ΔΕΗ: H τελική πρόταση για τα νέα τιμολόγια και τις κλιμακωτές αυξήσεις

Μείωση κατά 40-50 ευρώ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για καταναλώσεις μεταξύ 2.000 και 4.000 κιλοβατωρών (kWh) προκύπτει αν υιοθετηθεί η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τις νέες κλίμακες χρεώσεων των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ).
Η μείωση θα προκύπτει επειδή τα νοικοκυριά θα επιβαρύνονται με το κόστος ΥΚΩ κλιμακωτά. Σήμερα, αν κατανάλωναν π.χ. 2.100 κιλοβατώρες το τετράμηνο, τότε πλήρωναν ΥΚΩ με το υψηλό κλιμάκιο για το σύνολο της κατανάλωσης. Γι' αυτό και πολλά νοικοκυριά είδαν τον χειμώνα να τριπλασιάζονται οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Με το νέο σύστημα θα πληρώνουν κλιμακωτά και μόνο για την υπερβάλλουσα κατανάλωση.

Ταυτόχρονα, όμως, με την ίδια εισήγηση η ΡΑΕ «φορτώνει» στην ηγεσία υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τη δύσκολη άσκηση ώστε να μη γίνουν αυξήσεις σε όλους τους καταναλωτές λόγω των οφειλών που πρέπει να πληρωθούν στη ΔΕΗ για ΥΚΩ παλαιότερων ετών. Η ΡΑΕ προτείνει το ποσό των 360.000.000 ευρώ που οφείλεται στη ΔΕΗ να καλυφθεί μέσω μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) που εισπράττει το Δημόσιο από το πετρέλαιο το οποίο χρησιμοποιούν, ώστε να δουλεύουν οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ της ΔΕΗ στα νησιά. Η Ρυθμιστική Αρχή προτείνει να επιστρέφεται το 50% του ΕΦΚ του πετρελαίου των νησιών. Εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθούν περί τα 90.000.000 ευρώ ετησίως, που είναι αρκετά ώστε να αποπληρωθεί η ΔΕΗ σε βάθος τετραετίας για τις παλαιότερες οφειλές των ΥΚΩ, χωρίς να γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια. Η σχετική ρύθμιση, αν γίνει δεκτή από το υπουργείο Ενέργειας, θα προχωρήσει νομοθετικά μέσα στον Σεπτέμβριο.

Οσο για τις χρεώσεις ΥΚΩ, η ΡΑΕ εισηγείται στη γνωμοδότησή της προς το ΥΠΕΝ να καθιερωθούν τρεις καινούργιες με χρεώσεις που διαμορφώνονται ως εξής:

• 0,008 ευρώ για κατανάλωση 0-1.600 kWh το τετράμηνο,

• 0,045 ευρώ για κατανάλωση από 1.600 ως 2.400 kWh,

• 0,080 ευρώ για κατανάλωση από 2.400 kWh και άνω.

Η όποια διευκόλυνση αφορά στην ουσία το νέο μεσαίο κλιμάκιο στο οποίο εντάσσονται και τα περισσότερα νοικοκυριά.

Αντίθετα, εδώ και ημέρες κυκλοφορεί ότι είχε εξεταστεί μια μικρή επιβάρυνση στο πρώτο κλιμάκιο, καθώς σε αυτή την κατηγορία κατανάλωσης ανά τετράμηνο εντάσσονται πολλά εξοχικά και δεύτερες κατοικίες. Δεν είναι γνωστό ποιες είναι οι προθέσεις του υπουργείου για το συγκεκριμένο θέμα. Σήμερα υπάρχουν τα εξής κλιμάκια στις ΥΚΩ:

• 0,00699 ευρώ για 0-1.600 kWh το τετράμηνο,

• 0,01570 ευρώ για 1.601-2.000 kWh,

• 0,03987 ευρώ για 2.001-3.000 kWh,

• 0,04488 ευρώ για 3.000 kWh και άνω.

Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) προτείνεται η καθιέρωση τεσσάρων κατηγοριών σε καθεμία εκ των οποίων θα αντιστοιχεί και έκπτωση από 20% έως και 80% επί του κανονικού τιμολογίου ρεύματος. Η έκπτωση 80% θα αφορά μόνο όσους δικαιούνται το λεγόμενο «εισόδημα αλληλεγγύης», δηλαδή όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες η έκπτωση θα είναι μικρότερη. Για όλες τις κατηγορίες του νέου ΚΟΤ γίνεται πιο αυστηρή η διαδικασία ένταξης, καθώς εκτός από εισοδηματικά κριτήρια καθιερώνονται και περιουσιακά (καταθέσεις, ακίνητα), ακόμα και το Ι.Χ. που κατέχει μια οικογένεια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια