Μπαρούτι σε Αιγαίο – Κύπρο: Οι Τούρκοι παρενόχλησαν ΠτΔ και την ηγεσία των ΕΔ στο Φαρμακονήσι

Έκδοση ANTINAVTEX από τη Λευκωσία


Έκρυθμη η κατάσταση με την Τουρκία, η οποία συνεχίζει να δρα εκτός ελέγχου ακολουθώντας τις εν θερμώ αποφάσεις του «υπερπροέδρου» Ερντογάν. Οι Τούρκοι παρενόχλησαν σήμερα την πτήση της ανώτατης πολιτικής αρχής του τόπου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδευόταν και από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κίνηση που δείχνει πως δεν υπολογίζουν τίποτα…

Ταυτόχρονα η κόντρα με την Κυπριακή Δημοκρατία για τις γεωτρήσεις του West Capella καλά κρατεί, με την Λευκωσία να απαντά σταράτα με ANTINAVTEX στους Τούρκους.

Την πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας στο Φαρμακονήσι συνοδεία ΥΕΘΑ και ΑΓΕΕΘΑ, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Τρίτης ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Η άφιξη στο Φαρμακονήσι είχε και απρόοπτα, καθώς οι Τούρκοι παρενόχλησαν μέσω ασυρμάτου το Σινούκ στο οποίο επέβαινε η ηγεσία των ΕΔ και ο ΠτΔ και υποστηρίζοντας ότι πετά σε τουρκικό εναέριο χώρο, ζήτησαν από τον πιλότο να αλλάξει πορεία.

Άμα τη άφιξή του στο Φαρμακονήσι και απευθυνόμενος στο προσωπικό του φυλακίου, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνυπάρξει ειρηνικά με την Τουρκία και να δείξει το δρόμο για την ευρώπαικη οικογένεια. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι η χώρα μας δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Μετά την ενημέρωση του ΠτΔ για την αποστολή του φυλακίου και του προσωπικού ακολούθησε γεύμα. Στον κ. Παυλόπουλο επιδόθηκε τιμητικά η σημαία του φυλακίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπόσχεται ότι αυτή θα κοσμεί εφεξής το Προεδρικό Μέγαρο.

Χριστοδουλίδης: «Σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια»

Οι ενεργειακοί σχεδιασμοί στο τεμάχιο 11, στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζονται χωρίς κανένα πρόβλημα, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, σχολιάζοντας τη διαδικασία της γεώτρησης που είναι σε εξέλιξη. Παράλληλα, σημείωσε ότι η προσέγγιση της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοψίζεται στη σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια.

Σε ερώτηση για τη νέα Navtex (οδηγία προς ναυτιλομένους) της Τουρκίας που επηρεάζει και την κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «είναι η προσφιλής τακτική της Άγκυρας όπως τη βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια, αν θυμάμαι καλά από το 2011 που ξεκίνησαν, αν θέλετε, πιο συγκεκριμένα οι δραστηριότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της ΑΟΖ». Πρόσθεσε ότι «αμέσως μετά την έκδοση της οδηγίας προς ναυτιλλομένους έχουμε προχωρήσει στην έκδοση οδηγίας που ακυρώνουμε αυτό που επιχείρησε η Τουρκία να κάνει, την ίδια στιγμή έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη ότι «συνεχίζουμε να έχουμε την ίδια προσέγγιση. Δεν θα κάνουμε, αν θέλετε, τη χάρη στην Τουρκία να δημιουργήσουμε σε ένα δημόσιο επίπεδο μια κρίση στη Ανατολική Μεσόγειο, κάτι που δεν υφίσταται».

«Μπορώ να σας πω ότι οι ενεργειακοί μας σχεδιασμοί και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11 συνεχίζονται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και η δική μας προσέγγιση συνοψίζεται στην σοβαρότητα, ψυχραιμία και λίγα λόγια», είπε.

Θυμίζουμε ότι η έκδοση της χθεσινής NAVTEX από την Τουρκία αφορούσε τη δέσμευση μέρους των θαλάσσιων οικοπέδων 4,5,6 και 7 της ΑΟΖ. Η οδηγία προς ναυτιλομένους εκδόθηκε μετά την εξάωρη συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια