ΝΑΤΟϊκοί φόβοι για ρωσικές ασκήσεις – «Δούρειο Ίππο»

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία εκφράζουν τις έντονες ανησυχίες τους σχετικά με το ότι οι προγραμματισμένες στρατιωτικές ασκήσεις της Ρωσίας τον Σεπτέμβριο ενδέχεται να αποτελέσουν έναν «Δούρειο Ίππο» με στόχο να αφήσουν πίσω τους τον στρατιωτικό εξοπλισμό που εισήγαν στη Λευκορωσία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο επικεφαλής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Η Ρωσία προσπάθησε να καθησυχάσει το ΝΑΤΟ υπογραμμίζοντας ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις της θα σέβονται τα διεθνή όρια σε σχέση με το μέγεθος των δυνάμεων που θα χρησιμοποιηθούν, αλλά η Συμμαχία και ο ανώτατος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά στην κλίμακα και το πεδίο δράσης τους.

Ο στρατηγός  Ben Hodges, ο οποίος όπως προαναφέρθηκε είναι επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, δήλωσε σε συνέντευξή του ότι οι συμμαχικοί αξιωματούχοι θα παρακολουθούν προσεκτικά τον στρατιωτικό εξοπλισμό που πρόκειται να φέρει στη Λευκορωσία για την άσκηση Zapad 2017 η Μόσχα, καθώς και το αν αυτός θα επιστρέψει σε ρωσικό έδαφος μετά το πέρας των ασκήσεων.

«Οι άνθρωποι ανησυχούν, είναι ένας Δούρειος Ίππος. Ισχυρίζονται ότι θα πραγματοποιήσουν απλά μια άσκηση και ξαφνικά έχουν μετακινήσει όλες αυτές τις στρατιωτικές δυνάμεις και τον εξοπλισμό», είπε συγκεκριμένα.

Ο Hodges παραδέχτηκε ότι δεν διαθέτει ενδείξεις ότι η Ρωσία έχει τέτοια σχέδια, αλλά δήλωσε ότι η μεγαλύτερη διαφάνεια εκ μέρους της Μόσχας για την έκταση των πολεμικών ασκήσεων θα βοηθούσε στον καθησυχασμό των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ εμφανίζονται νευρικοί επειδή οι προηγούμενες μεγάλης κλίμακας ρωσικές ασκήσεις συμπεριέλαβαν εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, πυραύλους μεγαλύτερης εμβέλειας και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Τέτοιες τακτικές χρησιμοποιήθηκαν αργότερα για την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, για την υποστήριξή της προς τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και την παρέμβασή της στη Συρία, υπογραμμίζουν οι διπλωμάτες του ΝΑΤΟ.

Ο Hodges δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ήταν ανοιχτοί ως προς τη διενέργεια μιας σειράς στρατιωτικών ασκήσεων κατά μήκος ολόκληρης της Ανατολικής Ευρώπης φέτος το καλοκαίρι με 40.000 στρατιώτες ως έμψυχο δυναμικό αλλά δεν κατέστη σαφές εάν η Μόσχα θα τηρήσει τη συνθήκη του Ψυχρού Πολέμου γνωστή ως Έγγραφο της Βιέννης, η οποία προβλέπει την παρουσία παρατηρητών για ασκήσεις μεγάλης κλίμακας με τη χρήση περισσότερων από 13.000 στρατιωτών.

Ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πιστεύουν ότι η ρωσική άσκηση θα μπορούσε να αριθμεί περισσότερα από 100.000 στρατεύματα και να περιλαμβάνει εκπαίδευση πυρηνικών όπλων, αποτελώντας ουσιαστικά τη μεγαλύτερη τέτοια άσκηση από το 2013.

Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία υποσχέθηκε ότι θα προσκαλέσει παρατηρητές αν η άσκηση υπερβαίνει τις 13.000 δυνάμεις.

Ο Hodges τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τις προβλεπόμενες παρουσίες και εναλλαγές των στρατευμάτων του κατά τη διάρκεια των ρωσικών ασκήσεων, ενώ θα πραγματοποιήσει τις δικές του προγραμματισμένες ασκήσεις στη Σουηδία, την Πολωνία και την Ουκρανία.

«Θέλουμε να αποφύγουμε οτιδήποτε μπορεί να εκληφθεί ως πρόκληση» κατέληξε ο Hodges. Συνεπώς, το νέο-ψυχροπολεμικό κλίμα καλά κρατεί στην ανατολική περιφέρεια του ΝΑΤΟ και οι εκατέρωθεν στρατιωτικές ασκήσεις, τόσο κατά την προετοιμασία όσο και κατά την εκτέλεσή τους, είναι η τρανότερη απόδειξη για αυτό.

Πηγές: Reuters, Euronews, RizopoulosPost

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια