Χάος στις μεγάλες πόλεις: Σκουπίδια, πορείες και ο υδράργυρος στα ύψη

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στους δήμους οι ΠΟΕ – ΟΤΑ με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα χάος στις μεγάλες πόλεις. Βουνά τα σκουπίδια, βρωμιά και δυσωδία από που κι αν περάσεις…

Αμετακίνητοι στις καταλήψεις οι συμβασιούχοι, αμετακίνητα τα σκουπίδια στους δρόμους, αμετακίνητοι δήμαρχοι και υπουργοί στα γραφεία τους. Αποτέλεσμα; Μια δύσκολη εβδομάδα για τους κατοίκους των μεγάλων πόλεων με τα σκουπίδα να ξεχυλίζουν και τις σακούλες των απορριμάτων στο έλεος των αδέσποτων και του ήλιου.
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ, απέρριψε χθες, Κυριακή, την πρόταση του υπουργείου Εσωτερικών και συνεχίζει έως και την Πέμπτη τις κινητοποιήσεις που είχε εξαγγείλει.

«Συνεχίζουμε κανονικά έως της Πέμπτη. Η νομοθετική πρόταση της κυβέρνησης δεν διασφαλίζει τις θέσεις εργασίας. Εμείς θα καταθέσουμε δική μας πρόταση» είναι η γραμμή των συνδικαλιστών.
Για σήμερα, Δευτέρα, έχει προκηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11:00 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, ενώ έχει αποφασιστεί η πραγματοποίηση συλλαλητηρίων στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας. Στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στις 11:30 το πρωί έξω από τα γραφεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή και το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Για την Πέμπτη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της στις 10:30 το πρωί και πορεία προς τη Βουλή και το Μέγαρο Μαξίμου.
Την ίδια ώρα την αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΠ-ΟΤΑ).
Το προεδρείο της Ομοσπονδίας έλαβε την παραπάνω απόφαση κατόπιν των δεσμεύσεων του υπουργείου Εσωτερικών για την προκήρυξη διαγωνισμού για μόνιμες θέσεις εργασίας, αλλά και για την κατάθεση ρύθμισης, η οποία θα αφορά τη συνέχιση της εργασίας των συμβασιούχων έως την έκδοση των προσωρινών πινάκων του ΑΣΕΠ.
Αυτό σημαίνει στην ουσία ότι ένας μικρός αριθμός απορριμματοφόρων θα βγει στους δρόμους για αποκομιδή σκουπιδιών.  

Καταθέτει δική της πρόταση η ΠΟΕ-ΟΤΑ
Η απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις ήρθε μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο υπουργείο Εσωτερικών όπου τους παρουσιάστηκε η πρόταση της κυβέρνησης. Αφού την απέρριψαν στη σύσκεψη της Κυριακής, αποφάσισαν και τη συνέχιση των κινητοποιήσεων. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η νομοθετική ρύθμιση δεν καλύπτει τους συμβασιούχους, επιμένουν στη μονιμοποίησή τους και ζητούν από την κυβέρνηση να μην την καταθέσει στη Βουλή σήμερα Δευτέρα.
Όπως δηλώνουν, τη Δευτέρα θα παρουσιάσουν τη δική τους πρόταση, για τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Παράλληλα, ζητούν από την κοινωνία να καταλάβει ότι η κυβέρνηση δημιούργησε αυτή την κατάσταση με τους χειρισμούς της.
«Δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω αν η κυβέρνηση δεν κάνει αορίστου χρόνου τους εργαζόμενους που με δική της ευθύνη ανανέωσε τις συμβάσεις τους. Καλούμε την κυβέρνηση να μην καταθέσει τη νομοθετική ρύθμιση, γιατί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, θα στείλει στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενους και στους ιδιώτες την αποκομιδή σκουπιδιών. Τη Δευτέρα θα έχουμε τη δική μας πρόταση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ, Νίκος Τράκας.

Κίνδυνος για τη δημόσια υγεία...
Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει απευθύνει δραματικό SOS για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα βουνά των σκουπιδιών.
Χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρούσι, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι.
Έτσι, επαναλαμβάνονται οι συστάσεις προς τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους.
Άλλωστε είναι δύσκολο να μετακινηθούν από τους όγκους των σκουπιδιών στα πεζοδρόμια που εμποδίζουν ακόμη και τα αυτοκίνητα στους δρόμους.

Με την ανακοίνωσή του, το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά την λήψη των παρακάτω μέτρων πρόληψης:
1.Το βασικότερο μέτρο πρόληψης είναι η ταχεία και σωστή αποκομιδή των οικιακών απορριμμάτων. Εάν αυτή δεν είναι εφικτή συστήνονται:
2.Ο προσεκτικός διαχωρισμός του είδους των απορριμμάτων, δηλαδή τα υπολείμματα τροφίμων ή οργανικών ουσιών θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά από τα υπόλοιπα απορρίμματα (χαρτιά, γυαλιά, πλαστικά, κονσέρβες) και να φυλάσσονται στο σπίτι, έως ότου αποκατασταθεί η ορθολογική αποκομιδή των απορριμμάτων.
3.Συνιστάται επίσης, οι άδειες συσκευασίες τροφίμων να ξεπλένονται πριν πεταχτούν και η συλλογή απορριμμάτων να γίνεται σε ανθεκτικές σακούλες, σφιχτά δεμένες. Οι σακούλες που περιέχουν υπολείμματα τροφίμων δεν θα πρέπει να εκτίθενται στον ήλιο, αλλά να φυλάσσονται σε δροσερό μέρος.
4.Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε ό,τι αφορά την επαφή του κοινού με τρωκτικά, όπως οι ποντικοί, αλλά και με αδέσποτα ζώα, όπως σκυλιά και γάτες, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μετάδοσης μικροβίων στον άνθρωπο. Γι΄ αυτό, οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφεύγεται η επαφή ή η προσέγγιση των ζώων τους σε σωρούς απορριμμάτων.

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε περιοχές της Αττικής
Στο μεταξύ χθες Κυριακή, το υπουργείο Περιβάλλοντος έκανε γνωστό ότι καταγράφηκαν υπερβάσεις στις τιμές του όζοντος σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως το Μαρούσι, η Λυκόβρυση και το Περιστέρι.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις συστάσεις και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, να παραμένουν σε κλειστούς και -κατά το δυνατόν- κλιματιζόμενους χώρους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια