Δώστε πίσω τα κλεμμένα!

Η αποκάλυψη της χρονιάς ανήκει στην εφημερίδα «δημοκρατία». Είναι σημαντική γιατί είναι απολύτως τεκμηριωμένη, αφορά μεγάλη μερίδα της κοινωνίας και ξεσκεπάζει ένα ένοχο μυστικό της κρατικής μηχανής, που εισέπραττε παράνομα από τους πολίτες χρήματα που δεν δικαιούτο.
Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας έγραφε: «Έκλεψαν 250.000.000 € από τους συνταξιούχους. Λανθασμένος υπολογισμός κρατήσεων από το 2010 έως το 2016 για 1.000.000 δικαιούχους. Η παρακράτηση υπέρ του ΕΟΠΥΥ γινόταν επί των ακαθάριστων ποσών και όχι επί των καθαρών, όπως θα έπρεπε».

Το... κόλπο του ληστρικού κράτους εξηγείται στο άρθρο της εφημερίδας μας: «Το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία εκμεταλλεύτηκαν μια ασάφεια του Ν. 2084/1992 για το πώς πρέπει να γίνεται η παρακράτηση 4% (αργότερα 6%) υπέρ του ΕΟΠΥΥ. Ετσι, από το 2010 (επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου) η παρακράτηση των εισφορών υγείας υπολογιζόταν σκοπίμως λανθασμένα στο ονομαστικό ποσό της σύνταξης (το λεγόμενο μεικτό) και όχι στο καθαρό καταβαλλόμενο ποσό, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν μεγαλύτερα ποσά από αυτά που έπρεπε».

Η κουτοπονηριά των μανδαρίνων του κρατικού μηχανισμού έβλαψε τους συνταξιούχους, οι οποίοι καταθέτουν μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν πίσω τα κλεμμένα.

Το ζήτημα, όμως, δεν είναι να μετακυλίονται η ευθύνη, ο κόπος και το κόστος στα θύματα των «λαθών» του κρατικού μηχανισμού. Αν υπάρχει έστω ίχνος ευθιξίας, αξιοπιστίας και εντιμότητας σε εκείνους που διαχειρίζονται τις κρατικές υποθέσεις, πρέπει άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση, να διευθετηθεί το πρόβλημα με την επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών. Ακόμα και με δόσεις, σε εύλογο χρονικό διάστημα, τα ασφαλιστικά ταμεία πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που αδίκως αφαίρεσαν από το υστέρημα των πενομένων Ελλήνων και να μην τους υποβάλουν στη δοκιμασία και τα περιττά έξοδα της προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Επιπλέον, πρέπει να εξεταστούν και οι πάσης φύσεως ευθύνες όλων όσοι γνώριζαν ότι κακώς ακολουθείτο αυτή η τακτική, αλλά διαιώνιζαν την κλοπή σε βάρος των συνταξιούχων επειδή έτσι... βόλευε. Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια