Συνεργασία ανθρώπων - έξυπνων μηχανών

Οι άνθρωποι ως «ψηφιακοί συνθέτες» στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης


Γράφει η δημοσιογράφος Λέττα Καλαμαρά
Οι έξυπνες μηχανές δεν είναι απειλή για την ανθρωπότητα, υποστηρίζουν οι οπαδοί της τεχνολογίας AI (Artificial Intelligence), σε αντίθεση με πλήθος άλλων που έχουν αντίθετη άποψη.

Οι πρώτοι αφήνουν κατά μέρος τον φόβο και πάνε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας πως οι μηχανές και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους ανθρώπους, αλλά μπορούν να παρέχουν γνώσεις, δυνατότητες και υποστήριξη για την οικονομική πρόοδο, αλλά και για τις ειρηνευτικές διαδικασίες. Υποστηρίζουν πως το ανθρώπινο πάθος θα ζωοποιεί τις μηχανές, διατηρώντας το προβάδισμα των ανθρώπων. Ενδιαφέρον ακούγεται.
«Έχουμε εκτεθεί σε δύο ακραίες προοπτικές σχετικά με την εξέλιξη των μηχανών στο μέλλον: το πρόβλημα της τεχνολογικής ανεργίας και την υπερβολικά αισιόδοξη θεώρηση ότι η τεχνολογία θα επιλύσει όλα τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά μας προβλήματα. Σε αντίθεση με αυτές τις απόψεις, εκείνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι να εστιάσουμε στην πραγματική φύση της σχέσης μεταξύ τεχνολογίας και ανθρώπων και πώς θα μπορέσουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα. Αν αναλάβουμε από τώρα τη σκληρή δουλειά της ενίσχυσης της επιτυχούς συνεργατικότητας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, ο αντίκτυπος στην κοινωνία θα είναι επωφελής για όλους μας» σχολιάζει η Rachel Maguire, research director, Institute for the Future.
Σύμφωνα με τον Δείκτη Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Dell (Dell’s Digital Transformation Index), το 52% των υψηλόβαθμων στελεχών που λαμβάνουν αποφάσεις σε 16 χώρες έχουν βιώσει σημαντικές παρεμβάσεις στους κλάδους τους, ως αποτέλεσμα των ψηφιακών τεχνολογιών. Σχεδόν η μία στις δύο επιχειρήσεις θεωρεί ότι υπάρχει πιθανότητα η εταιρεία τους να καταστεί απαρχαιωμένη κατά τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο το τμήμα ερευνών της Dell Technologies διερευνά την επόμενη εποχή της συνεργατικότητας μεταξύ ανθρώπου και μηχανών.
Σύμφωνα με την Dell και το επικεφαλής Institute for the Future (IFTF) και με τη συνεργασία 20 ειδικών τεχνολογίας, ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών από όλον τον κόσμο, οι αναδυόμενες τεχνολογίες θα επαναδιαμορφώσουν την ανθρώπινη κοινωνία και την εργασία μέχρι το 2030, θα επαναπροσδιορίσουν τη σχέση μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, δημιουργώντας βαθύτερες και περισσότερο διεισδυτικές συνεργασίες, οι άνθρωποι θα έχουν χρέη ψηφιακών συνθετών και ο τρόπος με τον οποίο κατευθύνουμε τις επιχειρήσεις, ανακαλύπτουμε ταλέντα και μαθαίνουμε, θα είναι ριζικά διαφορετικός. Η κοινωνία θα εισέλθει σε ένα νέο στάδιο, όσον αφορά τη σχέση της με τις μηχανές, σχέση η οποία θα χαρακτηρίζεται από ακόμη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και δυνατότητες από κάθε άλλη φορά, κάτι που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεπεράσουν τους περιορισμούς τους. Θα αποτελείται από ανθρώπους -«ψηφιακούς συνθέτες» για τους οποίους η τεχνολογία θα αποτελεί προέκταση, βοηθώντας τους να διευθύνουν καλύτερα και να διαχειρίζονται τις καθημερινές δραστηριότητες.
Θα αποτελείται από ανθρώπους στο κυνήγι εργασίας, τους οποίους οι οργανισμοί, χρησιμοποιώντας προηγμένες συνδυαστικές τεχνολογίες, καθοδηγούμενες από δεδομένα, θα εντοπίζουν ως ταλέντα και θα απασχολούν, όπου κι αν βρίσκονται στον κόσμο. Από ανθρώπους που θα μαθαίνουν «στη στιγμή», καθώς οι ρυθμοί της αλλαγής θα είναι τόσο γρήγοροι που οι νέοι κλάδοι θα δημιουργούνται και νέες δεξιότητες θα είναι απαραίτητες προκειμένου να επιβιώσουν. Για να κάνει το αποφασιστικό άλμα προς τα εμπρός, σε αυτή τη νέα εποχή συνεργατικότητας μεταξύ ανθρώπων και μηχανών, κάθε επιχείρηση θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ψηφιακή επιχείρηση, με software στον πυρήνα της, ανέφερε σχετικά ο Jeremy Burton, Chief Marketing Officer, Dell. «Όμως, οι οργανισμοί θα πρέπει να κινηθούν γρήγορα και να δημιουργήσουν τις δικές τους ικανές μηχανές, να προετοιμάσουν τις δικές τους υποδομές και να δώσουν τις κατάλληλες δυνατότητες στο δικό τους ανθρώπινο δυναμικό, αν θέλουν να τροφοδοτήσουν αυτή την αλλαγή».

Ο κόσμος το 2030
Το 2030 η εξάρτηση των ανθρώπων από τις μηχανές θα έχει εξελιχθεί σε μια σχέση συνεργατικότητας, με τους ανθρώπους να παρέχουν δεξιότητες, όπως δημιουργικότητα, πάθος και επιχειρηματικό πνεύμα. Μέχρι το 2030 οι εξατομικευμένοι και ενσωματωμένοι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης θα υπερβούν κατά πολύ αυτά που μπορούν να κάνουν οι βοηθοί. Θα μας φροντίζουν με προγνωστικούς και αυτοματοποιημένους τρόπους. Η τεχνολογία δεν θα αντικαταστήσει, κατ’ ανάγκη, τους εργαζομένους, αλλά η διαδικασία εξεύρεσης εργασίας θα αλλάξει. Εκτιμάται ότι το 85% των θέσεων εργασίας το 2030 δεν έχει ακόμη επινοηθεί. Ο ρυθμός αλλαγής θα είναι τόσο γρήγορος, που οι άνθρωποι θα μαθαίνουν «στη στιγμή» χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες, όπως επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια