Δεν είναι δημοκρατία αυτή που έχουν οι ΗΠΑ

Γράφει ο Πέτρος Χασάπης

Αναβλήθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ η ψήφιση της κατάργησης του Obamacare, γιατί λέει διαφωνούν κάποιοι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές. Και ποιο είναι το πρόβλημα κ. Τράμπ; Να τους διαγράψεις αμέσως, όπως κάνουν οι Έλληνες πρωθυπουργοί και να τους ζητήσεις να σου παραδώσουν και τις έδρες τους.

Τι; Δεν μπορείς να τους διαγράψεις;

Τι δημοκρατία είναι αυτή; Να πάρετε επειγόντως κάποια μαθήματα από τη δική μας, που αυτοδιαφημίζεται ως η καλύτερη δημοκρατία που γνώρισε ο πλανήτης; Δεν έχει σημασία αν χρεοκόπησε, σημασία είναι πως καμαρώνει ότι είναι η καλύτερη και δυστυχώς η πιο ακριβή σε κόστος συντήρησης.

Για να σοβαρευτούμε:

Και στις ΗΠΑ υπάρχει αντιπροσωπευτική δημοκρατία, όπως και σε μας. Σε εκείνο φυσικά το πολιτικό σύστημα, της προεδρικής δημοκρατίας, η Βουλή και η Γερουσία είναι απόλυτα ανεξάρτητες από την εκτελεστική εξουσία. Επομένως ο Πρόεδρος δεν έχει καμία δυνατότητα να επέμβει. Αλλά και στις περιπτώσεις, όπου το πολιτικό σύστημα είναι παρόμοιο με το δικό μας, σας καλώ να βρείτε ένα οποιοδήποτε παράδειγμα, όπου ο Πρόεδρος ή ο Πρωθυπουργός διαγράφουν βουλευτές όταν οι τελευταίοι διαφωνούν. Δεν θα βρείτε πουθενά.

Είναι ελληνικό φαινόμενο, όμως κι αυτό το ανεχόμαστε εμείς οι πολίτες και σπεύδουμε να τα βάλουμε με τον βουλευτή που διαφωνεί με τον αρχηγό και την κομματική γραμμή. Γιατί λοιπόν να διαφωνήσουν και οι βουλευτές και να πάνε άκλαυτοι και κατηγορούμενοι; Δεν τους κόβω και τόσο αφελείς. Λένε λοιπόν «ναι σε όλα» και διατηρούν και τα προνόμιά τους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια