Την τύχη του Σαντάμ θα έχει ο Ερντογάν: «Οι Κούρδοι απειλούν την Τουρκία όχι ΗΠΑ-Ρωσία»

Προάγγελος τουρκικής επίθεσης με μαζική συγκέντρωση αρμάτων μάχης M-60 για εισβολή στα κουρδικά καντόνια


Απειλεί ξεκάθαρα πλέον ο Σουλτάνος Ερντογάν τόσο την Ρωσία όσο και τις ΗΠΑ για την αμέριστη υποστήριξη τους στους Κούρδους της Συρίας, και στην ουσία έδωσε έμμεση προειδοποίηση για τουρκική πολεμική «αντίδραση».  Την ίδια στιγμή συγκεντρώνει μαζικά άρματα μάχης Μ-60 για εισβολή στη Β.Συρία στα κουρδικά καντόνια.

Η αμέριστη  συμπαράσταση από την Ουάσιγκτον και την Μόσχα στους Κούρδους στην Συρία, και η καταρχήν συμφωνία Λαβρώφ –Τίλερσον για τον διαμελισμό της Συρίας και την δημιουργία κουρδικού κράτους,  έβαλε «φωτιά» στο Σαράι του τελευταίου στην ιστορία Τούρκου Σουλτάνου, του Ρ.Ερντογάν, ο οποίος έτσι θα μείνει στην ιστορία.

«Οι τρομοκρατικές οργανώσεις στη Συρία απειλούν μόνο την Τουρκία, όχι τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 12 Μαΐου, σε σχέση με τις συριακές Κουρδικές Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG), οι οποίες χαρακτηρίζονται από την Άγκυρα ως τρομοκρατική οργάνωση.

«Δεν υπάρχει καμία απειλή είτε για τις ΗΠΑ ή την Ρωσία στην περιοχή. Η απειλή είναι εναντίον μας και των δικών μας ανθρώπων.  Αν θέλουν να μας κάνουν τη χάρη, είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ. Δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ φαίνονται  καλά  δίπλα σε μια τρομοκρατική οργάνωση» , δήλωσε ο Ερντογάν στις 12 Μαΐου πριν από την επίσκεψη στην Κίνα.

Ο ίδιος  είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι ακόμη σε διαδικασία μετάβασης μετά την εκλογή του Ν.Τραμπ ως προέδρου τον Ιανουάριο, ζητώντας μεγαλύτερη προσοχή και ευαισθησία στις διμερείς σχέσεις μετά την πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να εξοπλίσει τους Σύρους Κούρδους .

Ο Σουλτάνος απείλησε τις ΗΠΑ  ότι η απόφαση αυτή θα βλάψει τις στρατηγικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ερντογάν επανέλαβε επίσης ότι «η τρομοκρατική οργάνωση δεν μπορεί να εξαλειφθεί με μια άλλη τρομοκρατική οργάνωση», σε σχέση με τον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους  (ISIL) με τη χρήση της πολιτοφυλακής των Κούρδων YPG.

Η στάση του Ταγίπ Ερντογάν απέναντι στους Κούρδους, τους οποίους οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει εδώ και πολλά χρόνια να στηρίξουν και να συμβάλουν στις προσπάθειες τους για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους με εδάφη από τη Συρία, το Ιράκ και την Τουρκία τον καθιστά πλέον «εχθρό» και της Ουάσιγκτον.

Όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις οι σχέσεις των δύο χωρών ολοένα και επιδεινώνονται και ίσως έχουν λάβει και τροχιά σύγκρουσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την περιοχή.

Σύμφωνα με άρθρο του Σάββα Καλεντερίδη, «η  Τουρκία επιμένει στο θέμα και επιδιώκει τη βελτίωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Η προσέγγισή της στο θέμα αυτό είναι φανερή. Παρ’ όλα αυτά, αν αντί να δοθούν εγγυήσεις στην Τουρκία συνεχίσουν οι μέθοδοι εμπαιγμού της χώρας μας από πλευράς των ΗΠΑ, η Τουρκία θα δει το τέχνασμα και θα αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται.

Το ότι παρόμοιες τακτικές εμπαιγμού που ακολουθήθηκαν μετά την εισβολή στο Ιράκ από τις ΗΠΑ εις βάρος της Τουρκίας εφαρμόζονται και στη Συρία, μας επιτρέπει να περιμένουμε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ίδια πολιτική να μας «σερβιριστεί» εκ των έσω σε επόμενη φάση και στην Τουρκία. Η Τουρκία το βλέπει, θα το δει και θα τηρήσει ανάλογη στάση», αναφέρει ο έμπειρος αρθρογράφος.

 Η κάθε χώρα ωθείται να λαμβάνει πλέον μόνη της αποφάσεις σε «καίρια και ζωτικά ζητήματα» που την αφορούν· και ειδικά οι χώρες που βρίσκονται στην περιοχή μας, ξέρουν ότι το μέλλον τους βασίζεται στην δική τους ικανότητα αυτοάμυνας. Όταν έρθει η ώρα, η κάθε χώρα θα επιλέξει το δικό της δρόμο χωρίς να δώσει σημασία σε καμία σχέση που έχει με άλλη χώρα. Όποιο και αν είναι το τίμημα. Γιατί εντέλει αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά το μέλλον της χώρας», κατέληξε ο ίδιος.

Αυτό μεταφράζεται  στο ότι ο Ερντογάν δεν πρόκειται να συμμορφωθεί και δεν θα « πέσει» αμαχητί απέναντι σε ΗΠΑ και Ρωσία και πιθανόν να προβεί στο απονενοημένο διάβημα και εισβάλει στην Συρία.

Όπως έπραξε και ο Σαντάμ στο Κουβέιτ , ο Ερντογάν θα πέσει στην παγίδα και θα  κατηγορηθεί από την διεθνή κοινότητα, ενώ στην συνέχεια  θα  εξαναγκαστεί είτε να παραιτηθεί είτε να αναλάβει δράση το ΝΑΤΟ. Την συνέχεια την γνωρίζουμε όλοι.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια