Το βαρύ κόστος του Παπανδρεϊσμού

Μεγάλος ηγέτης είναι εκείνος που θα μεγαλώσει τη χώρα του, θα ευεργετήσει τον λαό του και -πάνω απ' όλα- θα προσφέρει το προσωπικό παράδειγμά του στους πολίτες, σπρώχνοντας το σύνολο της κοινωνίας προς τα πάνω. Ο μακαρίτης Ανδρέας Παπανδρέου, το μνημόσυνο του οποίου τελέστηκε χθες, δεν ανήκε σε αυτή την κατηγορία ηγετών διότι έβλαψε τον τόπο.

Η κρίση της ψυχής του και η κατάταξή της στις σκηνές των δικαίων ή αλλού είναι αρμοδιότητα του Θεού. Η αποτίμηση της επίδρασης των λόγων και των έργων του στην Ελλάδα ανήκει στον τομέα ευθύνης όλων, αφού άπαντες έχουν δικαίωμα έκφρασης των πεποιθήσεων και των απόψεών τους για τη δημόσια σφαίρα.

Ο εγκλεισμός της Ελλάδας στα κάτεργα του Μνημονίου έγινε εφικτός από τον Γιώργο Παπανδρέου επειδή εργάστηκε συστηματικά, μάλλον ακουσίως, προς αυτή την κατεύθυνση ο πατέρας του Ανδρέας.

Οι πασοκικές κυβερνήσεις της δεκαετίας του '80 άνοιξαν τις πύλες της κολάσεως της αναξιοκρατίας, της διόγκωσης του Δημοσίου, της δημιουργίας ενός κράτους αργόμισθων πρασινοφρουρών, του χυδαίου και επιθετικού κιτς, της ιδεολογίας της ήσσονος προσπάθειας, της ολοκληρωτικής επίθεσης εναντίον της γλώσσας και των θεσμών της θρησκείας και της οικογένειας, της απόπειρας κατάλυσης των δεσμών των Ελλήνων με την παράδοση, του καταναλωτισμού με δανεικά κι αγύριστα κ.ά.

Φυσικά, στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν και οι σημιτικές μεταστάσεις των πασοκικών ιδεοληψιών και μεθόδων στη δεκαετία του '90. Όμως ο παπανδρεϊσμός εκδηλώθηκε με τέτοια σφοδρότητα και η υπεράσπιση της αθλιότητας έγινε τόσο απροσχημάτιστα και ωμά, ώστε οι νομιμόφρονες και ενσυνείδητοι πολίτες ένιωσαν ότι η Ελλάδα κατελήφθη από ξένη δύναμη!

Όλοι οι Έλληνες υπέστησαν τις συνέπειες του παπανδρεϊσμού και λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να λησμονήσουν τη νομιμοποίηση της κλοπής δημόσιου χρήματος από τον ίδιο τον Ανδρέα με τη φράση «έκανε δωράκι στον εαυτό του» και το κάκιστο παράδειγμα που προσέφερε στην κοινωνία με τις προσωπικές επιλογές του.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει εγκαταλείψει τα εγκόσμια από το 1996, αλλά τον λογαριασμό του ακόμα τον πληρώνουμε...


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια