Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια…

Δυστυχώς η χώρα έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στους δανειστές


Γράφει ο Τάσος Παπαδόπουλος
Την ώρα που έχουν δέσει την χώρα και τους κατοίκους της χειροπόδαρα, για πολλές δεκαετίες μας λένε ότι πέτυχαν όλους τους στόχους τους. Μιλάνε για καθαρό ορίζοντα εξόδου από την κρίση προσθέτοντας ότι δημιούργησαν έναν καθαρό διάδρομο και τέλος ότι τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης ανταποκρίνονται πλήρως στις προσδοκίες τους.

Επικαλούνται τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, που θα ισχύσουν μετά την λήξη του τρέχοντος μνημονίου, παραλείποντας να μας εξηγήσουν γιατί δεν έκλεισαν εδώ και ένα χρόνο την β’ αξιολόγηση, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω, την ήδη βαρέως νοσούσα ελληνική οικονομία.

Θεωρούν μεγάλο γεγονός την ίδρυση Τράπεζας Αναπτύξεως, όταν ήδη έχουμε τέσσερεις συστημικές και μια ακόμη, που δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις ενώ η θηλιά των  capital controls συμπληρώνει ήδη δύο χρόνια.

Μιλούν για ρήτρα ανάπτυξης, που θα συνδέει υποτίθεται σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης της οικονομίας, με την αόριστη επίκληση της επέκτασης των μέτρων για το χρέος.

Τέλος μας λένε ότι θα βγούμε στις αγορές το καλοκαίρι του 2018, μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος και επικαλούνται την πτώση του δεκαετούς ομολόγου στο 5,6% την ώρα που προχθές η Κύπρος εξέδωσε ομόλογα και πέτυχε επιτόκιο 2,75% και η Πορτογαλία δανείζεται με 2,80%.

Αυτές οι «επιτυχίες» έχουν κόστος 140 προαπαιτούμενα μεταξύ των οποίων νέο πετσόκομμα συντάξεων και περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων μέσω της δραματικής μείωσης του αφορολόγητου.

Όμως η χώρα έχει παραδοθεί ολοκληρωτικά στους δανειστές , που μέχρι χθες τους αποκαλούσαν τοκογλύφους, μολονότι μας δανείζουν 1,5-2%, με το υπερταμείο, που συνομολόγησαν και μέσω του οποίου τα επόμενα 99 χρόνια μπορούν να εκποιήσουν ολόκληρη την κινητή και ακίνητη περιουσία της χώρας.

Κατά τα άλλα μας πουλάνε την φράση δίκαιη ανάπτυξη χωρίς να μας λένε πραγματικά τι εννοούν. Απ’ ότι φαίνεται με την βαριά φορολογία που έχουν επιβάλει στους ελεύθερους επαγγελματίες που φθάνει στο 75% των εισπράξεών τους θα κάνουν κοινωνική πολιτική επιδομάτων οδηγώντας την έτσι χώρα σε πλήρη αποσύνθεση.

Αυτό τέλος που δεν μας λένε είναι που θα βρεθούν τα 4,3 δις που θα λείπουν με την ολοκλήρωση των χρηματοδοτήσεων του τρίτου μνημονίου.

Το ψέμα όπως λέει και ο Α. Τσίπρας έχει κοντά ποδάρια…


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια