Πρώτα φίλησαν το χέρι του Ιερώνυμου κι έπειτα…

Γράφει ο Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr

Τους υπουργούς και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί κανείς να τους παρακολουθήσει. Για χάρη της Εκκλησίας της Ελλάδας έριξαν στα λιοντάρια τον σύντροφο Φίλη.

Κι έρχεται ύστερα o πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων να δηλώσει ότι «δεν είμαστε λαός Ορθόδοξος». Κάνουν σαματά για την σημαία, αλλά δεν μας λένε γιατί δεν κατήργησαν τις σχολικές παρελάσεις. Είναι σαφές το τι γίνεται!

Αντιλαμβάνονται ότι έχουν χάσει έδαφος και μεταξύ του σκληρού πυρήνα των οπαδών τους. Προσπαθούν, λοιπόν, να τους θυμίσουν κάτι από την ρητορική του παρελθόντος, όταν η Ανανεωτική Αριστερά ψάρευε τους ψηφοφόρους της ανάμεσα στους φιλελεύθερους του κέντρου και τους ευρωκομμουνιστές. Διαχωρισμός κράτους Εκκλησίας, σεβασμός στα πολιτικά δικαιώματα και άλλα ανάλογα αιτήματα «παραπλάνησαν» στο παρελθόν  τα καλύτερα παιδιά του αστικού χώρου.

Όλα αυτά μέχρι να γίνουν εξουσία. Διότι τότε ανακάλυψαν νέους οδούς και έτσι ξέχασαν τα συνθήματα της νιότης. Η Αριστερά που αγάπησε περισσότερο απ’ όλους η Δεξιά, αποδείχτηκε μία τεράστια πολιτική φούσκα. Δεν μπόρεσε να υποστηρίξει την συνθηματολογία του παρελθόντος, επειδή το ίδιο το DNA της Αριστεράς δεν έχει σχέση με τα ατομικά δικαιώματα. Κι είναι χαρακτηριστική η πολεμική που γίνεται στην Αριστεία. Οτιδήποτε έχει να κάνει με το άτομο χαρακτηρίζεται νεοφιλελεύθερο, άρα μιαρό και απορριπτέο. Πως γίνεται να υποστηρίζει κανείς ατομικά δικαιώματα και από την άλλη να καταγγέλλει την ατομικότητα, είναι κάτι που μόνο οι ίδιοι γνωρίζουν.

Οι άνθρωποι  υποστηρίζουν την υποταγή του ατομικού δικαιώματος στο συλλογικό καλό. Όπου ως συλλογικό καλό, φυσικά, μπορούμε να ορίσουμε εκείνα που ορίζει και το κόμμα. Το παρελθόν τους έχει δείξει ότι δεν πιστεύουν στην ανεξιθρησκία, ούτε στην υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι καιροσκόποι και δεν κάνουν κάτι άλλο από το να διαπραγματεύονται πάνω σε βασικές αρχές του Φιλελεύθερου χώρου.

Επιθυμούν να δώσουν ένα καλοκαιριάτικο χάπι αισιοδοξίας στο κοινό που εξακολουθεί να τους ακούει και να τους εμπιστεύεται. Ότι έστω κι αργά ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει εκείνο που ήταν. Και σε αυτό δεν έχουν άδικο. Είναι αλήθεια ότι καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες για να επιστρέψουν στα ποσοστά του παρελθόντος.

Κατά τα λοιπά, δεν χρειάζεται να ανησυχούν! Η Ελλάδα που δεν πέρασε διαφωτισμό, έχει μία ευκαιρία να δανειστεί ορισμένες βασικές αρχές από την Ευρώπη. Γι αυτό και ο φιλελεύθερος κόσμος θεωρεί αυτή, την μάχη της παραμονής στην Ευρώπη, ως σημαντικότερη από το να αναλωθεί σε μάχες χαρακωμάτων για το ποιος έχει τα καλύτερα συνθήματα. Συνθήματα τα οποία η Αριστερά είχε τουλάχιστον την ευκαιρία της (την οποία δεν είχε μέχρι σήμερα ο Φιλελεύθερος χώρος) να τα υλοποιήσει και τελικά δεν το έκανε.  Δεν της φταίει κάποιος γι' αυτό.

Κι αν εννοούν αυτά που λένε, δεν έχουν παρά να καταργήσουν τις παρελάσεις και να προχωρήσουν στον διαχωρισμό κράτους Εκκλησίας. Ιδού η Ρόδος, όπως θα έλεγε και ο πρόεδρος Αλέξης...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια