Διπλές κάλπες το 2019, αν...

Το σενάριο για ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και εθνικών


Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης
H συμμετοχή μου στην εξαιρετική εκπομπή του συναδέλφου Πάνου Χαρίτου «Focus» στην ΕΡΤ, το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, υπήρξε ειδησεογραφικώς παραγωγική. Οι απαντήσεις που «εκμαίευσα» από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη
σε σειρά θεμάτων αρμοδιότητάς του εκτιμώ ότι προδίδουν έως έναν βαθμό τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης σε πολλά μέτωπα, με βασικότερο όλων το ζήτημα των εκλογών. Αν και ο υπουργός υπήρξε σκοπίμως ασαφής για τον χρόνο διεξαγωγής τους -«δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν, καμιά κυβέρνηση από τη Μεταπολίτευση δεν εξάντλησε την τετραετία» είπε-, εντούτοις, σε άλλο σημείο των απαντήσεών του, ήταν λίαν αποκαλυπτικός.

Στο ερώτημα που του έθεσα αν πρόκειται να αλλάξει ο χρόνος εκλογής δημάρχων - περιφερειαρχών, ώστε οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2018, η απάντηση Σκουρλέτη εξέπληξε: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τις αποσυνδέσει από τον χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών και να τις μεταθέσει... για τον Οκτώβριο του 2019! Θεωρώ την απάντησή του εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, γιατί προδίδει τον σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σενάριο, με το οποίο εργάζεται αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός, είναι η ταυτόχρονη διεξαγωγή ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών τον Μάιο του 2019. Και -δική μου, αυθαίρετη σκέψη αυτή- δεν αποκλείω καθόλου το ενδεχόμενο και τρίτης κάλπης, υπό τύπον συμβουλευτικού δημοψηφίσματος για το Σύνταγμα. Τυχόν ανατροπή αυτού του σχεδιασμού και διεξαγωγή εκλογών το 2018 θα σημαίνει ότι η οικονομία δεν πάει καλά ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε εξαιτίας των ΑΝ.ΕΛ. Ενδιαφέρον είχαν, όμως, και οι απαντήσεις Σκουρλέτη για θέματα του χαρτοφυλακίου του.

Η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ξεκαθαρισμένες στο μυαλό της πρωτοβουλίες που θα αναπληρώσουν κάπως τις τεράστιες απώλειές της στο εκλογικό σώμα, αλλά και οι οποίες θα οργανώσουν το πολιτικό παιχνίδι κατά τρόπο τέτοιον που θα της επιτρέψουν μια αξιοπρεπή ήττα. Η υιοθέτηση της απλής αναλογικής για τις δημοτικές εκλογές έχει στόχο να υπηρετήσει τα σχέδια Τσίπρα για νέο διπολισμό από τα κάτω. Αφού η Δημοκρατική Συμπαράταξη αρνείται τη συνεννόηση κορυφής, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να επιβάλει κεντροαριστερές συνεργασίες σε επίπεδο μεσαίων στελεχών ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο βάσης (δήμοι, περιφέρειες).

Ο κ. Σκουρλέτης αποκάλυψε μάλιστα ότι θα θεσμοθετήσει οδοιπορικά ύψους 30 ευρώ για κάθε δημοτικό σύμβουλο ανά συνεδρίαση - τέτοιες αγάπες... Η αλλαγή της κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων σε περιφέρειες - δήμους και η προσθήκη νέων κριτηρίων, πέραν των πληθυσμιακών, επίσης «μυρίζουν» πολιτικό παιχνίδι: Θα δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ τη δυνατότητα να ρίξει περισσότερο δημόσιο χρήμα στις εκλογικές περιφέρειες-στόχους. Η εξαγγελία του υπουργού ότι θα αλλάξει ο τρόπος συνέντευξης για να αποδίδονται ευκολότερα οι ιθαγένειες στους αλλοδαπούς επίσης προδίδει εκλογικό σχεδιασμό. Και βεβαίως, μη διαφεύγει της προσοχής μας η ομολογία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει, αξιοποιώντας Κοινοτική Οδηγία, να τακτοποιήσει τους 30.000 συμβασιούχους που απασχολούνται στο Δημόσιο αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι οι άνθρωποι ξέρουν τι θέλουν, ανεξαρτήτως προσωπικών στρατηγικών ενός εκάστου: αξιοπρεπή ήττα και μη αυτοδυναμία της Ν.Δ. Εύχομαι να τους «διαβάζει» καλά και η Πειραιώς.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια