Ξαφνική στρατηγική άσκηση μετακίνησης των αντιαεροπορικών MIM 23-B Improved Hawk από την Αττική προς «άγνωστο προορισμό»

Του Πέτρου Αναστασίου

Με μια θεαματική κίνηση τόσο για επιχειρησιακούς, όσο και για πολιτικούς λόγους, το ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή και εκτελέστηκε άσκηση κινητοποίησης και μετακίνησης από την Αττική της 181 ΜΚ/Β, που είναι εξοπλισμένη με MIM 23-B Improved Hawk και αποτελεί την δεύτερη, μετά τους Patriot PAC-3, α/α "ασπίδα" σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
(προστατεύεται από τα Patriot της Ελευθερούπολης) και πριν τα εχθρικά αεροσκάφη και όπλα εισδύσουν στην τρίτη και τελευταία "ασπίδα", αυτή την SHORADS.Η άσκηση έχει καθαρά στρατηγικό χαρακτήρα:

Τα Improved Hawk με ακτίνα δράσης περί τα 45 χλμ. τοποθετημένα σε νησί του κεντρικού ή ανατολικού Αιγαίου, μπορούν να κάνυν δύσκολη την ζωή των Τούρκων χειριστών μαχητικών, όπως επίσης μπορούν να κάνουν δύσκολη τη ζωή των Τούρκων αν αναπτyχθούν σε σημεία του δυτικού νομού Εβρου, για την παροχή α/α προστασίας στον Δ'ΣΣ.

H συγκεκριμένη άσκηση στέλνει ισχυρό μηνυμα σε εχθρούς, αλλά και φίλους. Στους τελευταίους για να τους δείξουν ότι "Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει αν δεν παρέμβετε άμεσα και αποτελεσματικά" και βέβαια αποδέκτης είναι η Ουάσιγκτον, η μόνη δύναμη που μπορεί (;) ακόμα ίσως να "τραβήξει τα γκέμια" στην Αγκυρα. Στην βάση των Improved Hawk δόθηκε εντολή για άμεση φόρτωση των Υλικών των RADAR, του Κέντρου Επιχειρήσεων ,των Εκτοξευτών  και Βλημάτων και ετοιμότητα  για  άμεση αναχώρηση …

181-HAWK-2Η Εντολή πρέπει να εκτελεστεί σε χρόνο λιγότερο των2 ωρών απο την ώρα που δόθηκε  με Κωδικό  και σήμαινε …Να γίνει συγκέντρωση όλων Υλικών και η Μονάδα να ετοιμαστεί να αναλάβει Πολεμική Αποστολή σε χώρους διασποράς ίσως και πολλά χιλιόμετρα μακριά από την έδρα της !

Τα πρώτα συστήματα HAWK παρελήφθησαν από τον Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) το 1965 και συγκρότησαν την 180 ΜΚ/Β. Το επιχειρησιακό και το τεχνικό προσωπικό της Μοίρας εκπαιδεύθηκε στις ΗΠΑ το 1964.

Η Μοίρα παρέλαβε το κύριο υλικό της και περάτωσε την οργάνωσή της το 1965, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 1966 αναπτύχθηκε στις περιοχές του λεκανοπεδίου Αττικής και Ευβοίας όπου εξακολουθεί να βρίσκεται μέχρι σήμερα. Σήμερα, ο ΕΣ διαθέτει 42 συστήματα τα οποία συγκροτούν δύο Μοίρες (180 και 181) με επτά Πυροβολαρχίες συνολικά.

Η κάθε Πυροβολαρχία αποτελείται από δύο Μονάδες Πυρός εξοπλισμένες με τρεις εκτοξευτές των τριών βλημάτων έκαστη. Η αποστολή των συστημάτων είναι η προστασία των στρατηγικών στόχων της ευρύτερης περιοχής των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Το βλήμα ΧΩΚ MSL (Missile) είναι βλήμα εδάφους - αέρος, το οποίο κατευθύνεται στο στόχο με ένα σύστημα ημιενεργού αυτοκατευθύνσεως και πυραυλοκινητήρα στερεού καυσίμου.
Ο φορτωτής LDR (Loader) είναι ένα αυτοκινούμενο, ερπυστριοφόρο όχημα που χρησιμοποιείται για τη φόρτωση των βλημάτων στους εκτοξευτές ή τα trailer pallets.
Κάθε Πυροβολαρχία διαθέτει τρία τέτοια οχήματα τα οποία εξυπηρετούν τις ανάγκες επαναφόρτωσης των εκτοξευτών της. Υπηρετείται από τέσσερα άτομα, τον Αρχηγό Στοιχείου, τον Χειριστή και δύο μέλη. Μπορεί να φορτώσει ταυτόχρονα μέχρι και τρία βλήματα ανά εκτοξευτή ή trailer pallet. Ο χρόνος επαναφόρτωσης του εκτοξευτή είναι περίπου 6 λεπτά.

Το Hawk χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 15 χώρες και κατά τη διάρκεια της ιρακινής εισβολής στο Κουβέιτ (Αύγουστος 1990) η αεράμυνα του Κουβέιτ το χρησιμοποίησε προκειμένου να καταρρίψει 22 ιρακινά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η νέα μορφή των συστημάτων HAWK περιλαμβάνει:

-Ραντάρ TPS-59, το οποίο παρέχει εντοπισμό, διάκριση και ιχνηλάτηση στόχου
-Εκτοξευτή, που μπορεί να μεταφέρει τρεις πυραύλους
-Πυραύλους, που χρησιμοποιούν ραδιοκαθοδήγηση και έλεγχο εγγύτητας για την καταστροφή του στόχου

Τηλεπικοινωνιακή πλατφόρμα αεράμυνας (ADCPΜετά την ολοκλήρωση της τροποποίησης των συστημάτων HAWK από Improved HAWK Phase Ι σε Phase II, ο ΕΣ εξέφρασε το ενδιαφέρον του για τηναναβάθμιση των συστημάτων στο επίπεδο Phase III.

Η πρώτη LOA (Letter of Acceptance) κυκλοφόρησε το 1995 με κόστος της τάξεως των 150.000.000 δολαρίων.



Η LOA αυτή δεν ευδοκίμησε και κυκλοφόρησε μία νέα, η οποία κατέληξε σε συμφωνία με την κατασκευάστρια εταιρεία Raytheon στις 17 Μαρτίου του 1999.

Το ύψος του προγράμματος ανήλθε σε 134.500.000 δολάρια, ενώ στις 14 Ιουνίου 2002 υπογράφτηκε η σύμβαση εργοστασιακής ανακατασκευής των συστημάτων ύψους 22.100.000 δολαρίων, η οποία κρίθηκε αναγκαία και πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με τον εκσυγχρονισμό.

Η ολοκλήρωση και των δύο συμβάσεων ακολούθησε την συνήθη πρακτική, με αποτέλεσμα η υλοποίησή τους να καθυστερήσει μέχρι το 2006.

Στόχος του εκσυγχρονισμού ήταν η μείωση του προσωπικού αλλά και των υλικών κάθε πυροβολαρχίας κατά 10%, η δυνατότητα - υπό προϋποθέσεις - αντιμετώπισης μαζικής αεροπορικής απειλής, η αύξηση της ευκινησίας μειώνοντας τον απαραίτητο χρόνο ενεργοποίησης κατά 30% και η εισαγωγή υπηρεσία σύγχρονου κέντρου διεύθυνσης πυρός (FDC), συμβατού με το Patriot.

Στην έκδοση Phase III απομακρύνθηκε το "range only" ραντάρ (προσδιορισμού απόστασης) και, εάν συνδεθεί το σύστημα με ραντάρ 3D όπως το MPQ-64 Raytheon, σε συνδυασμό με τη χρησιμοποίηση του οπλικού συστήματος Hawk ILM (Improved Lethality Modification) με θραύσματα 35 γραμμαρίων, μπορεί να αναχαιτίσει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Οι νέες επιδόσεις του συστήματος επιτρέπουν στις πυροβολαρχίες Hawk να εμπλέξουν στόχους σε απόσταση 42 χιλιομέτρων και ύψος 45.000 ποδιών, να εμπλέξουν ταυτόχρονα χαμηλά ιπτάμενους - αναδυόμενους στόχους (pop-up) σε βεληνεκές μικρότερο των 20 χιλιομέτρων (LASHE Mode) και να προβάλουν τακτικούς βαλιστικούς πυραύλους (ATBM).


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια