500 εκατομμύρια δολάρια από Τραμπ στο...PKK και η Άγκυρα στα «κάγκελα»

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος
Σαν το μεγαλύτερο σκάνδαλο που θα επηρεάσει άκρως αρνητικά τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, χαρακτηρίζει η Άγκυρα την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να προσφέρει σε εδικό πρόγραμμα εξοπλισμού των Κούρδων σε πρώτη φάση το πόσο των 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τις τουρκικές δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι Αμερικανοί έχουν ιδρύσει εκπαιδευτικά κέντρα στην Συρία όπου εκπαιδεύουν συστηματικά Κούρδους ενώ τους χορηγούν πυραύλους RPG-7 και αντιαρματικά AT-4, καθώς και μια σειρά άλλων αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Αλλά εκείνο που εξόργισε την Άγκυρα και έστειλε την τουρκική ηγεσία στα… «κάγκελα», είναι η είδηση, όπως αναφέρεται, ότι σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Πενταγώνου στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους που φτάνει τα 64 δις δολάρια προβλέπεται και κονδύλιο 500 εκατομμύρια για τους Κούρδους της Συρίας, που συνδέονται άμεσα με το κουρδικό ΡΚΚ. Το σκεπτικό είναι πως θα ενισχυθούν οι δυνάμεις που πολεμούν το ισλαμικό κράτος.

Όπως ήταν επόμενο η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς και η Άγκυρα φωνάζει ότι εκείνοι που θα επωφεληθούν περισσότερο είναι οι «τρομοκράτες» Κούρδοι, που αυτές τις μέρες έχουν ξανά πυκνώσει τις συγκρούσεις τους με τις τουρκικές δυνάμεις μέσα στο τουρκικό έδαφος.

Όπως φαίνεται όμως δεν…. «ίδρωσε» το αυτί του Τραμπ στις έντονες τουρκικές διαμαρτυρίες.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια