Μήπως το… μετάνιωσαν οι Τούρκοι για τους S-400!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Όσο και αν αυτό ακούγεται εκπληκτικό, μετά τις έντονες αντιδράσεις από νατοϊκής και κυρίως από αμερικανικής πλευράς φαίνεται πως η Άγκυρα το ξανασκέφτεται για την προμήθεια των ρωσικών πυραύλων, S-400, σταθμίζοντας περισσότερο τα συν και τα κατά.

Όπως αναφέρεται, το τουρκικό Κέντρο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής και Οικονομίας, EDAM, (Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi), σε μια σημαντική έκθεση του για το θέμα που δημοσιεύεται σήμερα στον τουρκικό τύπο, υποστηρίζει ότι το σύστημα των ρωσικών πυραύλων S-400 δεν εξασφαλίζει την αντιαεροπορική και αντιπυραυλική άμυνα της Τουρκίας, ενώ δημιουργεί πρόβλημα στην προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, καθώς και στην αναβάθμιση των παλαιότερων αεροσκαφών.

Σύμφωνα με το EDAM, το ΝΑΤΟ έχει ήδη κατασκευάσει εναλλακτικές λύσεις για τους πυραύλους S-400, ενώ για την ίδια την Τουρκία η προμήθεια τους φαντάζει σαν δώρο-άδωρο.

Εκείνο το σημείο που υποστηρίζεται σαν τρωτό, είναι τα ραντάρ που καλύπτουν έκταση 600 χιλιομέτρων ενώ το ΝΑΤΟ έχει συστήματα Link-16 και Mod-5. Πρόβλημα είναι και η δυνατότητα μπλοκαρίσματος από ρωσικής πλευράς.

Πολύ σημαντικό είναι, σύμφωνα με το τουρκικό Κέντρο, πως με την αγορά των ρωσικών πυραύλων θα διαταραχτούν σε σοβαρό σημείο οι οικονομικές και όχι μόνο σχέσεις της Τουρκίας με πολλές ξένες χώρες.

Εκείνο που θεωρείται σαν θετικό και ήταν άγνωστο, είναι ότι στη συμφωνία με τους Ρώσους προβλέπεται η συμπαραγωγή μέχρι το 2019 δυο τέτοιων συστημάτων και άλλων δυο μέχρι το 2021. Και εδώ όμως υπάρχει πρόβλημα για την τεχνογνωσία και αν θα είναι έτσι προσιτή από την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, κάτι που οι Ρώσοι δεν το θέλουν με τίποτα

Σε όλα αυτά βέβαια το θέμα είναι εμείς τι…κάνουμε!

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια