίσκονταν στη δυτική ύπαιθρο της Δαμασκού κοντά στα σύνορα του Λιβάνου.

Ένα μήνα πριν, το Ισραήλ βομβάρδισε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στον Νταμακού, ενώ στις αρχές Φεβρουαρίου, ένα ισραηλινό ελικόπτερο πυροβόλησε στις θέσεις των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στην επαρχία Quneitra στη νότια Συρία, μετά από ένα χτύπημα στα υψίπεδα του Γκολάν.

Τα υψίπεδα του Γκολάν, διεθνώς αναγνωρισμένα ως συριακό έδαφος, καταπατήθηκαν από το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου έξι ημερών το 1967. Το 1981, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε να προσαρτήσει τα δύο τρίτα της περιοχής. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η κατοχή τους από το Ισραήλ είναι παράνομη, ζητώντας την επιστροφή στη Συρία.

Σε αυτή εδώ τη φάση ωστόσο οι στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ έχουν να κάνουν με την απειλή του Ιράν, το οποίο έχουν βάλει στο στόχαστρο οι ΗΠΑ και αρκετές ακόμη χώρες, Αραβικές, λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. Η Τεχεράνη είναι σημαντική απειλή για το Τελ Αβιβ και οι Ισραηλινοί πιστεύουν πώς ο χρόνος κυλάει σε βάρος τους. Μέσω της Συρίας δε το Ισραήλ μπορεί να ισχυροποιήσει τη θέση του.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια