Μήπως ήρθε η ώρα να απαντήσει ο Σημίτης;

Στη διάρκεια της θητείας του, ο κ. Σημίτης υπήρξε αμφιλεγόμενος πρωθυπουργός. Για τους οπαδούς του ήταν ο «τεχνοκράτης εκσυγχρονιστής της ισχυρής χώρας». Για τους εχθρούς του, μια ελληνική εκδοχή Τόνι Μπλαιρ που έστρεψε το ΠΑΣΟΚ προς τα δεξιά, ενίσχυσε την ολιγαρχία και αναδιάταξε τον πλούτο μέσω της φούσκας του Χρηματιστηρίου.

Με τη βοήθεια του επιχειρηματικού και μιντιακού κατεστημένου είναι η πρώτη εικόνα που αρχικά κυριάρχησε. Αλλά τα χρόνια που πέρασαν, υπουργοί και στενοί του συνεργάτες του πέρασαν τα γραφεία των Εισαγγελέων και την πόρτα του Κορυδαλλού. Με ομολογίες για δυσθεώρητες μίζες, μαύρες σακούλες και εκατομμύρια στο κομματικό  ταμείο.

Στις λιγοστές δημόσιες εμφανίσεις αλλά και στα βιβλία του, ο πρώην πρωθυπουργός ακολούθησε τη καραμανλική μέθοδο της σιωπής:  απέφυγε με επιμέλεια την οποιαδήποτε αναφορά στα σκάνδαλα διαφθοράς και τις πιθανές του ευθύνες.

Ακόμη και όταν, πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ένας ακόμη στενός συνεργάτης του,  ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει σοβαρές περιπέτειες με τη δικαιοσύνη για ακόμη μια υπόθεση διαφθοράς ενώ καταθέσεις εμπλέκουν και τον ίδιο τον πρώην Πρωθυπουργό με μίζες για το σύστημα C4I.

Αντίθετα ‘όμως με τον Κώστα Καραμανλή που αποφεύγει επιδέξια να εμπλακεί στη τρέχουσα πολιτική και τηρεί σιγή ιχθύος για όσα του καταλογίζουν,  ο κ. Σημίτης επιτέθηκε πρόσφατα στη κυβέρνηση, ζητώντας πρόωρες εκλογές, στη γραμμή του κ. Μητσοτάκη. Αυτή η πράξη τον ξαναέβαλε στη πολιτική αρένα.

Αν δεν θέλει λοιπόν να αποτελεί εύκολο στόχο για τον κ. Τσίπρα, που του καταλόγισε χθες ότι έβλεπε τις μίζες να περνούν, ο πρώην πρωθυπουργός θα πρέπει να απαντήσει στις κατηγορίες που τον αγγίζουν πλέον και προσωπικά. Είναι άλλωστε, πέρα από τις ανάγκες της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης, και ηθική του υποχρέωση.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια