Στο κόκκινο η ένταση Τουρκίας - Ισραήλ: Ισραηλινές επίλεκτες δυνάμεις αναπτύσσονται στην Κύπρο για να προσφέρουν ασπίδα στη Μεγαλόνησο και να συλλέξουν πληροφορίες για τον τουρκικό κατοχικό στρατό

Ειδικού Συνεργάτη

Μεγάλη  ένταση  με την Τουρκία «μυρίζει» η παρουσία Ισραηλινών στρατιωτών στην Κύπρο τον Ιούνιο, όπου αναμένεται να κλιμακωθούν οι προκλήσεις Ερντογάν στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες 400 επίλεκτοι Ισραηλινοί  κομάντος με μέλη  της πλέον ειδικής δύναμης sayeret matkal θα συμμετέχουν σε ασκήσεις με Κύπριους στρατιώτες στο Τρόοδος το επταήμερο 7 με 14 Ιουνίου, για τη μεγαλύτερη κοινή στρατιωτική άσκηση μεταξύ των δυο χωρών.



Σύμφωνα με πληροφορίες, στην άσκηση αναμένεται να λάβουν μέρος επιθετικά ελικόπτερα του Ισραήλ, μαχητικά, καθώς και αεροσκάφη. Στην άσκηση θα λάβουν μέρος και δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς.

Ήδη οι τουρκικές δυνάμεις από την «άλλη πλευρά» είναι σε μεγάλη αναστάτωση από την  φανερά ισχυρότατη παρουσία Ισραηλινών κομάντος , οι οποίοι προφανώς δεν θα έρθουν μόνο για να «γνωρίσουν τα κατατόπια» του όρους Τρόοδος αλλά και για να συλλέξουν πολύτιμες πληροφορίες για την τουρκική δύναμη .

Μέχρι αυτήν την στιγμή επίσημα η Άγκυρα δεν έχει ανακοινώσει ουδέν αλλά σίγουρα οι Τούρκοι επιτελείς ευρίσκονται σε αναζήτηση περισσοτέρων πληροφοριών για την ισραηλινή αποστολή , η οποία θα κουβαλά σύμφωνα με πληροφορίες όλα τα  «μηχανήματα της» , δίπλα από τις θέσεις της  ισχυρότατης τουρκικής δύναμης .

Η προοπτική της δημιουργίας του αγωγού EAST MED και η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και το Ισραήλ έχει φέρει  μεγάλο  πονοκέφαλο στον Ερντογάν ,  ο οποίος βλέπει να περικυκλώνεται από παντού και  διέξοδο να μην φαίνεται στον ορίζοντα.





Κύπρος και Ισραήλ ενισχύουν τη συνεργασία τους στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας και των ασύμμετρων απειλών καθώς και διασφάλισης της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.

«Το κράτος του Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στους δεσμούς με την Κύπρο και είναι σημαντικό για μας να επενδύσουμε σε αυτή τη σχέση”, ανέφερε, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αποδίδει μεγάλη στρατηγική σημασία στους δεσμούς του με το κυπριακό Υπουργείο Άμυνας. Και ως το άτομο που προΐσταμαι αυτού του Υπουργείου είμαι περήφανος που είμαι εδώ σήμερα και συμβάλλω στην ενίσχυση αυτών των δεσμών», ανέφερε πριν δύο μήνες ο Ισραηλινός υπουργός άμυνας Μοσέ Γιαλόν.

«Μέσα στο πλαίσιο που έχω προαναφέρει, η συνεργασία με το Ισραήλ και ειδικότερα η εμβάθυνση των σχέσεων στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας έχει μια ξεχωριστή σημασία, μια ιδιαίτερα στρατηγική διάσταση. Εκτιμούμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι υλοποιώντας το διμερές πρόγραμμα στρατιωτικής συνεργασίας που έχουμε υπογράψει, αλλά και στο πλαίσιο άλλων συμφωνιών, έχουμε ενισχύσει τα τελευταία χρόνια τη συνεργασία μας μεταξύ άλλων στον τομέα των ασκήσεων, στον τομέα των εξοπλισμών σε ότι αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς και στο θέμα της έρευνας και διάσωσης», ανέφερε ο ίδιος.





Οι Ισραηλινοί έρχονται για να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη αυτής της συμφωνίας αυξάνοντας την δύναμη τους στην Μεγαλόνησο , και βάζοντας τις ΕΔ απέναντι από τους Τούρκους , έστω και με την μορφή στρατιωτικής άσκησης.

Η Κύπρος όμως αποτελεί πλέον μια περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, ενώ Ρωσία και Ισραήλ καταδεικνύουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους.

Η πατρίδα μας πέρα και πάνω από όλους οφείλει να διαθέτει ισχυρή στρατιωτική παρουσία στο νησί , και να δρα ως ο κύριος παράγοντας συνδιαλλαγής με τις χώρες αυτές.

Η Κύπρος πρωτίστως είναι  ένα ελληνικό νησί που θα έπρεπε από το 1959 να ανήκει στο ελληνικό κορμό , ενώ τα λάθη εκείνης της περιόδου θα τα πληρώνουμε ακόμη και σήμερα και ίσως για πολλά χρόνια ακόμη.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια