Πολεμική ατμόσφαιρα στη Μεσόγειο - Με νέο μπαράζ NOTAM’s και NAVTEX η Τουρκία συντηρεί την ένταση

Συνεχίζει με κάθε τρόπο και με κάθε ευκαιρία να σφίγγει τον κλοιό γύρω από την Κύπρο η Τουρκία, επιδιώκοντας ουσιαστικά να εκβιάσει ένα θερμό επεισόδιο το οποίο θα εκτροχίαζε τουλάχιστον προσωρινά τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακόμη και συνήθεις επιστημονικές έρευνες στοχοποιούνται από την Άγκυρα με σκοπό να αμφισβητηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Κύπρος είχε εκδώσει από τις 28 Απριλίου την NAVTEX 162/17 για την πραγματοποίηση επιστημονικών ερευνών για θηλαστικά (δελφίνια) με το σκάφος“FlashRoyal”. Η έρευνα που ξεκίνησε στις 5 Μαΐου πρόκειται να διαρκέσει μέχρι τις 18 Μαΐου. Όπως φαίνεται και στον χάρτη η επιστημονική έρευνα πραγματοποιείται σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή από το νότιο τμήμα της κυπριακής ΑΟΖ μέχρι και το ανώτερο βορειοδυτικό άκρο της.

Η Άγκυρα μέσα στον γενικό παροξυσμό με δική της NAVTEX(435/17) ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιήσει τις έρευνες του το σκάφος “FlashRoyal” βρίσκεται εντός της περιοχής που η ευθύνη για έκδοση Αναγγελιών ανήκει στην Τουρκία και συνεπώς η κυπριακή Αναγγελία είναι άκυρη.

Και αυτή η κίνηση εντάσσεται στην μεθοδευμένη και στοχευμένη προσπάθεια όχι μόνο διεκδίκησης τμήματος της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία, αλλά και υπονόμευσης κυριαρχικών δικαιωμάτων και αρμοδιοτήτων της Κύπρου και της Ελλάδας σε όλη την κρίσιμη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου και της Ρόδου-Καστελόριζου.



Με το μαύρο περίγραμμα είναι η περιοχή της επιστημονικής έρευνας για τα δελφίνια, που «ενόχλησε» την Άγκυρα…

Η Τουρκία την Πέμπτη το βράδυ και ενώ είχε ήδη αναγγελθεί η πραγματοποίηση άσκησης με πραγματικά πυρά, αλλά και η παράνομη άσκηση με ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στην περιοχή του Καστελόριζου από τουρκικό πολεμικό σκάφος, προχώρησε σε ένα μπαράζ παράνομων "NOTAM’s" για ασκήσεις χωρίς πυρά αλλά και για ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης SAR σε περιοχές προσεκτικά επιλεγμένες ώστε να υπονομευθεί η γειτνίαση του χώρου ευθύνης SAR της Ελλάδας με εκείνον της Κύπρου και να υπάρξει «σφήνα» της Τουρκίας. Επίσης η επιλογή των περιοχών έγινε και για να καταδείξει την ύπαρξη περιοχής ευθύνης του... ψευδοκράτους. Ο προγραμματισμός των ασκήσεων αυτών φθάνει μέχρι και το τέλος Μαΐου σε μια σαφή ένδειξη ότι η Τουρκία έχει επιλέξει να διατηρήσει την ένταση και να κρατήσει την «θερμοκρασία» ψηλά στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο πλαίσιο των τουρκικών μεθοδεύσεων μάλιστα τις σχετικές “NOTAM’s” τις δημοσιοποίησε το ψευδοκράτος το οποίο φυσικά δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει αναγγελίες ούτε για την αεροναυτιλία ούτε για την ναυσιπλοΐα.

Με την «αναγγελία» Ν0097/17 γίνεται γνωστό ότι το τουρκικό ναυτικό θα πραγματοποιήσει ασκήσεις στις 18 Μάιου χωρίς πυρά στα διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο της Μεσογείου σε περιοχές που περιλαμβάνουν και σημεία νοτιοανατολικά του Καστελόριζου εντός του FIR Λευκωσίας. Η παράνομη αναγγελία καλεί όλα τα εναέρια μέσα να αποφύγουν αυτή την περιοχή των ασκήσεων, η οποία είναι από τους πολυσύχναστους διαδρόμους αεροναυτιλίας.

Οι «αρχές» του ψευδοκράτους με νέες παράνομες αναγγελίες (Ν0096/17, Ν095/17 και Ν 0094/17) ενημερώνουν ότι από 24-29 Μαΐου η τουρκική Αεροπορία θα πραγματοποιήσει ασκήσεις Έρευνας και Διάσωσης (SAR) σε εκτεταμένες περιοχές που βρίσκονται εντός του FIR Λευκωσίας και ανήκουν στην περιοχή ευθύνης της Κύπρου για SAR (SRR). Οι «αναγγελίες» αυτές κάνουν λόγο για «διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο» αλλά είναι παράνομες όχι μόνο γιατί «εκδίδονται» από μη αναγνωρισμένη Αρχή, αλλά κυρίως επειδή η ευθύνη έκδοσης αναγγελιών σε όλη την έκταση του FIR Λευκωσίας ανήκει στις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όμως και για την Κυριακή η Τουρκία ανήγγειλε την ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στην θαλάσσια περιοχή νότια του Καστελόριζου ενώ για την Δευτέρα επαναλαμβάνει τις ασκήσεις με πυρά στην ίδια περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ την οποία συνεχίζει να δεσμεύει διαρκώς τις τελευταίες ημέρες επιχειρώντας να παρεμποδίσει τις έρευνες και να εκφοβίσει τις ξένες πετρελαϊκές εταιρίες.

E. Eide: Πιθανή μια κρίση λόγω των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Espen Barth Eide, εκτιμά ότι είναι πιθανή μια κρίση λόγω των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ για φυσικό αέριο στα μέσα του Ιουλίου.

Σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Νέα Υόρκη, Αποστόλη Ζουπανιώτη, ο κ. 'Eide δήλωσε ότι εάν υπάρχει πολιτική βούληση, είναι δυνατό να προχωρήσουν τα πράγματα σε διάσκεψη στη Γενεύη, χαρακτηρίζοντας το θέμα της διάσκεψης «κλειδί» στη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στις 17 Μαΐου.

Τα Ηνωμένα Έθνη χρειάζεται να είναι προετοιμασμένα για όλα τα αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά, ανέφερε και πρόσθεσε ότι το σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, είναι να κάνουν τα μέγιστα για να βοηθήσουν τους ηγέτες να φτάσουν σε συμφωνία στο εγγύς μέλλον. Αλλά, σημείωσε, εάν αυτό αποτύχει, «ίσως άλλες επιλογές πρέπει να έλθουν στο τραπέζι».

Ν.Μ.
Πηγή Liberal.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια