FeaturedPost Slider Top

Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Κώστα, μήπως πιάνεσαι... «Κώτσος»;

Στην πολιτική, σημασία δεν έχει μόνο το «τι» λες, αλλά και «πώς» το λες και «πότε». Στοιχειώδες, κύριε Κώστα Μπακογιάννη...


Γράφει ο Θάνος Οικονομόπουλος
Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας έχει μεγαλώσει σ' ένα κατ' εξοχήν πολιτικό οικογενειακό περιβάλλον, στο οποίο δεν μπορεί να μην έμαθε εξ απαλών ονύχων ότι η πολιτική είναι (και...) η διαχείριση των συμβόλων. Και των συμβολισμών. Και του περιβόητου timing.

Κάτι «τυπικό» που λες σε μια δεδομένη στιγμή, μπορεί ν' αποκτήσει τεράστια ουσία και να σου γυρίσει μπούμερανγκ.

Φυσικά και πολύ καλά έκανε ο κ. Μπακογιάννης, και ως εκ της θεσμικής του θέσεως παραβρέθηκε στο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο Στερεάς Ελλάδας, στην Λαμία, όπου μίλησε ο πρωθυπουργός. Αλλά, δεν είχε κανένα απολύτως λόγο να κάνει... συναινετικά ανοίγματα προς τον κ. Τσίπρα, να  συμφωνήσει μαζί του ότι «η επόμενη μέρα θέλει ευρεία συνεννόηση» -έστω και αν προσπάθησε να διαφοροποιηθεί, λέγοντας «επειδή διαφωνούμε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνυπάρχουμε»- να ποζάρει χαμογελαστός δίπλα του, να... χαριεντίζεται  με χιούμορ του τύπου «σας ευχαριστώ, κ. πρωθυπουργέ, που μου χαλάσατε την γαμήλια εβδομάδα μου!».

Και, κυρίως, να λέει δημόσια και με έμφαση προς το ακροατήριο και τον πρωθυπουργό, ότι «όλη η Ελλάδα αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα, φτώχεια, ανεργία, αδικία, φυγή των νέων παιδιών στην ξενιτειά -και περιγράφω μια πραγματικότητα που δεν ξεκίνησε τον Γενάρη του 2015, μην τρελαθούμε κιόλας!». Μπορεί, επί της ουσίας, να περιγράφει αντικειμενικά την πραγματικότητα. Αλλά δεν μπορεί ο κ. Μπακογιάννης να μην αντελήφθη, ότι η συγκεκριμένη περιγραφή της πραγματικότητα, στην συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία κατά την οποία πρωθυπουργός και κυβέρνηση ανοίγουν πολεμικά μέτωπα με αντιπολίτευση, θεσμούς (ιδίως την Δικαιοσύνη!) και ΜΜΕ, και κυρίως μ' αυτήν την... χαρίεσσα διάθεση, ήταν δώρο στην επικοινωνιακή φαρέτρα του κ. Τσίπρα!

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο πρωθυπουργός με το ίδιο ύφος «απάντησε» στον κ. Μπακογιάννη πως «αν λάβει κανείς υπ' όψη του ότι του... χάλασα την εβδομάδα του μέλιτος, αλλά και τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε στην ΝΔ  για την παρουσία του εδώ, και λίγα μας έσουρε...!»(;)

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας είναι μέλος της συγκεκριμένης παράταξης, υπό την σημαία της οποίας και με το βάρος του επωνύμου του και της οικογενειακής καταβολής του -ας μην γελιόμαστε- εξελέγη στο αξίωμα που κατέχει. Η αξιωματική αντιπολίτευση (και όχι μόνο...) έχει υψώσει κάθετα την κριτική της στην κυβέρνηση, για την μεθοδευμένη επίθεση κατά των θεσμών, τα συνεχή και ασύστολα ψέμματα της, την ύποπτη κάλυψη που παρέχει στους «άγνωστους» αναρχικούς τραμπούκους, της επικοινωνιακές επιθέσεις εναντίον σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Λογικό είναι  το «τι» αλλά ιδίως το «πώς» και «πότε» είπε ότι είπε ο κ. Μπακογιάννης, θα χρησιμοποιούνταν από την κυβέρνηση και τα έντυπα αλλά και διαδικτυακά μέσα που διαθέτει, για να δημιουργήσει εντυπώσεις και προβλήματα στην ΝΔ. Όπως και έγινε, άλλωστε. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι ο κ. Μπακογιάννης, γιος της Ντόρας και ανιψιός του Προέδρου της ΝΔ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι τόσο... αφελής, ώστε δεν το υποψιαζόταν.

Ίσως αυτή η «συγκεκαλυμμένη» αποστασιοποίησή του από την κομματική  μήτρα και την πολιτική που έχει υιοθετήσει η ηγεσία της, να οφείλεται στις φιλοδοξίες που λέγεται ότι έχει να κατέβει υποψήφιος για τον Δήμο Αθηναίων, και θέλει να κάνει «ανοίγματα» και σε άλλα εκλογικά ακροατήρια για να κατάγει εντυπωσιακή νίκη, να μεταπηδήσει  από την περιφέρεια στον πυρήνα των εξελίξεων (και των εντυπώσεων, της απήχησης...) κι' από κει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και, ποιος ξέρει, και στην ηγεσία του κόμματος, από το οποίο επικαιρικά «ανεπαισθήτως» διαφοροποιείται. Δημιουργώντας του, όμως, προβλήματα στην παρούσα κρίσιμη φάση...

Η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος, κ. Κώστα Μπακογιάννη. Και κινδυνεύεις να πιαστείς ο ίδιος... «Κώτσος»!



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δεν υπάρχουν σχόλια :