Τεχνητή ίριδα ανταποκρίνεται στο φως όπως το ανθρώπινο μάτι

Το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας του Tampere στη Φινλανδία δημιούργησε μία πρωτοποριακή τεχνητή ίριδα με πολλές μελλοντικές χρήσεις.

Σε αντίθεση με τις κάμερες, ακόμα και εκείνες που είναι του τύπου point and shoot, η ρύθμιση της έκθεσης στο φως δεν γίνεται με τον ίδιο τρόπο που το κάνει το ανθρώπινο μάτι. Η τεχνητή ίριδα που ανέπτυξαν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Tampere, μπορεί να ρυθμίσει μόνη της, εντελώς αυτόνομα την έκθεση στο φως, όπως ακριβώς το κάνει και το ανθρώπινο μάτι.

Η ερευνητική ομάδα Smart Photonic Materials δημιούργησαν μία ίριδα που είναι κατασκευασμένη από υγρούς ελαστομερείς κρυστάλλους, με πολύ μεγάλη ευαισθησία στο φως, ενώ οι ερευνητές κατάφεραν να ρυθμίσουν έτσι την ίριδα, ώστε να είναι καλές οι γωνίες θέασης και σωστή η εστίαση. Ο σκοπός της ομάδας είναι να εφαρμοστεί η τεχνολογία της σε βιοϊατρικές χρήσεις, ίσως και σε εμφυτεύματα.

Οι ερευνητές προσπαθούν να κάνουν την τεχνητή ίριδα που αναπτύσσουν να είναι όσο το δυνατόν πιο ευαίσθητη ακόμα και σε πολύ χαμηλές συνθήκες φωτισμού, ενώ θέλουν να μπορεί να ανταποκριθεί ακόμα και στις πιο μικρές αλλαγές φωτισμού, όπως ακριβώς συμβαίνει με το ανθρώπινο μάτι. Ένα ζήτημα παραμένει και το πώς ανταποκρίνεται η τεχνητή ίριδα σε υγρό περιβάλλον.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια