Καινοτομία στη διαχείριση των υδάτων

Water Technology and Environmental Control Exhibition & Conference (WATEC), 12 με 14 Σεπτεμβρίου στο Ισραήλ


Γράφει η δημοσιογράφος Λέττα Καλαμαρά
«Το νερό είναι ευκαιρία για συνεργασίες και όχι για αντιπαραθέσεις. Χρειαζόμαστε περισσότερο και φθηνό νερό» τόνισε στη «Ν» ο Μίκι Ζάιντε, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού στην ισραηλινή Αρχή Υδάτων και Αποχέτευσης (IWA), στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν η πρεσβεία του Ισραήλ και το ΕΒΕΑ,
με αφορμή τη διοργάνωση του Water Technology and Environmental Control Exhibition & Conference (WATEC), που θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου στο Τελ Αβίβ. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας για την αποτελεσματική διαχείριση των υδάτινων πόρων είναι το κεντρικό θέμα της έκθεσης. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η έκθεση αποτελεί μια καλή ευκαιρία για επιχειρηματικές συναντήσεις υψηλού επιπέδου και ανάδειξη των τεχνολογικών επιτευγμάτων και προσπαθειών νεοφυών εταιρειών του χώρου.
Και δεν υπάρχει πιο κατάλληλη χώρα από το Ισραήλ, με το 60% της έκτασής της να καλύπτεται από έρημο και με μια πλήρως τεχνολογικά προσανατολισμένη οικονομία και κοινωνία, για να μιλήσει και να παρουσιάσει τις σχετικές προτάσεις. Όπως επισημαίνεται και στην παρουσίαση της WATEC, το Ισραήλ εδώ και πολλά χρόνια παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή του. Το τεχνολογικό οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και στηρίζεται από το ισραηλινό τεχνολογικό πρόγραμμα επενδύσεων, απαρτίζεται από 400 περίπου δυνατές, υψηλής τεχνολογίας εταιρείες που ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας και υδάτινων πόρων. Μόνο το project νερό αξιοποιεί κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολ. Πλέον χρησιμοποιούνται αισθητήρες, μοντέλα επιχειρηματικής ευφυΐας, μοντέλα big data analytics, νανο-τεχνολογίες νερού, smart monitoring με στόχο την παρακολούθηση του υπεδάφους για κοιτάσματα νερού και την πορεία των υπαρχόντων αποθεμάτων 24 ώρες το 24ωρο και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Η στρατηγική του Ισραήλ
Σύμφωνα με τον κ. Ζάιντε, μέχρι το 2008 δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο αξιοποίησης των υδάτων. Σήμερα το 70% των αναγκών της χώρας σε πόσιμο νερό καλύπτεται από αφαλατώσεις και το 86% των χρησιμοποιούμενων υδάτων ανακυκλώνεται και αξιοποιείται για άρδευση. Η στρατηγική του Ισραήλ έχει ορίζοντα το 2050, εφαρμόζεται και προσαρμόζεται χρόνο με τον χρόνο, αφορά την ίδρυση ανεξάρτητων δημοτικών εταιρειών διαχείρισης νερού και αποχέτευσης με υποχρεωτική επανεπένδυση μέρους των εσόδων στην ανανέωση των υποδομών, ενιαία τιμολόγηση του νερού σε όλη τη χώρα στην πραγματική του αξία με επιδότηση μόνον της αγροτικής χρήσης, ενθάρρυνση των συνεργειών με τον ιδιωτικό τομέα για την κατασκευή υποδομών. Ο στόχος ήταν να διαχυθεί το μήνυμα της αξίας του προγράμματος για την ορθή χρήση νερού σε όλα τα στρώματα του πληθυσμού και αυτό επετεύχθη. Όπως τονίζει ο κ. Ζάιντε η βιομηχανία νερού είναι ένας πολλά υποσχόμενος τομέας βιώσιμης ανάπτυξης και αυτό αφορά και την Ελλάδα.

Χωρίς πρόσβαση σε καθαρό νερό
Αντίστοιχη είναι η άποψη για ορθή χρήση του νερού των αναλυτών του Euromonitor International, οι οποίοι υπολογίζουν στο 1 δισεκατομμύριο τον αριθμό των ανθρώπων που ζουν χωρίς να έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό, σύμφωνα με στοιχεία του 2017. Ο αγροτικός τομέας αποτελεί τον πιο υδροβόρο τομέα της οικονομίας. Το 85% του νερού παγκοσμίως καταναλώνεται στις αγροτικές καλλιέργειες. Επίσης το 97,4% του νερού στη Γη είναι ωκεανοί, από το υπόλοιπο που μένει το 2% είναι εγκλωβισμένο στους πάγους και ουσιαστικά η ανθρωπότητα παλεύει να επιβιώσει με ένα μόλις 0,6% διαθέσιμων και προσιτών υδάτινων πόρων (The emerging global water crisis, University of California).

Στο 1 τρισ. δολ. η αξία της αγοράς
Όπως τονίζει η Rina Kupferschmid-Rojas, head of sustainable finance, UBS & Society, η αξία της βιομηχανίας παροχής υπηρεσιών νερού υπολογίζεται να φτάσει το 1 τρισ. δολ. το 2020 και προσφέρει κίνητρα επενδύσεων, όχι μόνο λόγω της υψηλής οικονομικής απόδοσης που προσφέρει αλλά και της κοινωνικής. Η ThinkPhi είναι μια start up που ασχολείται με την παραγωγή πόσιμου νερού από το νερό της βροχής και ταυτόχρονα με την παραγωγή ενέργειας μέσω αυτής της διαδικασίας.
Πρόκειται για ένα μικρό δείγμα μιας τεράστιας προσπάθειας funding εταιρειών για την ανάπτυξη τεχνολογιών με στόχο τη μέγιστη αξιοποίηση των υδάτινων πόρων που έχει ξεκινήσει το water.org. Στο πλαίσιο αυτό ανήκει το fund WaterEquity που ξεκίνησε να επενδύει σε τέτοιου τύπου καινοτόμες επιχειρήσεις σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Καμπότζη το πρώτο τρίμηνο του 2017.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια