Σούδα: Η γεωστρατηγική σημασία της βάσης και η συμφωνία του Π.Καμμένου με τις ΗΠΑ για την ενίσχυση των ΕΔ

Με την βάση του Ιντσιρλίκ να αποτελεί το μεγάλο ζήτημα στις σχέσεις Τουρκίας και ΝΑΤΟ η ναυτική βάση της Σούδας αλλά και η 115ΠΜ αποκτούν συνεχώς όλο και μεγαλύτερη αξία για τις ΗΠΑ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου δήλωσε προχθές ότι σε ότι αφορά την γερμανική Αεροπορία αυτή μπορεί να φύγει όποτε το επιθυμεί  από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ ύστερα από τα προβλήματα που ανέκυψαν σε ότι αφορούσε την απαγόρευση εισόδου στη βάση Γερμανών βουλευτών που ήθελαν να επισκεφθούν τη βάση και να έρθουν σε επαφή με τους Γερμανούς που βρίσκονται εκεί.

Παρόμοια προβλήματα έχουν αναφερθεί και με τις ΗΠΑ. Τον περασμένο Ιανουάριο η Τουρκία είχε απειλήσει ότι θα καθήλωνε  τα αμερικανικά αεροσκάφη στη βάση επειδή οι ΗΠΑ είχαν αρνηθεί να προσφέρουν αεροπορική κάλυψη στις τουρκικές δυνάμεις της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη».

Σε κάθε περίπτωση η τουρκική πολιτική στη βάση του Ιντσιρλίκ και οι σημαντικές διαφορές με τις ΗΠΑ που έχουν προκύψει από τον εξοπλισμό των Κούρδων της Συρίας καθιστά το όλο πλέγμα συνεργασίας αρκετά επισφαλές.

Στο πλαίσιο αυτό η αναβίβαση της γεωστρατηγικής θέσης της ναυτικής βάσης της Σούδας είναι κάτι παραπάνω από προφανής.

Η Σούδα, η 115ΠΜ και γενικότερα η Κρήτη έχει εδώ και καιρό αναβαθμιστεί ιδιαιτέρα.

Οι ασκήσεις της αμερικανικής Αεροπορίας με την ΠΑ έχουν πυκνώσει τα τελευταία δύο χρόνια με συχνές επισκέψεις αμερικανικών Μοιρών στην 115ΠΜ.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις συνεχείς πλέον συνεκπαιδεύσεις ελληνικών και αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Νατοϊκό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) το οποίο βρίσκεται και αυτό στη Σούδα.

Ταυτόχρονα η ναυτική διευκόλυνση της Σούδας έχει αποκτήσει καίρια σημασία για το αμερικανικό Ναυτικό και για αυτό το σκοπό σχεδιάζεται να εκτελεστούν εργασίες επέκτασης της.

Αυτό είχε δηλώσει και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις στον Έλληνα ομόλογό του Πάνο Καμμένο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του τελευταίου τον περασμένο Απρίλιο στις ΗΠΑ.

Υποδεχόμενος τότε τον Έλληνα υπουργό Άμυνας στο Πεντάγωνο, ο Τ.Μάτις είχε εκφράσει  την ευγνωμοσύνη του για τη φιλοξενία των αμερικανικών δυνάμεων στη Σούδα, «το μεγαλύτερο βαθύ λιμάνι της Μεσογείου», όπως την είχε αποκαλέσει, για να προσθέσει  ότι «μπορεί να υπάρξει η ανάγκη να το επεκτείνουμε λίγο».

Η σημασία που έχει επομένως η Σούδα για τις ΗΠΑ είναι και δεδομένη και αυταπόδεικτη.

Αυτό που πρέπει ν γίνει από την Ελλάδα και το υπουργείο άμυνας είναι η χώρα μας να εξαντλήσει τα οφέλη που μπορεί να αντλήσει από μια νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται  ο Πάνος Καμμένος ο οποίος έχει αντιληφθεί την γεωστρατηγική σημασία της Σούδας προσπαθώντας να επιτύχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη για τις ΕΔ σε μια περίοδο όπου τα κονδύλια για εξοπλισμούς έχουν πρακτικά εκμηδενιστεί ύστερα από την απαίτηση των Ευρωπαίων οι οποίοι δεν έχουν καταλάβει ή κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν από τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Έτσι σε πολιτικό -αλλά και ουσιαστικό- επίπεδο η ανανέωση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας για πέντε -ή και περισσότερα- χρόνια, αντί της ετήσιας ισχύος που έχει αυτή τη στιγμή έχει κρίσιμο χαρακτήρα για την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Στις ελληνοαμερικανικές επαφές που πραγματοποιούνται διαρκώς, σε πολλαπλά επίπεδα, τους τελευταίους μήνες η διάθεση για ανανέωση της συμφωνίας και μάλιστα για περισσότερα του ενός χρόνια, επαναλαμβάνεται διαρκώς και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια άκρως επιτυχημένη συμφωνία επ΄ ωφελεία και των δύο πλευρών.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια