Πώς η ΜΙΤ βοηθούσε τζιχαντιστές-εκτελεστές

Γράφει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ 

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (ΜΙΤ) εν γνώση και ηθελημένα προσέφερε βοήθεια σε Ρώσους τζιχαντιστές που είχαν αποκεφαλίσει τον Ελληνορθόδοξο επίσκοπο στο Χαλέπι Μπούλος Γιαζιτζί και τον Ορθόδοξο Σύριο επίσκοπο Γιοχάνα Ιμπραήμ το 2013.

Συνελήφθησαν στην Τουρκία τον Ιούνιο του ίδιου έτους, αλλά μετά την παρέμβαση των τουρκικών υπηρεσιών και του υπουργού Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ καταδικάστηκαν για άλλα, κατώτερα αδικήματα και όχι για τη δολοφονία των ιερέων. Πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι τον επόμενο μήνα.

Τα ονόματά τους είναι Μωχάμεντ Αμντουραχμάνοφ (ήτοι Αμπού Μπανάτ, γεννηθείς στις 24/11/74 στο Νταγκεστάν) και Αχμάντ Ραμαζάνοφ (γεννηθείς στις 12/3/86 στο Γκρόζνι, της Τσετσενίας). Εικάζεται ότι αποτελούν μέρος της ομάδας τζιχαντιστών που απήγαγε και δολοφονούσε προεξάρχοντες ιερείς στη Συρία.

Ο Αμντουραχμάνοφ προσωπικά αποκεφάλισε τον έναν και βοήθησε στον αποκεφαλισμό του άλλου, σύμφωνα με τα ευρήματα στο όπλο που χρησιμοποιήθηκε για τον φόνο, τις ιατροδικαστικές έρευνες και την ίδια του την κατάθεση που συνάδει με εκείνη του συνεργού του. Σοκ αποτελεί το γεγονός ότι αυτοί οι φονιάδες στρατολογήθηκαν από τη ΜΙΤ, που τους παρείχε οπλισμό και άλλα εφόδια για τον πόλεμο ενάντια στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Τους μετακινούσε γνωστός διακινητής προσώπων της Αλ Κάιντα

Και οι δύο άνδρες ήταν σε επαφή με τον Τούρκο Μελβούτ Κουσμάν, ο οποίος βρισκόταν ήδη κάτω από μικροσκόπιο της τουρκικής αστυνομίας ως ύποπτος για συμμετοχή σε πυρήνα της Αλ Κάιντα με δράση στην ανατολική επαρχία του Βαν και στην Κωνσταντινούπολη. Του πυρήνα ηγείτο ο Ιμπραήμ Σεν, πρώην τρόφιμος στο Γκουαντάναμο και ανώτερο στρατιωτικό στέλεχος της Αλ Κάιντα.

Ο Κουσμάν (γεννηθείς στο Βαν στις 8/11/66) διατηρούσε κατοικία στη συνοικία Μπαγκσιλάρ της Κωνσταντινούπολης και δούλευε ως διακινητής προσώπων και προμηθευτής για την Αλ Κάιντα και προσφιλείς της ομάδες τζιχαντιστών.
Οι παγιδευμένες συνομιλίες της 20ής Ιουνίου 2013 αποκάλυψαν ότι ο Κουσμάν θα παρέδιδε στρατιωτικό εξοπλισμό, ρουχισμό και τρόφιμα σε έναν άνδρα ονόματι Χασάν. Το τηλέφωνο ανήκε σε κάποιον Σαΐντ Αμίν Χουσεΐν αλ-Τζουμπούρι.

Η παράδοση έλαβε χώρα στο χωριό Μπασπινάρ στα τουρκο-συριακά σύνορα. Κατόπιν, ο Κουσμάν συνόδευσε τζιχαντιστές που είχαν εισέλθει παράνομα στην Τουρκία από τη Συρία και ξεκίνησε προς την Κωνσταντινούπολη.
Τελικά τον σταμάτησαν στο Ικόνιο, όπου ο Αμντουραχμάνοφ, ο Ραμαζάνοφ και μια γυναίκα ονόματι Φατίμ Μαντέν (24) αλλοδαπή, συνελήφθησαν μαζί με έναν άλλο Τούρκο ονόματι Σαΐτ Αλπ. Τόσο ο Κουσμάν όσο και ο Αλπ αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στο τμήμα Αλλοδαπών του Ικονίου.

Μολονότι ο Αμντουραχμάνοφ ήταν σε λίστα που του απαγόρευε την είσοδο στην Τουρκία, αφέθηκε ελεύθερος μαζί με τους άλλους δύο. Αυτό καταδεικνύει πως αυτοί οι άνθρωποι βρίσκονταν υπό την προστασία των μυστικών υπηρεσιών.

Ο τζιχαντιστής που αφέθηκε ελεύθερος αποδεικνύεται φονιάς ιερέων

Στις 28/6/13 εμφανίζονται στα τουρκικά ΜΜΕ οι εικόνες της σφαγής των δύο ιερέων. Ο Γιαζιτζί είχε πάει στη Συρία στις 22 Απριλίου για να συναντήσει τον Γιοχάννα. Απήχθησαν αμφότεροι από ενόπλους στο χωριό Καφρ Νταέλ, έξω από το Χαλέπι. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ότι ήταν κρατούμενοι της ομάδας τζιχαντιστών Κατιμπάτ αλ-Μανατζάραν. Όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα οι αποτροπιαστικές εικόνες της εκτέλεσης η αστυνομία του Ικονίου αναγνώρισε τον Αμντουραχμάνοφ στα στιγμιότυπα.

Η επιβεβαίωση ώθησε την αστυνομία της Κωνσταντινούπολης να προβεί σε αιφνιδιαστικές επιδρομές σε διάφορες διευθύνσεις στις 4/7/13 κατά τις οποίες συνελήφθησαν μεταξύ άλλων και οι Κουσμάν, Ραμαζάνοφ και Αμντουραχμάνοφ.

Η αστυνομία κατάσχεσε οπλισμό και εξοπλισμό ενδοεπικοινωνίας. Βρέθηκαν επίσης ρούχα παρόμοια με εκείνα στα οποία εμφανιζόταν ο Αμντουραχμάνοφ στο βίντεο, όπως και ένα μαχαίρι πανομοιότηπο με το όπλο του φόνου, σύμφωνα με την εγκληματολογική ανάλυση.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια