Κρίσιμες εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ: Οι Γάλλοι στέλνουν το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ

Η τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα εναντίον της Κύπρου, αλλά και εναντίον εταιρειών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται ότι προκαλεί αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του militaire.gr, το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκολ πλέει προς την κυπριακή ΑΟΖ, ενδεικτικό της ανησυχίας που προκαλούν οι τουρκικές κινήσεις των τελευταίων ημερών.

Δυστυχώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις που είχαν γίνει από την Αθήνα για ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο και πάντως σίγουρα για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στις αρχές του καλοκαιριού.

Οι εκτιμήσεις αυτές είχαν συζητηθεί και στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου πριν από μερικές εβδομάδες.

Τα χαρακτηριστικά

Το πυρηνικό στρατηγικό αεροπλανοφόρο «Σάρλ ντε Γκώλ» (Charles de Gaulle) είναι η ναυαρχίδα του Γαλλικού ναυτικού (Marine Nationale) και το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο της Ευρώπης.

Το σκάφος είναι το δέκατο αεροπλανοφόρο που διαθέτει η Γαλλία αλλά το πρώτο και μοναδικό πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο επιφανείας, εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών Ναυτικού. Μπήκε στην υπηρεσία του Γαλλικού Ναυτικού το 2000.

Το πλοίο μπορεί να μεταφέρει αεροσκάφη τύπου Dassault-Breguet Σούπερ Étendard, Dassault Rafale M και E-2C Hawkeye, αλλ΄’α και ελικόπτερα EC725 Caracal και AS532 Cougar για έρευνα και διάσωση, καθώς και πυραύλους Aster. Είναι αεροπλανοφόρα τύπου catobar και χρησιμοποιεί ένα σύστημα ατμοπροωθούμενων ή ηλεκτρικών καταπελτών τα οποία υποβοηθούν το αεροσκάφος να φτάσει στην απαραίτητη ταχύτητα απονήωσης. Για την προσνήωση, χρησιμοποιείται ένα σύστημα σύλληψης των αεροσκαφών, τα οποία φέρουν γάντζους, και οι οποίοι συγκρατώνται κατά την προσνήωση από συρματόσχοινα απλωμένα στο κατάστρωμα πτήσης. Λόγω των χαρακτηριστικών του, το Σάρλ ντε Γκώλ είναι το μόνο μη-αμερικανικό αεροπλανοφόρο στον κόσμο που είναι αρμόδιο για τη μεταφορά αμερικανικών αεροσκαφών, όπως το F / A-18E Super Hornet  ή to C-2 Greyhound.






* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια