Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις: Ανασχηματισμό ανακοινώνει ο Α.Τσίπρας – «Ρινγκ» το Υπουργικό Συμβούλιο

Εικόνα αποσύνθεσης εμφανίζει η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό Α.Τσίπρα να δέχεται ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ορυμαγδό εισηγήσεων για ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο προτού ανέβει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τα κυριότερα προβλήματα εντοπίζονται στις σχέσεις με τους Υπουργούς, Πάνο Σκουρλέτη, Χρήστο Σπίρτζη, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκο Παππά, Μουζάλα, Κοντονή,Τόσκα κτλ.

Ερωτηματικό δε, αποτελεί το εύρος των διορθώσεων, αν και εφόσον προκριθεί η λύση του ανασχηματισμού.

Με την τάση των «53» να πιέζει εδώ και καιρό για περισσότερες αλλαγές. Ήδη «πυροβολούν» σε αυτή τη φάση τους κκ Μουζάλα και Κοντονή. Αλλά παραμένει άγνωστο αν και κατά πόσο θα ικανοποιηθεί το αίτημά τους.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως κλίνει σε μια αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος πριν από την άνοδό του στη Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εγκαινιάσει τη φετινή Διεθνή Έκθεση (ΔΕΘ).

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, οι έριδες εντός του Υπουργικού Συμβουλίου σε ό,τι αφορά τις υπουργικές προστριβές, ξεχωρίζει αυτή ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.

Σύμφωνα, πάντα, με την εφημερίδα, οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι ψυχρές, όπως έδειξαν οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του Τσακαλώτου και οι αιχμές κατά του Παππά για τη διαστημική υπηρεσία και τις τηλεοπτικές άδειες.

Παράλληλα, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη έχουν κατά καιρούς διατυπώσει παράπονα για τον συντονισμό της κυβέρνησης ή για συγκεκριμένους συναδέλφους τους (Τόσκας, Μουζάλας κ.ά.).

Την ίδια στιγμή, κι ενώ προηγούμενα σενάρια ήθελαν τον κ. Τσακαλώτο να μένει εκτός κυβέρνησης, στενοί συνεργάτες του λένε πλέον πως ο ίδιος επιθυμεί την παραμονή του στο Υπουργείο Οικονομικών.

Η παραμονή του, εξάλλου, στο ΥΠΟΙΚ έχει άρρηκτα συνυφασμένη και με θέματα κομματικών ισορροπιών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο ίδιος παραμένει άτυπος επικεφαλής της «Ομάδα 53+».

Σε διαφορετική περίπτωση, και εφόσον ο κ. Τσίπρας θελήσει να τον θέσει εκτός κυβέρνησης, τα δεδομένα θα αλλάξουν ριζικά και δεν αποκλείεται το Υπουργικό Συμβούλιο να υποστεί ριζικό ανασχηματισμό, με τις προστριβές και τις «καραμπόλες» να δίνουν και να παίρνουν.

Όπως εκτιμούν καλά ενημερωμένες πηγές, οι όποιες αποφάσεις του πρωθυπουργού αναμένονται αμέσως μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Ο κ. Τσίπρας, κατά πληροφορίες πάντα, αναζητά άμεσα λύση, ώστε να ανηφορίσει στη Θεσσαλονίκη η κυβέρνησή του με νέο πρόσωπο.

Ωστόσο, στο ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού, το Μαξίμου θα βρεθεί να υπομένει τη δυσαρέσκεια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια