Su-35 & F-22: Τα δύο κορυφαία μαχητικά του πλανήτη «αναμετρήθηκαν» στους ουρανούς της Αλάσκα | Βίντεο

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Oι αναχαιτίσεις στους ουρανούς της Αλάσκας είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο αλλά αυτή τη φορά συναντήθηκαν τα δύο κορυφαία μαχητικά αεροσκάφη του πλανήτη: Το αμερικανικό F-22 Raptor και το ρωσικό Su-35.

Tα αμερικανικά μαχητικά μετέβησαν στα ανοιχτά της Αλάσκας με σκοπό να αναχαιτίσουν ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη τα οποία πετούσαν προς την περιοχή ευθύνης της NORAD, της Διοίκησης Αεροδιαστημικής Άμυνας Βορείου Αμερικής (North American Aerospace Defense Command)

Όμως η ρωσική Αεροπορία για πρώτη φορά επέλεξε την συνοδέια των βομβαρδιστικών να την αποτελούν τα Su-35 προφανώς γνωρίζοντας ότι οι Αμερικανοί θα απέστελλαν τα Raptor.

Έτσι οι Ρώσοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το εξελιγμένο ραντάρ των Su-35 Irbis-E το οποίο μπορεί να ανιχνεύσει στόχο εμβαδού 3 τ.μ από απόσταση 250 ν.μ και ταυτόχρονα να επιτηρεί 30 ενάεριους στόχους οκτώ από τους οποίους να τους έχει στοχοποήσει.

To ραντάρ αυτό έχει την δυνατότητα να εντοπίζει και στόχους stealth. Ήταν η πρώτη φορά παγκοσμίως που τα υπερμαχητικά συναντιούνται και η πρώτη φορά που οι Ρώσοι μπόρεσαν να δοκιμάσουν το ραντάρ του Su-35 σε πραγματικές συνθήκες

Συγκεκριμένα, δύο αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς, τύπου F-22 Raptor, απογειώθηκαν για να αναχαιτίσουν δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά τύπου Tupolev Tu-95 Bear, τα οποία συνοδεύονταν από δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου Sukhoi Su-35

Τα τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη πέταξαν σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Αλάσκας.

Φυσικά με βάση το διεθνές δίκαιο ο αμερικανικός εναέριος χώρος ξεκινάει από τα 12 ναυτικά μίλια αλλά οι ΗΠΑ θεωρούν ότι για λόγους στρατηγικής ασφάλειας και έγκαιρης προειδοποίησης, δημιούργησαν μια ζώνη (ADIZ: Air Defense Identification Zone) που εκτείνεται στα 200 μίλια από τις αμερικανικές ακτές, την οποία επιτηρούν οι δυνάμεις αεράμυνας των ΗΠΑ και του Καναδά αν και παραβιάζοντας την διεθνή νομιμότητα.

Βέβαια και οι Αμερικανοί πιλότοι έχουν σαφείς οδηγίες να μην προχωρούν σε ακραίες ενέργειες πέραν της «ενοχλητικής» παρακολούθησης

To περιστατικό έλαβε χώρα στις 3 Μαΐου









* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια