Εθνικά θέματα (Σκόπια και Κύπρος) made in... USA

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Μπορεί ο μεγεθυντικός φακός του ενδιαφέροντος των Ελλήνων (για άλλη μια φορά) να είναι επικεντρωμένος στα θέματα της οικονομίας, του χρέους και των άλλων συναφών, που σίγουρα επηρεάζουν τις ζωές όλων, την ίδια ώρα όμως οι ΗΠΑ ανοίγουν την ατζέντα των εθνικών θεμάτων μας.

Και μπορεί η οικονομία να βασανίζει άντε μια ή δυο γενιές, οι αποφάσεις που πρόκειται όμως να ληφθούν στα εθνικά θέματα επηρεάζουν τη χώρα για μια ζωή. Στο Κυπριακό βλέπουμε μια έντονη κινητικότητα, που κανείς δεν ξέρει πού θα οδηγήσει.

Τα καμπανάκια, πάντως, έχουν χτυπήσει, καθώς οι Αμερικανοί καίγονται για μια λύση το συντομότερο. Και αυτό όχι γιατί αγάπησαν τους Κυπρίους ή θέλουν να διορθώσουν το έγκλημα της εισβολής, που έγινε με την ανοχή, για να μην πούμε με τη συναίνεσή τους, αλλά διότι το ενεργειακό είναι μεγάλο project και δεν θέλουν να το χαλάσουν. Αυτό είναι στο μυαλό τους και για αυτό πιέζουν Αναστασιάδη και Ακιντζί να τα βρουν σε ένα πλαίσιο που εκείνοι θέλουν να καθορίσουν. Οι εταιρίες που έχουν μπει στο παιχνίδι δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο σε μια ενδεχόμενη τρελή κίνηση στη σκακιέρα από τον ευρισκόμενο σε πίεση Ερντογάν και επιχειρούν να βάλουν τη βαλβίδα ασφαλείας να λειτουργήσει πριν υπάρξει κάποια ανεξέλεγκτη έκρηξη.

Από την άλλη, μετά την πρόσφατη επίσκεψη στα Σκόπια των απεσταλμένων των ΗΠΑ όχι μόνο βρέθηκε λύση στο θέμα της κυβέρνησης, αλλά οι Σκοπιανοί ως ένδειξη καλής θέλησης γκρεμίζουν, λένε οι πληροφορίες, αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου που είχαν στήσει σε ολόκληρη τη χώρα τους, στο πλαίσιο του αλυτρωτισμού που χτίζουν χρόνια τώρα. Αυτό, βέβαια, δεν πρέπει να καθησυχάζει κανέναν στην Αθήνα.

Σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει ότι το ζήτημα με τους Σκοπιανούς έληξε, καθώς το ζητούμενο και το κυρίαρχο δεν είναι αν θα γκρεμίσουν για τα μάτια του κόσμου κάποια αγάλματα, αλλά το θέμα του ονόματος, από τη μια, και, φυσικά, το ζήτημα της «Μεγάλης Αλβανίας» από την άλλη. Και τα δυο είναι καθοριστικοί παράγοντες όποιων συμφωνιών αναμένεται να υπάρξουν και θεωρούμε κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ο Νίκος Κοτζιάς και οι συνεργάτες του το γνωρίζουν καλύτερα από καθένα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δουλεύει καιρό και με μεθοδικότητα τις σχέσεις μας τόσο με τη Βουλγαρία όσο και με τα Σκόπια, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι δεύτεροι ότι ο μοναδικός σύμμαχος που έχουν στην περιοχή είναι η χώρα μας. Τώρα αν το καταλάβουν, αφορά τους ίδιους.

Εκείνο που εμείς πρέπει να κάνουμε σαφές, καθώς οι Αμερικανοί είναι έτοιμοι να ανοίξουν και να κλείσουν τα θέματα του ονόματος και της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, είναι ότι στο ζήτημα του ονόματος δεν θα αφήσουμε χαραμάδες που θα αναγεννήσουν τον αλυτρωτισμό στην περιοχή μας. Δεν θα γράψουμε περισσότερα για αυτό, διότι τα πράγματα κινούνται σε μια ευαίσθητη γραμμή και το όποιο λάθος μπορεί να το πληρώσει ο Ελληνισμός. Οι εξελίξεις θα είναι καθοριστικές αυτό το διάστημα για τα εθνικά μας θέματα, και άπαντες οφείλουν να είναι σε εγρήγορση και σε συνεννόηση.

Το σχέδιο είναι σε πλήρη εξέλιξη τόσο για το Κυπριακό όσο και για το Σκοπιανό και είναι ώρα οι παρατάξεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες συνεννόησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος γνωρίζει από πρώτο χέρι τι συμβαίνει και δεν πρέπει να χαθεί μια ιστορική ευκαιρία που θα βγάλει την Ελλάδα πιο ισχυρή, κλείνοντας μέτωπα που σέρνονται χρόνια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια