Μαζική εκτόξευση βαλλιστικών ATACMS από ΗΠΑ και Ν.Κορέα προς Β.Κορέα - Η ελληνική περίπτωση για τα νησιά του Αιγαίου

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας εκτόξευσαν πυραύλους ΑTACMS (ανάλογους με αυτούς που έχει ο Ελληνικός Στρατός στο οπλοστάσιό του και σκέφτεται να τους μεταφέρει στα νησιά του Α.Αιγαίου) οι οποίοι πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα στα ανοικτά της Βόρειας Κορέας,
ανακοίνωσε ο αμερικανικός Στρατός σε μια επίδειξη ισχύος μετά τη δοκιμή ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου από την Πιονγκ Γιανγκ.
Η δυνατότητα να πλήττονται στόχοι σε μεγάλο στρατηγικό βάθος δίνει τη δυνατότητα στη συμμαχία της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ «να προβάλλουν το πλήρες φάσμα στόχων που είναι κρίσιμο να εξουδετερώνονται έγκαιρα, υπό όλες τις καιρικές συνθήκες», ανέφερε ο αμερικανικός Στρατός σε μια ανακοίνωσή του, διευκρινίζοντας ότι στα γυμνάσια δοκιμάστηκαν το Army Tactical Missile System (ATACMS) και ο πύραυλος Hyunmoo II της Νότιας Κορέας.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο διατράνωσε ότι είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής της Βόρειας Κορέας, ενώ καταδίκασε τη δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

«Παραμένουμε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τους συμμάχους μας και να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων που έχουμε στη διάθεσή μας έναντι της μεγεθυνόμενης απειλής από τη Βόρεια Κορέα», ανέφερε μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η Ντέινα Γουάιτ.
«Η δέσμευσή μας να υπερασπιστούμε τους συμμάχους μας, τη Δημοκρατία της Κορέας και την Ιαπωνία, ενώπιον αυτών των απειλών, παραμένει αλύγιστη», πρόσθεσε η ίδια.
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε κάλλιστα να αντιγραφεί από την Ελλάδα και μάλιστα σε μια στιγμή που η Τουρκία δοκίμασε και εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο Μεσαίου Βεληνεκούς, τον Καν ή Bora: Θα μπορούσε άμεσα να μεταφέρει τα βαλλιστικά βλήματα ATCMS που διαθέτει στα νησιά του Α.Αιγαίου, μια σκέψη που συζητείται εδώ και χρόνια στα ελληνικά Επιτελεί, ως "απόλυτο όπλο" αποτροπής αφού θα μπορούσαν να κονιορτοποιήσουν τους χώρους συγκέντρωσης των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων μέσα σε δευτερόλεπτα από την εκτόξευσή τους π.χ. από την Σκύρο, την Σαμοθράκη ή τα νησιά των δυτικών Δωδεκανήσων.
Το κάθε βλήμα του συστήματος ATACMS μπορεί μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα να μετατρέψει σε … οικόπεδο στρατιωτικές εγκαταστάσεις μεγέθους ποδοσφαιρικού γηpέδου με τις κατάλληλες κεφαλές και όλα αυτά σε βάθος 165 χλμ. από τα ελληνικά νησιά.
«Υπάρχουν περίπου 25 στόχοι Α’ Επιπέδου στην μικρασιατική ακτή και στην ενδοχώρα που θα μπορούσαν να καταστρέψουν τις «Follow-on-Forces» πριν ακόμα εκδηλωθεί η κύρια επιθετική ενέργεια και αυτός είναι ο στόχος μας. Πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να αντιληφθούν οι απέναντι ότι τα αποβατικά σχέδια θα απαντηθούν με όλες μας τις δυνάμεις και θα τους κοστίσουν πολύ ακριβά» σημείωνε ανώτερος αξιωματικός του ΓΕΣ μιλώντας στην ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ σε παλαιότερη έκδοση του περιοδικού
Τώρα τα όπλα βρίσκονται μόνο στην βάση της μεγαλύτερης συγκέντρωσης βαρέων όπλων στην ιστορία του Ελληνικού Στρατού, της 193 Μοίρας ΠΕΠ στην Ελευθερούπολη Καβάλας, πολύ μακριά
Αλλωστε υπάρχει σε εξέλιξη πρόγραμμα αναβάθμισης των ελληνικών ATACMS και να εξελιχθούν σε αντιαποβατικό όπλο:
Ανακοινώθηκε ήδη η επιτυχή μετατροπή του στις ΗΠΑ ώστε να μπορεί να προσβάλλει πλέον και θαλάσσιους στόχους.
Ανακοίνωσε, δηλαδή, τη μετατροπή του σε ASBM.
Το SCO μετατρέπει τον ATACMS σε αντιπλοϊκό βαλλιστικό πύραυλο με την τοποθέτηση ενός ανιχνευτή (seeker) στο ρύγχος, ο οποίος του επιτρέπει να εντοπίζει κινούμενες μονάδες επιφανείας και να τις προσβάλλει σε μέγιστο βεληνεκές 300 χιλιομέτρων.
Η είδηση αυτή είναι συγκλονιστική. Καταρχάς, επιβεβαιώνει τη διάδοση των ASBM σε όλο το εύρος του διεθνούς συστήματος, από τη στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετούν παρόμοια όπλα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι ATACMS δεν είναι κάποια «εξωτικά» όπλα, άγνωστα σε εμάς.
Εστω να μην τυπωθεί στα νησιά του Α.Αιγαίου για λόγους αποφυγής εύκολης προσβολής του από τα τουρκικά ενάερια μέσα και τις ειδικές δυνάμεις. Σε νησιά, όμως, όπως η Σκύρος, η Σαμοθράκη, η Αμοργός, η Αστυπάλαια είναι νησιά τα οποία θα μπορούσαν να δεχθούν τους ATACMS και να «κλειδώσουν» τις τουρκικές αποβατικές δυνάμεις μέσα στους ναυστάθμους τους...





* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια