Νέες δοκιμές για το ηλεκτρομαγνητικό όπλο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού | Βίντεο

Το ηλεκτρομαγνητικό όπλο (railgun) του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού βγαίνει από το εργαστήριο και ετοιμάζεται για τεστ σε πεδία δοκιμών, ανακοινώθηκε στο Naval Future Force Science and Technology Expo από το ONR (Office of Naval Research).

Μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία δοκιμές με πολλαπλές συνεχόμενες βολές υπό συνθήκες χαμηλής ενέργειας. Ο επόμενος κύκλος δοκιμός περιλαμβάνει αύξηση της ενέργειας, του ρυθμού βολής και του αριθμού των βολών: Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το «rep-rate testing» του όπλου θα φτάσει τα 20 megajoules μέχρι το τέλος του καλοκαιριού και τα 32 μέχρι το επόμενο έτος. Σημειώνεται πως το ένα megajoule αντιστοιχεί σε ένα όχημα ενός τόνου που κινείται με ταχύτητα 257 χλμ/ ώρα.
«Τα railguns και άλλα όπλα κατευθυνόμενης ενέργειας είναι το μέλλον της ναυτικής υπεροχής» λέει ο Dr. Τόμας Μπόιτνερ, επικεφαλής του Naval Air Warfare and Weapons Departmentτου ONR. «Το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό πρέπει να είναι το πρώτο που θα θέσει σε υπηρεσία αυτή την επαναστατική τεχνολογία, διατηρώντας το πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του».
Το railgun βασίζεται σε έναν ισχυρό ηλεκτρικό παλμό (αντί για πυρίτιδα ή για άλλα χημικά προωθητικά) για να εκτοξεύσει βλήματα σε αποστάσεις άνω των 100 ναυτικών μιλίων, σε ταχύτητες που υπερβαίνουν τα 6 Μαχ (6 φορές η ταχύτητα του ήχου). Η ταχύτητα αυτή κάνει τα βλήματα εξαιρετικά καταστρεπτικά από μόνα τους, χάρη στην κινητική τους ενέργεια, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για εκρηκτικά στα πολεμικά πλοία που χρησιμοποιούν railguns.
Το βλήμα που χρησιμοποιείται (HVP- high-velocity projectile) είναι κατευθυνόμενο και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διαφορετικά οπλικά συστήματα. Σε συνδυασμό, οι δύο τεχνολογίες (railgun και HVP) αναμένεται να αποφέρουν ένα όπλο που θα ενδείκνυται για χρήση εναντίον ιπτάμενων στόχων, εχθρικών σκαφών επιφανείας, αλλά και για ναυτικά πυρά υποστήριξης.
Το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ αναπτύσσει και δοκιμάζει πυροσωλήνες ικανούς για πολλές βολές ανά λεπτό, ενώ παράλληλα το σύστημα ενέργειας είναι πλέον αρκετά μικρό για να μπορεί να τοποθετηθεί σε σημερινά και μελλοντικά πολεμικά σκάφη.
«Το railgun θα είναι ένα αποτελεσματικό μέσο αποτροπής απέναντι σε αυξανόμενες και όλο και πιο πολύπλοκες απειλές» λέει ο Μπόιτνερ. «Τα επίπεδα ισχύος του ξεπερνούν την παραδοσιακή τεχνολογία πυροβόλων, και μειώνουν τον κίνδυνο από τα αποθηκευμένα πυρομαχικά σε ναύτες και πεζοναύτες στη θάλασσα».




* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια