Άσκηση προσομοίωσης Γ' ΠΠ ξεκίνησε η Ρωσία - «Φωτιά» σε όλη την δυτική ρωσική συνοριογραμμή | Bίντεο

Γράφει o Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Tη μεγαλύτερη άσκηση από την λήξη του Ψυχρού Πολέμου ξεκίνησε σήμερα η Ρωσία με το σενάριο της να αφορά την... έναρξη ενός Γ' ΠΠ με το ΝΑΤΟ να επιχειρεί να εισβάλλει στην ρωσική επικράτεια (κάτι αυτοκτονικό αλλά στην Ουάσιγκτον έχει ακόμα αρεκτούς τρελούς που να πιστεύουν στο δόγμα του Χάους του Χ.Κίσινγκερ)

Τα γυμνάσια με την επωνυμία Zapad 2017 διεξάγονται στη Λευκορωσία, στο Καλίνινγκγραντ που είναι ο ρωσικός θύλακας στην Βαλτική, και σε όλη την δυτική Ρωσία και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα.

Συμμετέχουν όλες οι ΕΔ της χώρας και το ΝΑΤΟ παρακολουθεί στενά τις ασκήσεις, «με ηρεμία και αυτοπεποίθηση», όπως λένε αξιωματούχοι της Συμμαχίας αλλά αυτά είναι για το θεαθήναι.

Ανησυχούν πάρα πολύ για την κατακόρυφη αύξηση της μαχητικότητας των ρωσικών ΕΔ και θεωρούν ότι η επέμβαση στην Συρία τις έκανε ακόμα πιο ισχυρές αφού έχουν λάβει τα απαραίτητα «lessons learnt» που μονάχα σε μια εμπόλεμη σύρραξη μπορούν να δοθούν

Το ΝΑΤΟ πιστεύει ότι οι ασκήσεις είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι έχει ανακοινώσει η Μόσχα, με τη συμμετοχή έως και 100.000 στρατιωτών και την εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων ικανών να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Στα γυμνάσια θα γίνει προσομοίωση μιας σύρραξης με τη Συμμαχία για την ακρίβεια η αντιμετώπιση μιας αμερικανοκίνητης εισβολής και θα δοκιμαστεί η ικανότητα της Ρωσίας να συγκεντρώσει μεγάλες δυνάμεις σε πολύ σύντομο διάστημα σε περίπτωση που ξεσπάσει ένας Τρίτος ολοκληρωτικός Παγκόσμιος Πόλεμος

«Το ΝΑΤΟ παραμένει ήρεμο και άγρυπνο», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Γ.Γ. της Συμμαχίας, Γιενς Στόλτενμπεργκ, επισκεπτόμενος στρατιωτική βάση στην Εσθονία.

Αλλά ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Ραϊμούντας Καρόμπλις, δεν είχε την ίδια γνώμη καθώς θεωρεί ότι οι ρωσικές ασκήσεις μπρορούν να πυροδοτήσουν κατά λάθος μια σύρραξη και αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο παραμονής ρωσικών στρατευμάτων στη γειτονική Λευκορωσία.

Αυτό πάντως έχει δικαίωμα να το κάνει η Ρωσία από την στιγμή που το ζητάει η ίδια η Λευκορωσία στα πλαίσια της Ευρασιατικής Ένωσης της οποίας και οι δύο χώρες είναι μέλη

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στρατηγός Μπεν Χότζες στγα πλαίσια της αμερικανικής τακτικής να βαπτίζεται το «άσπρο, μαύρο» και να παρουσιαστεί ως «επιτιθέμενη» η Ρωσία ενώ είναι το ΝΑΤΟ που απειλεί τα σύνορά της, διετύπωσε ανησυχίες μήπως η Ρωσία χρησιμοποιήσει τις ασκήσεις ως «Δούρειο Ίππο» για να κάνει επιδρομές στην Πολωνία και ρωσόφωνες περιοχές στη Βαλτική.

Η Μόσχα απορρίπτει τέτοια εξωπραγματικά σενάρια επιμένοντας ότι πρόκειται για μια τακτική άσκηση, που διεξάγεται ανά τετραετία και έχει σχεδιαστεί εδώ και πολύ καιρό και στην οποία θα μετάσχουν περίπου 13.000 στρατιώτες από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Είναι μια ευκαιρία μαζικής εκπαίδευσης κάτι που δεν αρέσει στις ΗΠΑ.





* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια