Μετριότητες

Πυροτεχνήματα χωρίς μέθοδο, επαγγελματισμό και σύστημα


Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
Από την πρώτη στιγμή που άκουσα τις νεφελώδεις εξαγγελίες του υφυπουργού Παιδείας, κυρίου Γαβρόγλου για το νέο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων ήμουν σίγουρος ότι πρόκειται για επικοινωνιακό πυροτέχνημα.

Λίγο προσεκτικά να μελετούσες τη «δομή» του υποτιθέμενου νέου συστήματος, θα καταλάβαινες ότι οι άνθρωποι δεν σχεδιάζουν μεταρρύθμιση, τους δεκαεπτάρηδες που θεμελιώνουν δικαίωμα ψήφου από του χρόνου θέλουν να καλοπιάσουν, τα υπόλοιπα είναι λεπτομέρειες που οδηγούν στη δημιουργία μιας δικτατορίας μετριοτήτων.

Δύο απλές ερωτήσεις απαιτείται να υποβάλει η αντιπολίτευση στον κύριο υπουργό, ο οποίος προ καιρού ισχυριζόταν ότι οι εξετάσεις κατέστρεψαν γενεές και γενεές (καθώς τους έκλειναν στο σπίτι τα σαββατόβραδα) και θα καταλάβαινε αμέσως σε τι συνίσταται η προχειρότητα. Η πρώτη είναι τι σημαίνει ο όρος «κεντρικά οργανωμένες εξετάσεις» που είπε ο κύριος Γαβρόγλου.

Κεντρικά οργανωμένες σημαίνει ότι καταργείται η παρούσα κεντρική επιτροπή εξετάσεων, η οποία συνεδριάζει αξημέρωτα στον περίφημο «κλωβό» του υπουργείου και επιλέγει τα θέματα; Ή κεντρικά οργανωμένες σημαίνει επιλογή θεμάτων από άλλο σχήμα; Και το δεύτερο: Τι σημαίνει ότι στο μέλλον θα αυξηθεί ο συντελεστής διαμόρφωσης βαθμού πρόσβασης, ο οποίος υπολογίζεται από τις «ενδοσχολικές επιδόσεις» του μαθητού; Να υποθέσουμε ότι στο μέλλον η εισαγωγή στα ΑΕΙ θα κρίνεται από συντελεστή 30% από τις ενδοσχολικές επιδόσεις; 40%; 50% μήπως; Και αν ναι, μήπως αυτό αποτελεί νόθευση της αξιοκρατίας, καθώς θα μπαίνεις στο πανεπιστήμιο με βαθμολογία που θα διαμορφώνεται grosso modo κατά το ήμισυ από τις γραπτές επιδόσεις και κατά το ήμισυ από τις ενδοσχολικές επιδόσεις;

Και κάτι ακόμη: Οι εργασίες στο σχολείο θα βαθμολογούνται κατά τον κύριο Γαβρόγλου από «εξωτερικό αξιολογητή». Μήπως να μας ενημερώσει ποιος θα είναι αυτός; Όπως ανέφερα αρχικά, αμφιβολία δεν έχω. Πυροτέχνημα είναι αυτές οι εξαγγελίες, φωτοβολίδα.

Όπως πυροτέχνημα θα αποδειχθούν σε βάθος χρόνου και οι χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα για την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Όχι γιατί κατά βάθος ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εχθρός της αξιολόγησης και της κινητικότητας, από τον καιρό της θητείας του στην αντιπολίτευση, το ξέρουμε αυτό. Θα αποδειχθούν πυροτέχνημα γιατί ο κύριος πρωθυπουργός -το κυβερνών κόμμα γενικότερα- δεν έχει εγγεγραμμένη στο πολιτικό DNA του αυτό που ονομάζουμε «μέθοδος», «επαγγελματισμός», «σύστημα» κ.λπ.

Αν εξαιρέσει κανείς μεμονωμένους υπουργούς και ορισμένους τεχνοκράτες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αποτελούν νησίδες αποτελεσματικότητας εντός χαοτικής κυβέρνησης, δεν βλέπω ποιος, με ποια προσόντα και πώς μπορεί να υπηρετήσει τους απαιτητικούς στόχους διαρκείας ενός προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Μεταρρυθμίσεις με συνεντεύξεις Τύπου δεν γίνονται, κύριε πρωθυπουργέ.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια