Είκοσι χρόνια μετά, η Adobe ανακοινώνει το τέλος του Flash στο www

Στο τέλος του 2020 θα σημάνει το τέλος της χρήσης του Flash, αφού τότε η δημιουργός του θα πάψει να το υποστηρίζει. Διαδικτυακές εφαρμογές, διαδικτυακά παιχνίδια και διαδικτυακές ταινίες/βίντεο που αναπτύχθηκαν την τελευταία 20ετία και απαιτούν τον Flash player για την εκτέλεσή τους, δεν θα τρέχουν πια.

O Παγκόσμιος Ιστός θα γίνει ταχύτερος, θα απαιτεί λιγότερους πόρους και θα γίνει πιο ασφαλής, συμφωνούν Google, Mozilla, Apple, Microsoft και Facebook.

Επισημαίνοντας ότι όλες οι δυνατότητες του Flash -όπως, αυτή της αλληλεπίδρασης του χρήστη με το περιεχόμενο και η κίνηση- αποτελούν πλέον χαρακτηριστικά υποστηριζόμενα από τα ανοικτά πρότυπα -HTML5, WebGL, WebAssembly-, η Adobe ανακοινώνει ότι θα πάψει να παρέχει υποστήριξη και ενημερώσεις ασφαλείας για το Flash στο τέλος του 2020. Τότε, θα πάψει να διανέμει πλέον τον Flash Player. Στο μεταξύ, οι δημιουργοί περιεχομένου θα πρέπει να εργαστούν εντατικά ώστε να μεταφέρουν το πολύτιμο περιεχόμενό τους στα προαναφερόμενα στάνταρτ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή για να σταματήσει η υποστήριξη του Flash, το Kongregate.com τεκμηριώνει κοιτώντας τα νέα επιτυχημένα παιχνίδια που κυκλοφόρησαν τα δύο τελευταία χρόνια και απέφεραν έσοδα υψηλότερα από 10.000 δολάρια ότι τα περισσότερα είναι γραμμένα σε Flash, αν και με μικρή διαφορά -σε αριθμό και έσοδα- έναντι αυτών σε HTML5.

Ως τότε, η Adobe θα διαθέτει τις ενημερώσεις ασφαλείας, θα διατηρεί τη συμβατότητα του Flash με τις επερχόμενες εκδόσεις browser και λειτουργικών συστημάτων, αλλά και θα προσθέτει λειτουργίες και δυνατότητες εφόσον χρειάζονται.

Η μάχη του Τζομπς τώρα δικαιώνεται;

Το τέλος της υποστήριξης του περιεχομένου σε Flash δεν θα έχει συνέπειες για τους κατόχους των προϊόντων της Apple. iPhone, iPad, και iPod touch δεν υποστήριζαν ποτέ το Flash, κατ'επιλογή του Στήβεν Τζομπς του ιδίου και παρά τις αντιδράσεις.

Apple, 2010: Γιατί σνομπάρουμε το Flash

Στους Mac, η μετάβαση από τον Flash ξεκίνησε το 2010, όταν ο player δεν ερχόταν πλέον προ εγκαταστημένος στους υπολογιστές της Apple. Ακόμα και σήμερα, εάν οι χρήστες εγκαταστήσουν το Flash, παραμένει αρχικά απενεργοποιημένος. Και ο browser της Apple, ο Safari απαιτεί τη ρητή συναίνεση του χρήστη για την εκτέλεση του Flash plugin για την προβολή περιεχομένου σε Flash στο WWW.

Τι θα γίνουν πολλά παιχνίδια στο Facebook
Στο Facebook, πολλά παιχνίδια είναι γραμμένα σε Flash. Μετά την απόφαση της Adobe, η εταιρεία παροτρύνει τους developer να ακολουθήσουν το χρονοδιάγραμμα που έχουν ορίσει οι δημιουργοί των browser. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι του 2018 για να παίξει κανείς ένα παιχνίδι σε Flash στο Facebook θα πρέπει προηγουμένως να ερωτηθεί (click to play). H Facebook παραπέμπει στην υποστήριξη Web video από την HTML5 ή στο δικό της Gameroom (PC desktop gaming app).

Μειώνονται οι δικτυακοί τόποι με Flash, διακρίνει η Google

Πριν από τρία χρόνια, το 80% των χρηστών του Chrome επισκέπτονταν καθημερινά τουλάχιστον έναν δικτυακό τόπο που απαιτούσε Flash για την αναπαραγωγή του περιεχομένου του. Σήμερα, το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί στο 17%, σημειώνει η Google.

H Google θα αρχίσει ζητά την έγκριση του χρήστη για να τρέξει ο Flash, θα παραμένει αρχικά απενεργοποιημένος και τελικά η υποστήριξη από τον Chrome θα πάψει στο τέλος του 2020. Οι χρήστες θα παρατηρήσουν ότι ο browser δεν ζητά πλέον τον Flash και εάν οι δημιουργοί του περιεχομένου στον εκάστοτε δικτυακό τόπο που βασιζόταν στον Flash έχουν ανταποκριθεί, το περιεχόμενο θα παραμένει διαθέσιμο αν και θα χρησιμοποιεί τα ανοικτά πρότυπα για τον ίδιο σκοπό.

Flash μόνο σε παλιά Windows μετά το 2020

Η Microsoft από τον Edge θα συνεχίσει ως το 2018 να ζητά την άδεια του χρήστη για την εκτέλεση του Flash κατά την πρώτη επίσκεψη ενός δικτυακού τόπου με τέτοιο περιεχόμενο και θα διατηρεί την επιλογή του στις επόμενες επισκέψεις. Μέσα στο 2018, θα αρχίσει να ζητά άδεια σε κάθε επίσκεψη, παρά την πρώτη επιλογή του χρήστη. Από τα μέσα του 2019, ο Flash σε Edge και ΙΕ απενεργοποιούνται εκ προοιμίου και ακόμα κι αν ο χρήστης επιτρέψει την εκτέλεσή του, τουλάχιστον ο Edge θα ζητά την άδεια του χρήστη site, site. Στο τέλος του 2020, δεν θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα εκτέλεσης του Flash στον Internet Explorer και στον Microsoft Edge σε όλες τις υποστηριζόμενες ως τότε εκδόσεις των Windows.

Firefox Extended Support Release για την εκτέλεση Flash το 2019

To Ίδρυμα Mozilla, δημιουργός του Firefox, ανακοίνωσε ότι από τον Αύγουστο του 2017 οι χρήστες θα ερωτώνται πριν εκτελεστεί το Flash plugin και το 2019 θα απενεργοποιηθεί εκ προοιμίου.

Το 2019, μόνοι όσοι τρέχουν την έκδοση the Firefox Extended Support Release (ESR) θα μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν Flash έως το τέλος της ζωής του, στο τέλος του 2020. Μετά, καμία έκδοση του Firefox δεν θα τρέχει το plugin, αφού η Adobe δεν θα παρέχει πλέον ενημερώσεις ασφαλείας.

Foto:  REUTERS/Leonhard Foeger/Files (AUSTRIA - Tags: BUSINESS SCIENCE TECHNOLOGY LOGO) (File: 2013-11-07T224253Z_1005591518_GM1E97N0QIH01_RTRMADP_3_US-ADOBE-CYBERATTACK.JPG )

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια