Με NAVTEX η Άγκυρα περικυκλώνει το Καστελόριζο και επιβάλει το «δίκαιο των όπλων»

Του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Συστηματικά πλέον η Άγκυρα αμφισβητεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή του Καστελόριζου και με την παράνομη NAVTEX 473/17 ανακοινώνει ότι το απόγευμα σήμερα το τουρκικό Ναυτικό και η τουρκική Ακτοφυλακή θα πραγματοποιήσουν από κοινού άσκηση έρευνας και διάσωσης σε μια μεγάλη θαλάσσια περιοχή νότια, δυτικά και ανατολικά του νησιού το οποίο και περικυκλώνεται από όλες τις μεριές (προς βορά απλά εκτείνεται η τουρκική ενδοχώρα)

Η συνεχής «στοχοποίηση» του Καστελόριζου δεν είναι διόλου τυχαία καθώς η Άγκυρα θέλει την θαλάσσια περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στη Μεσόγειο για να μην ενωθεί με την κυπριακή της οποίας μέρος επίσης αμφισβητεί.

Στο Καστελόριζο τις τελευταίες ημέρες είχαμε συνεχείς ασκήσεις με πραγματικά πυρά όπως και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής  από  στρατιωτικό σκάφος σε σημείο των διεθνών χωρικών υδάτων αλλά επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Στόχος είναι να αμφισβητηθεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα και διάσωση (SRR) η οποία ταυτίζεται με το FIR Αθηνών.

Έτσι μετά τις ομοβροντίες πυρών από πολεμικό πλοίο με τις οποίες «εγκαινίασε» η Άγκυρα αυτό που χαρακτηρίζει ως «ζωτικό» της χώρο και «τουρκική υφαλοκρηπίδα» στην περιοχή μεταξύ Ρόδου, Κρήτης και Κύπρου επανέρχεται καθημερινά με νέες παράνομες NAVTEX με τις οποίες δεσμεύει που ανήκουν στις υφαλοκρηπίδες των δύο ελληνικών κρατών σε μια προσπάθεια «παγιοποίησης» των τουρκικών προθέσεων που περιέχονται στην διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ με την οποία χαρακτηρίζει "τουρκική υφαλοκρηπίδα", δηλαδή επέκταση της χερσαίας επικράτειάς της, ολόκληρη την υποθαλάσσια περιοχή δυτικά των 6 μιλίων από τα ελληνικά νησιά του ΝΑ Αιγαίου και ανατολικά των ακτών της Κύπρου.

Η Αθήνα πως αντιδράει σε όλο αυτό; Μα απλούστατα «μη κοιτώντας» ανατολικά της Ρόδου.

Η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα για έκδοση NAVTEX.  Ο συντονισμός της έρευνας και διάσωσης στην περιοχή αυτή, ανήκει στον σταθμό του Πειραιά.

Έτσι οι NAVTEX είναι... εντελώς παράνομες, αλλά μέχρι να αμφισβητήσει κάποιος με τα όπλα τη νομιμότητά τους, ισχύει το "δίκαιο των όπλων" με τα οποία απειλεί να κάνει χρήση η Αγκυρα.

Η τουρκική NAVTEX:

TURNHOS N/W        : 473/17

MEDITERRANEAN SEA

TURKISH NAVY AND TURKISH COAST GUARD WILL CONDUCT SEARCH AND RESCUE EXERCISE ON 09 MAY 17 FROM 1700Z TO 2000Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;

36 10.00 N - 029 50.00 E
35 50.00 N - 029 50.00 E
35 50.00 N - 029 20.00 E
36 14.70 N - 029 20.00 E

CAUTION ADVISED.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια