Η Τουρκία επιδιώκει αδιέξοδο: Σύγκρουση και με την Ε.Ε., παίζονται όλα για όλα σήμερα

Η εμπλοκή που παρουσιάστηκε στην διαδικασία των συνομιλιών την Παρασκευή στον Κράν Μοντάνα οφείλεται στην επιμονή της τουρκικής πλευράς στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, που απορρίπτουν η Αθήνα και η Λευκωσία, αλλά και οι Ευρωπαίοι, για το οποίο χρειάστηκε να παρέμβει και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Διευθυντής της υπηρεσίας υποστήριξης μεταρρυθμίσεων, Μάρτιν Βερβέι.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του ΚΥΠΕ το θέμα ετέθηκε από τουρκικής πλευράς τόσο κατά την πρωινή συζήτηση στο τραπέζι 2 (δικοινοτικές συνομιλίες) όσο και το απόγευμα στην συνάντηση των δύο διαπραγματευτικών ομάδων με τους τεχνοκράτες. Η παρέμβαση του κ. Βερβέι κρίθηκε χρήσιμη από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για να εξηγήσει ορισμένα ζητήματα για το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, οι οποίες εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες κράτη – μέλη της ΕΕ, για το ποιοι και πώς απολαμβάνουν αυτές τις ελευθερίες.
Κατά την πρωινή συζήτηση στο τραπέζι 2 και όταν τέθηκε το θέμα των τεσσάρων ελευθεριών, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αντέδρασε επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που αφορά Τούρκους υπηκόους και όχι τους Τουρκοκύπριους, και πως θα μπορούσε εάν αφορούσε τους Τουρκοκύπριους να «δει τα όριά του».
Πρόοδος δεν επετεύχθη χθες ούτε στο θέμα της ασφάλειας και εγγυήσεων πέραν των απαντήσεων που δόθηκαν το πρωί από τις συμμετέχουσες πλευρές στη Διάσκεψη στα ερωτήματα που είχε θέσει προχθές ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ.
Η συνέχιση της Διάσκεψης την Παρασκευή στην παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ που θα φθάσει μέσω Γενεύης στο Κραν Μοντάνα το πρωί αναμένεται να είναι πιο ενδεικτική των προθέσεων με την εκτίμηση ότι δεν αποκλείεται η τουρκική πλευρά να προβεί σε κίνηση στο θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων, ενώπιον του Αντόνιο Γκουτέρες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για ναυάγιο ή αδιέξοδο» και θα πρέπει να αναμένεται το αποτέλεσμα των συζητήσεων που ο κ. Γκουτέρες θα έχει και στα δύο τραπέζια των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα. Λέχθηκε επίσης ότι ο ΓΓ είναι σε θέση να χειριστεί καλύτερα ένα μη αποτέλεσμα στη Διάσκεψη, χωρίς να σημαίνει ότι αυτό είναι ένα ενδεχόμενο.

Φωτο: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης φτάνει στη Διάσκεψη για το Κυπριακό στο Crans Montana της Ελβετίας. Πίσω ο κ. Άιντα. Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια