Τα «ορφανά» του Αλέξη

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Τα στελέχη που τα προηγούμενα χρόνια φιλοτέχνησαν το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα σαν φρέσκο, άφθαρτο και έτοιμο για ρήξεις ηγέτη του έχουν γυρίσει την πλάτη. Μετά τη μνημονιακή στροφή του έχουν αποστασιοποιηθεί και από εκείνον και από τον ΣΥΡΙΖΑ, στους κόλπους του οποίου ανδρώθηκαν.

Σήμερα, σε μία ανάλογη στροφή ρεαλισμού, τα ορφανά του Αλέξη και τότε ανερχόμενα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν πίσω ιδεοληψίες και ιδανικά. Έχουν βουτήξει στα ταραγμένα νερά της αγοράς ως ιδρυτές μίας εταιρείας διαφήμισης και μάρκετινγκ.

«Η ιστορία των 4: Τα βασικά στοιχεία του χαρακτήρα μας κρίνονται μέχρι την ηλικία των τεσσάρων. Πρωτίστως το ότι οι Παρασκευές μας αρέσουν πιο πολύ από τις Δευτέρες. Επίσης, ότι τρώμε σοκολάτες (bitter), όταν ξυπνάμε αργά τη νύχτα. Αλλά μέχρι τα τέσσερα έχουμε αποφασίσει και το επάγγελμα που θα ακολουθήσουμε αργότερα – αστροναύτης».

Με τα λόγια αυτά περιγράφει τον εαυτό της η τετράδα που βρίσκεται πίσω από την εταιρεία επικοινωνίας και μάρκετινγκ που μετράει ελάχιστους μήνες ζωής και ακούει στο όνομα 4Share. «Μια κολλεκτίβα που μπορεί να εμπνευστεί ιδέες, να σχεδιάσει στρατηγικές, να υλοποιήσει εκστρατείες επικοινωνίας».

Από την Κουμουνδούρου στον επιούσιο

Λίγο αφότου ξεπέρασαν την φάση του αστροναύτη και λίγο πριν την ίδρυση της εταιρείας τους οι τέσσερις αυτοί πέρασαν και από το τιμόνι της χώρας, απολαμβάνοντας τα θέλγητρα της εξουσίας. Ελάχιστοι, άλλωστε, γνωρίζουν ότι την ομάδα αυτή συγκροτούν κάποιοι εκ των πάλαι ποτέ στενότερων συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα: ο Τάσος Κορωνάκης, ο Γιάννης Αλμπάνης, ο Ηλίας Χρονόπουλος και η Χρυσαυγή Δασκάλα. Ήταν εκείνοι που αποτέλεσαν την ομάδα επικοινωνίας που πήρε πάνω της την προεκλογική καμπάνια του 2015 και αμέσως μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιβραβεύθηκαν με κομβικές θέσεις στην Κουμουνδούρου και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σήμερα, μετά την απόσχιση εκατοντάδων άλλων στελεχών από όλη την Ελλάδα, και αυτοί έχουν αλλάξει σελίδα, αντιδρώντας στη μνημονιακή στροφή του κόμματός που επί χρόνiα υπηρέτησαν. Καλούνται να επιβιώσουν στον αχαρτογράφητο γι’ αυτούς ιδιωτικό τομέα, μακριά από την προστατευτική αγκαλιά του κομματικού μηχανισμού.

Από την άλλη, οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ επισημαίνουν καυστικά ότι η απόσταση από την Κουμουνδούρου στα γραφεία της εταιρείας που βρίσκεται στην Ιπποκράτους είναι το πολύ δύο τσιγάρα δρόμος.

«Κάπως έτσι κι εμείς της 4share μέχρι τα τέσσερα είχαμε καταλάβει τα βασικά: ότι τίποτα δεν έχει νόημα αν δεν το μοιράζεσαι με τους άλλους – ακόμα και αν πρόκειται για την πιπίλα· ότι από το αν τσιρίξεις οργισμένα ή παρακαλέσεις με υγρά μάτια, εξαρτάται το αν θα σου πάρει η μαμά το παγωτό – επομένως πρέπει να σκεφτείς καλά τι από τα δύο πρέπει να κάνεις κάθε φορά· ότι ο αναπνευστήρας από τη μάσκα του θείου Μίμη μπορεί να γίνει το πιο τέλειο διαστημικό όπλο λέιζερ – γιατί τα πράγματα γίνονται τελείως διαφορετικά όταν τα σκεφτείς διαφορετικά. Στα πέντε κρίναμε σκόπιμο να βάψουμε ροζ τον καινούργιο καναπέ – οι υπόλοιποι στο σπίτι απέρριψαν το draft. Μετά που μεγαλώσαμε, είπαμε να κάνουμε μια δουλειά που να ταιριάζει με τον χαρακτήρα μας».

Πριν ανακαλύψουν την πραγματική τους τάση, τσαλαβούτησαν στα νερά της πολιτικής ως ορκισμένοι ακόλουθοι του Αλέξη Τσίπρα. Μετά την σύγκρουση και την απομάκρυνση από τον ΣΥΡΙΖΑ τα τέσσερα πρώην κομματικά στελέχη προωθούν κλαμπ, ουίσκι, θεματικά πάρκα και μαγαζιά μπαχαρικών. Εξάλλου, έχουν μοιρασμένους ρόλους, συμβάλλοντας ο καθένας από τον τομέα εξειδίκευσή τους.

Ο πρώην κομματικός γραμματέας

Ο Τάσος Κορωνάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Υπήρξε συνοδοιπόρος του Αλέξη Τσίπρα στην ξέφρενη πορεία του προς την εξουσία και στη συνέχεια γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, με σημαντικά ερείσματα στο κόμμα και στην κυβέρνηση. Ο Τάσος είναι η κεφαλή της εταιρείας 4share. Βρίσκει τους πελάτες, συνομιλεί μαζί τους και χαράσσει την στρατηγική.

Αυτός ήταν που είχε τον πρώτο λόγο και στην καμπάνια του 2015 με σύνθημα «η ελπίδα έρχεται». Η απομάκρυνσή του από το κόμμα έφερε τα πάνω κάτω στην ζωή του. Αυτοί που τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για μία τεράστια περίοδο προσαρμογής που προηγήθηκε της ίδρυσης της εταιρείας.

Ο «χάκερ»

Ο Κορωνάκης ήταν που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στα πρώτα του βήματα και στον σημερινό συνέταιρό του Ηλία Χρονόπουλο, τον αλλοτινό «χάκερ του Μαξίμου». Ο νεαρός με τα μακριά μαλλιά και τα μούσια διετέλεσε και γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού. Με σπουδές και πλούσια ακτιβιστική δράση ο Ηλίας πρόλαβε να σεργιανίσει και στην Κουμουνδούρου, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Από τις αρχές του 2014 ήταν ο άνθρωπος που διαχειριζόταν τους λογαριασμούς του Αλέξη Τσίπρα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter) και παράλληλα ο σύμβουλός του για την εικόνα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Παρά το νεαρό της ηλικίας του πέρασε απο αρκετές θέσεις μέσα στο κόμμα, ενώ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.

Αν και έφυγε από το κόμμα λίγο μετά την υπογραφή του 3ου μνημονίου, παραμένει πολύ καλός φίλος με την Ράνια Σβίγγου, τον Θοδωρή ΜΙχόπουλο και πολλά ακόμα κομματικά στελέχη. Έχει άριστες σχέσεις και με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

Στην εταιρεία, όπως είναι φυσικό, έχει αναλάβει τα σόσιαλ μίντια. Με «όπλο» το Facebook, το Twitter και το Google επιχειρεί να κερδίσει το επικοινωνιακό παιχνίδι στη δημόσια σφαίρα, όπως έκανε στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές εκλογές του 2014 και βεβαίως στις βουλευτικές του Ιανουαρίου του 2015. Εξάλλου, η εταιρεία 4share προσφέρει υλοποίηση διαφημιστικών εκστρατειών στο Διαδίκτυο και διαχείριση λογαριασμών στα  σόσιαλ μίντια.

Ο θεωρητικός

Ο Γιάννης Αλμπάνης αποχώρησε τον Σεπτέμβρη του 2105 από μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με μία ανοιχτή επιστολή που είχε κάνει ιδιαίτερη αίσθηση στα στελέχη του κόμματος. Ακόμα πολλοί από αυτούς ενθυμούνται την φράση: «Δεν είμαι σίγουρος για το αν το βάθος του ουρανού παραμένει κόκκινο, γαλάζιο πάντως δεν είναι».

Ενταγμένος και αυτός στο επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο άνθρωπος που έχει αναλάβει την καμπάνια από το left ως διευθυντής του. O Γιάννης ήταν από τους θεωρητικούς του κόμματος και δούλευε μαζί με τον Κορωνάκη στις ιδέες και στα κείμενα. Αυτό κάνει και στην εταιρεία, έχοντας αναλάβει την συγγραφή κειμένων ταυτότητας και διαφημιστικών άρθρων.

Η art director

Η τέταρτη και μοναδική γυναίκα της παρέας είναι το άλτερ έγκο του Τάσου Κορωνάκη. Και στη ζωή, καθότι είναι χρόνια σύντροφός του και στην πολιτική, καθότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα πια και στο επάγγελμα. Η Χρυσαυγή Δασκάλα έχει στον προσωπικό της λογαριασμό, μάλιστα, μία φωτογραφία που απεικονίζει τον Κορωνάκη να ορθώνει το χέρι του ψηλά σε γροθιά ως άλλος επαναστάτης ηγέτης.

Ως υπενθύμιση των χρυσών ημερών που έζησε πριν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και λίγο μετά, έχει και τα συνθήματα που χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει τις εκλογές: η ελπίδα έρχεται. Τελικά, η ελπίδα δεν ήρθε και η Χρυσαυγή είδε την πόρτα της εξόδου, μαζί με τον Τάσο.

Πριν από αυτό, όμως, η γραφίστρια art director στο επάγγελμα είχε προλάβει να ξεχωρίσει ως δημιουργός των αφισών του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και μετά, ειδικά στις μέρες που προηγήθηκαν του δημοψηφίσματος. Λέγεται, μάλιστα ότι ο δύσκολος χαρακτήρας της είχε δημιουργήσει διάφορες γκρίνιες εντός ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, βρίσκεται στο πλευρό του συντρόφου της, συμβάλλοντας ως συνέταιρος στην εταιρεία, αναλαμβάνοντας το γραφιστικό κομμάτι.

Από το πάθος στο οκτάωρο

Δύο χρόνια νωρίτερα, η ίδια παρέα χτύπαγε 15ωρα, όπως είχαν οι ίδιοι δηλώσει, στην Κουμουνδούρου, δουλεύοντας σκληρά για να εξασφαλίσουν τη νίκη στον Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα, όμως, τηρούν ευλαβικά το οκτάωρο στην εταιρεία τους, κρατώντας, μάλιστα, το γραφείο κλειστό τα Σάββατα.

Αν και μετρούν λίγους μήνες στην αγορά, αν και όσοι τους γνωρίζουν κάνουν λόγο για μία παρέα παρά για επαγγελματική σύμπραξη, έχουν ήδη εξασφαλίσει κάποιες δουλειές. Οι πελάτες τους, μάλιστα, τις περισσότερες φορές μένουν ευχαριστημένοι.

Ένα κέντρο paintball στην Αυστραλία τους ευχαριστεί για την καμπάνια προώθησης της εταιρείας. Ένα θεματικό πάρκο για παιδιά, επίσης, τους εμπιστεύτηκε για την διαφήμιση του. Μία ψυχίατρος, αλλά και ένα κατάστημα μπαχαρικών αφέθηκαν στα χέρια τους. «Αν μη τι άλλο ως ελεύθεροι επαγγελματίες θα αποκτήσουν μεγαλύτερη συναίσθηση και κατανόηση τι πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία», λέει πρώην σύντροφός τους καυστικά.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια