Τα Windows 7 ο κύριος λόγος εξάπλωσης του WannaCry

Η κεντρική αιτία για την εξάπλωση του WannaCry φέρεται να είναι η χρήση των Windows XP, αλλά τελικά αυτό είναι λανθασμένη άποψη.

Ο… ένοχος για την εξάπλωση του WannaCry ransomware είναι τελικά τα Windows 7 και όχι τα XP. Το 97% των περισσότερων από τα 200.000 μηχανήματα σε 150 χώρες που μολύνθηκαν με το κακόβουλο λογισμικό έτρεχαν λειτουργικό σύστημα Windows, αλλά στην πλειοψηφία τους είχαν κάποια έκδοση των Windows 7, τα οποία δεν είχαν εγκαταστήσει ένα κρίσιμο update ασφαλείας που είχε διατεθεί τον περασμένο Μάρτιο. Τα Windows XP δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν στην εξάπλωση του ransomware, γιατί κράσαραν μόλις λειτουργούσε το ransomware.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Kaspersky Security, οι περισσότεροι μεγάλοι οργανισμοί έχουν συστήματα με λειτουργικό σύστημα Windows 7 και εκεί φαίνεται να βρίσκεται το πρόβλημα ραγδαίας εξάπλωσης του ransomware. Τα στοιχεία που έχουν μελετήσει οι αναλυτές και αναφέρει το Ars Technica αποδεικνύουν ότι ούτε το spam έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση του WannaCry, αλλά κυρίως η αλλαγμένη έκδοση του EternalBlue Vulnerability Checker, το οποίο εξετάζει εάν τα Windows διαθέτουν τα κατάλληλα patch, ώστε να μην μολυνθούν από το exploit EternalBlue και χρησιμοποιείται για την εξάπλωση του WannaCry.

Όλοι οι χρήστες συστημάτων Windows θα πρέπει να μεριμνούν να έχουν εγκατεστημένο ένα πρόγραμμα AntiVirus, μαζί με την τακτική φροντίδα των updates στο σύστημά τους.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια