Μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων από το Καστελόριζο έως την κυπριακή ΑΟΖ – Μία σπίθα αρκεί για να ξεσπάσει πολεμική σύρραξη

Μεγάλη συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων καταγράφεται τις τελευταίες ώρες στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Οι Τούρκοι, λόγω και των ερευνών που έχουν ανακοινώσει πώς θα πραγματοποιήσουν ενισχύουν την παρουσία των πολεμικών τους πλοίων, ενώ το ίδιο κάνει και η ελληνική πλευρά προκειμένου να δείξει πώς δεν πρόκειται να αφήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στις ορέξεις της Άγκυρας.

Οι Τούρκοι έχουν ανακοινώσει με NAVTEX πώς θα πραγματοποιήσουν μεταξύ 22 και 25 Ιουλίου έρευνες στην περιοχή του Καστελόριζου. Για το σκοπό αυτό θα βγει στο Αιγαίο το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ», το οποίο έχει περιορισμένες δυνατότητες και σε καμία περίπτωση αυτές που διαθέτει το «Μπαρμπαρός».

Στόχος της Άγκυρας, όπως αναφέρουν επιτελείς του Πενταγώνου είναι ασφαλώς να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή και βεβαίως το γεγονός ότι το ελληνικό νησί έχει ΑΟΖ. Τόσο το Καστελόριζο όσο και η Στρογγύλη χαλάνε τα σχέδια των Τούρκων αφού εμποδίζουν στη γειτονική χώρα να βγει στην ανατολική Μεσόγειο και να διεκδικήσει τα πλούσια, όπως αποδεικνύεται κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Εκτιμάται ότι το «Τσεσμέ» θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία και αυτό, αν τελικά συμβεί, θα πρόκειται για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες και στο Καστελόριζο βρίσκεται ήδη και για παν ενδεχόμενο μία ΤΠΚ του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ σε μικρή απόσταση υπάρχει και μία κανονιοφόρος.

Παρουσία υπάρχει και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, αφού η στρατιωτική ηγεσία έχει αποφασίσει να βρίσκεται σχεδόν επί μονίμου βάσεως και ένα υποβρύχιο στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου με στόχο να «ανιχνεύει» ύποπτες κινήσεις από την απέναντι πλευρά.

Τα περιστατικά το τελευταίο διήμερο στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να απειλούν και να παρενοχλούν τόσο το αεροσκάφη όσο και τα ελικόπτερα που μετέφεραν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην περιοδεία του μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και το αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, όπως επίσης οι υπερπτήσεις χθες και ο μεγάλος αριθμός παραβιάσεων δείχνουν πώς η Άγκυρα μπορεί να κλιμακώσει την προκλητικότητα της.

Ενδεχομένως εκτιμά πώς μπορεί στο Αιγαίο να βρει «βαλβίδα εκτόνωσης» ή και να προκαλέσει «θερμό επεισόδιο» γιατί στην κυπριακή ΑΟΖ  την παίρνει. Και εκεί όμως η κατάσταση είναι έκρυθμη, αφού το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμαπρός» επιχειρεί να διεξάγει ότι απλά έρευνες, αλλά σεισμικές έρευνες. Αυτό σημαίνει πώς ποντίζει καλώδια εντός της κυπριακής ΑΟΖ και στα οικόπεδα που έχουν ανατεθεί από τη Λευκωσία σε ενεργειακούς κολοσσούς, έναντι συμβάσεως, προκειμένου να κάνουν έρευνες για τον εντοπισμό και την εξόρυξη φυσικού αερίου ή πετρελαίου.

Η κατάσταση δηλαδή από πλευράς ερευνών εκ μέρους της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι πολύ πιο σοβαρή και βεβαίως συνοδεύεται από πολεμικές ιαχές από στελέχη της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας. Πέραν του «Μπαρμπαρός» υπάρχουν ακόμη δύο τουρκικά συνοδευτικά σκάφη, ενώ από σχετική απόσταση παρακολουθούν τις κινήσεις δύο τουρκικές φρεγάτες.

Και τα πολεμικά πλοία κινούνταν μεταξύ του 4, 5, 6 και 7 οικοπέδου και σε σχετικά απόσταση ασφαλείας από το τεμάχιο 11 όπου το «West Capella» των Total/ENI συνεχίζει χωρίς προβλήματα να τρυπάει κάτω από τον βυθό της θάλασσας. Το αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ «George Bush» με τα συνοδευτικά του σκάφη και μία εκ των δύο γαλλικών φρεγατών έχουν αναλάβει να κρατούν τους Τούρκους μακριά.

Δεμένη στο λιμάνι της Λεμεσού βρίσκεται μία ακόμη γαλλική φρεγάτα, όπως και μια ΤΠΚ, ενώ λίγα μίλια μακριά υπάρχει και η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που συμμετέχει στην επιχείρηση «Unifil».

Τα πλοία λοιπόν που είναι ανεπτυγμένα στην περιοχή νοτίως του Καστελόριζου και εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι πολλά με τους Τούρκους να επιχειρούν να καταγράψουν την αντίθεση τους στην αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων από την Κύπρο και ενδεχομένως αργότερα και από την Ελλάδα στο Αιγαίο. Αυτό συνεπάγεται πώς μία σπίθα αρκεί για να ανάψει μία πολεμική σύρραξη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια