Ο Ερντογάν με απειλές στο Όβαλ Γραφείο - Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη συνάντηση με Τραμπ

Γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου
Με μεγάλη καθυστέρηση που προκάλεσε αμηχανία και ανησυχία στους Τούρκους και με μία λακωνική γραπτή δήλωση, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε χθες αργά το απόγευμα την συνάντηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, στις 16 Μαΐου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος θα φτάσεις στις ΗΠΑ στις 15 Μαΐου και θα αναχωρήσει στις 17.

Στη λιτή δήλωση του κ. Σπάισερ αναφέρονται τα εξής:
 «Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα καλωσορίσει τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν πως θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τη διμερή μας σχέση και θα εμβαθύνουν την συνεργασία μας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της», σημειώνει η δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου.
Η συνάντηση θα γίνει σε μία περίοδο που οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο ναδίρ τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Ερντογάν υπονόησε χθες με δήλωσή του ότι θα υπάρξει πρόβλημα εάν δεν αλλάξει η απόφαση του Προέδρου Τραμπ για στρατιωτική ενίσχυση των μαχητών του YPG (Κούρδοι της Συρίας” τους οποίους θεωρεί “θανάσιμους εχθρούς” του και “τρομοκράτες”.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας ζητά ανταλλάγματα για να “χωνέψει” τη σχέση συμμαχίας των ΗΠΑ με τους Κούρδους της Συρίας, που αφορούν τον Ιμάμη Γκιουλέν και δύο φίλους του κ. Ερντογάν οι οποίο βρίσκονται φυλακισμένοι στη Νέα Υόρκη.

Οι Αμερικανοί αναμένουν ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας θα καταγγείλει την απόφαση του κ. Τραμπ όταν φτάσει στην Ουάσιγκτον και πιστεύουν ότι θα είναι ερειστικός. “Ή θα τα βρούμε ή θα τα σπάσουμε” είναι το μήνυμα που μεταδίδουν και οι δύο πλευρές.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Μια τουρκική αντιπροσωπεία έλαβε μέρος σε συνομιλίες την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον και στο πλαίσιο των συζητήσεων προέτρεψε τους αξιωματούχους των ΗΠΑ να εκδώσουν τον Ιμάμη Γκιουλέν στην Τουρκία.
Τον κατηγόρησαν ότι είναι επικεφαλής της “τρομοκρατικής οργάνωσης” Fetuallah Terrorist Organization (FETO).
Οι συνομιλίες αυτές κράτησαν έξι ώρες. Είχε αρχικά προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν την Τρίτη, αλλά επεκτάθηκαν κατόπιν αιτήματος του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Μπέκιρ Μπότζαγκ. Επικεφαλής ήταν ο Φάρις Καράκ, Βοηθός Γενικός Διευθυντής Νομικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης .
Συμμετείχαν επίσης τρεις εισαγγελείς που ήρθαν στην Ουάσιγκτον από την Άγκυρα και οι οποίοι ασχολούνται με την υπόθεση της έκδοσης του Γκιουλέν.
Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης πραγματοποίησε συνάντηση τη Δευτέρα με τον Αμερικανό ομόλογό του Jeff Sessions για το ζήτημα της έκδοσης του Γκιουλέν.
Μετά τη συνάντηση αυτή, οι πλευρές αποφάσισαν να συνεχίσουν τις συζητήσεις που επικεντρώθηκαν στη διαδικασία της έκδοσης.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια