FeaturedPost Slider Top

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

Η Άγκυρα δημιουργεί τουρκμενικό κρατίδιο στην Β.Συρία - Πώς επιχειρεί να εμποδίσει την ίδρυση του «Κουρδιστάν»

Γράφει ο Θεόφραστος Ανδρεόπουλος

Τουρκμενικό κρατικό μόρφωμα επιχειρεί να δημιουργήσει η Άγκυρα στην Συρία ως την μόνη λύση αποτροπής ιδρύσεως κουρδικού κράτους στα νοτιοανατολικά σύνορά της κάτι αιτιολογεί και την επίθεση στην Αφρίν αλλά και την αποστολή νέων δυνάμεων του τουρκικού Στρατού με εκατοντάδες οχήματα ως ενισχύσεις της δύναμης που ήδη μάχεται εντός συριακού εδάφους

Αποστέλλονται μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών και όλα δείχνουν ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να προβεί σε μεγάλες γεωστρατηγικές κινήσεις για να αποτρέψει την δημιουργία ενός κουρδικού κράτους που θα έχει τον έλεγχο των κουρδόφωνων πληθυσμών στην ΝΑ Τουρκία

Προς ανταπάντηση αυτής της κίνησης που υποστηρίζεται από τους Αμερικανούς η Άγκυρα του Ρ.Τ.Ερντογάν αναβιώνει τους σχεδιασμούς της για ένα τουρκμενικό κράτος σε ρεαλιστικότερη βάση πλέον.

Το τουρκμενικό κράτος είναι ένα διαβολικό σχέδιο που απεργάζεται χρόνια η τουρκική ΜΙΤ σε συνεννόηση με την τουρκική κυβέρνηση σύμφωνα με το οποίο ο τουρκικός Στρατός θα εισβάλει στην Β.Συρία (κάτι που έχει κάνει αρκετές φορές και έχει μονιμοποιηθεί η παρουσία του) και στη συνέχεια θα δημιουργούνταν ένα τουρκμενικό (τουρκόφωνο δηλαδή) κράτος-μαριονέτα το οποίο θα περιλάμβανε όλο το συριακό Κουρδιστάν και την θαλάσσια αλουϊτική ζώνη της Λαττάκειας (μαζί με την πόλη-προπύργιο του αλαουϊτη Μ.Άσαντ).

Όμως ένα τέτοιο κράτος θα ήταν κυριολεκτικά ανέφικτο με βάση τη σύσταση των πληθυσμών και τους νέους γεωπολιτικούς συσχετισμούς καθώς ο Ρ.Τ.Ερντογάν δεν επιθυμεί πλέον την ανατροπή του Μ.Άσαντ γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε ρήξη με την Μόσχα.

Η Τουρκία θέλει την δημιουργία ζώνης ασφαλείας σε βάθος περίπου 40 χιλιόμετρων μέσα στο συριακό έδαφος κάτι που καθίσταται πιο απλό με ένα τουρκμενικό κράτος στα σκαριά και με το πρόσχημα της παρεμπόδισης των Κούρδων πλέον να πηγαινοέρχονται στην Τουρκία και να πραγματοποιούν σαμποτάζ ακόμα και στο τουρκικό έδαφος.

Το κουρδικό σχέδιο, «Eğit – Donat», δηλαδή η δημιουργία ενός κουρδικού διαδρόμου που θα συνδέει το συριακό Κουρδιστάν στην βορειοανατολική Συρία με την Μεσόγειο και το οποίο σύμφωνα με πολλά τουρκικά ΜΜΕ έχει την υποστήριξη και των Αμερικανών,αποτελεί εφιάλτη για την Άγκυρα.

Πλέον αυτό δεν μπορεί να γίνει μετά την επέμβαση της Ρωσίας στη Συρία αλλά η Άγκυρα θέλει όσο το δυνατόν λιγότερες ελεύθερες κουρδικές περιοχές και να τεθούν υπό ασφυκτικό έλεγχο.

Η οργάνωση των Τουρκμενίων υπό την αιγίδα της Τουρκίας σε ένοπλες ταξιαρχίες έχει δημιουργήσει τον «Birleşik Türkmen Ordusu», δηλαδή τον Ενωμένο Τουρκμενικό Στρατό.

Ο στρατός αυτός διοικείται απ ευθείας από την Άγκυρα. Οι Τουρκμένιοι της Συρίας υπολογίζονται σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία σε 500.000 και ελέγχουν κυρίως την επαρχία της Ιντλίμπ

Να θυμίσουμε ότι Τουρκμένοι είχαν σκοτώσει τον Ρώσο πιλότο Όλεγκ Πεσκόφ όταν το αεροσκάφος του καταρίφθηκε από τουρκικά F-16 μέσα στον συριακό εναέριο χώρο.

Στόχος είναι να αποκοπούν οι Κούρδοι του Afrin στην βορειοδυτική Συρία από το συριακό Κουρδιστάν και έτσι καταρρέει οριστικά το κουρδικό σχέδιο για την δημιουργία μιας μεγάλη κουρδικής ζώνης σε όλη την βόρειο Συρία.

Φυσικά σε όλα αυτά αντιτίθεται η κυβέρνηση Μ.Άσαντ αλλά όπως έχουμε ήδη πει όταν τελειώσει ο πόλεμος με το ISIS, Συρία και Ιράκ δεν θα είναι ίδιες χώρες και δεν θα έχουν τα ίδια σύνορα.

Τίποτα δεν θα είναι το ίδιο στην Μέση Ανατολή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :