«Κώδικα που δεν σπάει» έστειλε κινεζικός δορυφόρος από το διάστημα στη Γη

Η Κίνα εξέπεμψε από δορυφόρο στο διάστημα στη Γη κώδικα ο οποίος «δεν σπάει», σε μια σημαντική πρωτιά όσον αφορά στην τεχνολογία κβαντικής τηλεπικοινωνίας διαστήματος- γης, όπως μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ την Πέμπτη.

Όπως σημειώνει το Reuters, η Λαϊκή Δημοκρατία είχε εκτοξεύσει τον πρώτο δορυφόρο κβαντικής επικοινωνίας στον κόσμο τον προηγούμενο Αύγουστο, αποσκοπώντας σε τηλεπικοινωνίες ασφαλείς από τους χάκερ, σε μια εξέλιξη που το Πεντάγωνο είχε χαρακτηρίσει «αξιοσημείωτη».
Το επίσημο πρακτορείο Xinhua μετέδωσε πως το πιο πρόσφατο πείραμα δημοσιεύτηκε στο Nature την Πέμπτη, με τους reviewers να κάνουν λόγο για «ορόσημο». Ο δορυφόρος απέστειλε κβαντικά «κλειδιά» σε επίγειους σταθμούς στην Κίνα σε αποστάσεις από 645 χλμ μέχρι 1.200 χλμ μακριά, σε ρυθμό μετάδοσης 20 φορές πιο αποδοτικό σε σχέση με αυτόν της οπτικής ίνας, ανέφερε ο Παν Τζιανγουέι της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, επικεφαλής επιστήμονας του πειράματος. «Αυτό, για παράδειγμα, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για τη διεξαγωγή μιας απόλυτα ασφαλούς τηλεφωνικής κλήσης, ή της μετάδοσης ενός μεγάλου όγκου τραπεζικών δεδομένων», είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το Xinhua- προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα υποκλοπής στο κβαντικό κανάλι τηλεπικοινωνίας θα προκαλούσε ανιχνεύσιμες αναταραχές. «Σε περίπτωση αναχαίτισης ή μέτρησης, η κβαντική κατάσταση του κλειδιού θα αλλάξει, και οι πληροφορίες που υποκλέπτονται θα αυτοκαταστραφούν» ανέφερε το Xinhua- τονίζοντας ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά στη χρήση αυτής της νέας γενιάς τηλεπικοινωνιών στην άμυνα και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια