ΕΝΦΙΑ: Οι αλλαγές που ετοιμάζει η κυβέρνηση για το 2018

Παρά τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ως 10% από το νέο έτος, το συνολικό ποσό που θα εισπράξει το κράτος από τον ΕΝΦΙΑ του 2018 θα πρέπει να είναι το ίδιο. Το υπουργείο συλλέγει αυτή την περίοδο στοιχεία για τις ενοικιάσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών (AirBnB) ώστε να εφαρμοσθεί η νέα φορολογική νομοθεσία…

Τον κίνδυνο για νέες αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα αποτελέσουν τη χαριστική βολή στην πάλαι ποτέ μεσαία τάξη αντιμετωπίζουν εκατομμύρια νοικοκυριά ενόψει του επανακαθορισμού των αντικειμενικών αξιών ως το τέλος του έτους με στόχο να τεθούν σε ισχύ από το 2018.

Και αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει αυξομειώσεις στις αντικειμενικές αξίες ώστε να βρεθούν πιο κοντά στις εμπορικές (η τεχνική δουλειά πρέπει να τελειώσει ως τα Χριστούγεννα), το 2018 με βάση τις νέες αντικειμενικές θα πρέπει να εισπράξει από τον ΕΝΦΙΑ ακριβώς όσα και φέτος, δηλαδή 2,65 δισ. ευρώ.

Αναγκαστικά το νέο μείγμα του ΕΝΦΙΑ στο οποίο ποντάρει (και) πολιτικά η κυβέρνηση θα πρέπει να περιλαμβάνει αυξήσεις για τα μεσαία νοικοκυριά ώστε να μπορούν να προκύψουν μειώσεις για τα ασθενέστερα και στο τέλος να εισπραχθεί το ίδιο ποσό. Με άλλα λόγια, επειδή δεν μπορεί να μειώσει το συνολικό ποσό, το υπουργείο Οικονομικών θα μοιράσει αλλιώς τα βάρη και θα υπάρξουν χαμένοι και κερδισμένοι.

Τη στόχευση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου: «Μέχρι τέλους του έτους, πιστεύουμε οι επιτροπές να έχουν ολοκληρώσει το έργο για όλα τα ακίνητα, οπότε θα έχουμε και τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες για ένα δικαιότερο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Εκεί δηλαδή που είναι χαμηλότερες οι αξίες να έχουμε κάτι χαμηλότερο κι εκεί που πραγματικά υπάρχουν υψηλότερες αξίες να έχουμε αντίστοιχα υψηλότερο ΕΝΦΙΑ» τόνισε.

Βεβαίως επειδή οι νέες αντικειμενικές δεν θα οδηγήσουν αυτόματα στην είσπραξη του ίδιου συνολικά ποσού από τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση θα «πειράξει» τους συντελεστές, θα επανασχεδιάσει δηλαδή το φόρο των ακινήτων με αφορμή την αλλαγή των αντικειμενικών πάνω στις οποίες υπολογίζεται. Σε κάθε περίπτωση από 1ης Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα υπολογισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων και με βάση αυτό δεν θα υπολογίζεται μόνο ο ΕΝΦΙΑ αλλά το σύνολο των φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα (αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές κ.λπ.).

Η κυρία Παπανάτσιου σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο συλλέγει αυτή την περίοδο στοιχεία για τις ενοικιάσεις ακινήτων μέσω πλατφορμών (AirBnB) ώστε να εφαρμοσθεί η νέα φορολογική νομοθεσία.

Οι νέες αντικειμενικές

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών που επεξεργάζονται τις νέες αντικειμενικές προσανατολίζονται σε μείωση 10% που θα προκύψει ως γενικό ποσοστό μέσα από αυξομειώσεις. Από εκεί και πέρα όμως υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες, δείγμα της δυστοκίας που επικρατεί και της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος, ιδίως όταν μπλέκεται με πολιτικές στοχεύσεις.

Σε τεχνικό επίπεδο η γενική κατεύθυνση της ευθυγράμμισης κατά το δυνατόν με τις εμπορικές τιμές οδηγεί σε μειώσεις στις περιοχές με αξία μεγαλύτερη των 4.000 ευρώ/τ.μ., όπου δεν υπήρξαν μειώσεις το 2016, και αυξήσεις σε περιοχές με αξία 600 - 800 ευρώ/τ.μ.. Δεν είναι όμως βέβαιο ότι αυτό εξυπηρετεί την πολιτική γραμμή της κυβέρνησης.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια