Πώς ξαναμοιράζεται το χαρτί στα media

Γράφει ο Γιώργος Ευγενίδης

Η ζωή είναι ρόδα και γυρίζει. Το ίδιο ισχύει και για την κατάσταση στα media. Μετά τον τυφώνα που επικράτησε εν μέσω Μνημονίου, τώρα το χαρτί ξαναμοιράζεται και δημιουργούνται νέες ισορροπίες, οι οποίες φυσικά μένει να φανεί πόσο ανθεκτικές είναι στην πράξη.

Η αλήθεια είναι ότι το σκηνικό στα ελληνικά media μόνο θελκτικό δεν είναι. 9/10 επιχειρήσεις στον χώρο μπαίνουν μέσα. Γιατί τις κρατάνε οι ιδιοκτήτες τους; Γιατί εξυπηρετούν και άλλους σκοπούς και χρειάζονται μέσα προβολής. Πλέον, μέσα σε αυτό το περιβάλλον, παλιά και νέα τζάκια ψάχνουν τρόπο συνύπαρξης. Μια βασική παρατήρηση, όμως, είναι πως από την εξίσωση λείπουν οι παραδοσιακοί εκδότες άλλων εποχών, οι οποίοι λειτουργούσαν ως άτυπη βαρωνία και ήλεγχαν τα κόζια…

Ο Λαμπράκης, η Βλάχου, ο Φιλιππόπουλος, ο Βουδούρης δεν υπάρχουν πια. Δεν υπάρχουν ή αν υπάρχουν είναι ελάχιστοι οι άνθρωποι εκείνοι που είναι ιδιοκτήτες, αλλά και σημαίες ενός μαγαζιού. Τώρα, επικεφαλής των media είναι εν πολλοίς επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν και πλείστες όσες άλλες δραστηριότητες. Δεν είναι, κατά βάση, εκδότες όμως.

Με αυτά και με αυτά, ο Ιβάν Σαββίδης είναι το καυτό όνομα των ημερών. Πήρε το 20% του Mega, είναι σε ανοιχτή γραμμή με την οικογένεια Βαρδινογιάννη, μήπως και επαναλειτουργήσει το κανάλι σύντομα, και παράλληλα κατέθεσε πρόταση για τον ΔΟΛ, θέλοντας, μαζί με τους ιστορικούς τίτλους του Βήματος και των Νέων να πάρει και το πακέτο των μετοχών που κατέχει ο ΔΟΛ στην Τηλέτυπος και να γίνει μεγαλομέτοχος.

Την ίδια ώρα, η πλευρά Βαρδινογιάννη μόνο διάθεση απόσυρσης από τα media δεν δείχνει. Οι πολύπειροι Βαρδινογιάννηδες μυρίστηκαν το φιάσκο με τον αντισυνταγματικό νόμο Παππά και τον αποδόμησαν στην ουσία του, αρνούμενοι δε να συμμετάσχουν με μεγάλα και υπερβολικά ποσά στον πλειστηριασμό των αδειών. Η παρουσία τους είναι ενεργή και σχεδιάζουν με τη σειρά τους το μέλλον.

Ισχυρός παίκτης είναι και ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος επίσης θα κινηθεί για τον ΔΟΛ. Δεν είναι απόλυτα βέβαιο πως θέλει το Mega, μιας και η προσπάθειά του να στήσει την τηλεοπτική εταιρεία Alter Ego κατέστη ανεπιτυχής. Ο Μαρινάκης έχει απλωθεί σε όλα τα πεδία και περιμένει την επόμενη κίνηση. Την ίδια ώρα, σε αποδρομή είναι η οικογένεια Μπόμπολα, η οποία παρά τη στρατηγική συμμαχία με το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να βρει τρόπο να κρατήσει όλα της τα μέσα εν ζωή.

Κάπως έτσι, οι παράγοντες της αγοράς ποντάρουν στο ότι ο Πήγασος θα είναι η επόμενη μιντιακή μονάδα που θα οδηγηθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Παράλληλα, στην εξίσωση είναι και η οικογένεια Αλαφούζου, η οποία όμως κάνει μεθοδικές και λελογισμένες κινήσεις, με λίγα ρίσκα, όπως το φετινό του Survivor στον ΣΚΑΪ που έχει μαζέψει όλο το χαρτί.

Κατά τα άλλα, μετρημένα κουκιά. Το Πρώτο Θέμα παραμένει στην πρώτη θέση των εφημερίδων και κυριαρχεί και στο ίντερνετ, ο όμιλος Φιλιππάκη περνά, ως συνήθως, δύσκολες μέρες και το ίδιο ισχύει και για τον όμιλο Χατζηνικολάου. Την ίδια ώρα, το κενό των παραδοσιακών εκδοτών πάνε να γεμίσουν οι ιντερνετικοί όμιλοι, οι οποίοι έχουν και ρευστό και εκμεταλλεύονται τα νέα μέσα.

Ποιο είναι το στοίχημα από εδώ και πέρα: να ολοκληρωθούν οι κινήσεις «διόρθωσης» στην μιντιακή αγορά το επόμενο διάστημα και να κατασταλάξει το νέο τοπίο. Ήδη, πάντως, διαμορφώνονται και οι νέες ισορροπίες μεταξύ των επιχειρήσεων των ΜΜΕ και του πολιτικού συστήματος.

Όπως είπαμε και στην αρχή, όλα τα πράγματα κάνουν κύκλο και η ροή των πραγμάτων συνεχίζεται, όχι απρόσκοπτα μεν, αλλά συνεχίζεται. Όποιος, όμως, νομίζει πως μπορεί να διαβάζει το νέο σκηνικό με την παλιά οπτική, θα πάθει μεγάλη… νίλα.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια