Απίστευτο! Οι επιστήμονες μπορεί να ανακάλυψαν την πρώτη απόδειξη για την ύπαρξη των… Πολυσύμπαντων

Η πραγματικότητα μερικές φορές μπορεί να ξεπεράσει και την πιο «τρελή» φαντασία. Τώρα οι αστρονόμοι έρχονται να το επιβεβαιώσουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο.

Μια μελέτη σχετικά με μια διαστημική ανωμαλία που «ταλαιπωρεί» τους επιστήμονες εδώ και χρόνια, υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να εξηγηθεί από την θεωρία των παράλληλων Συμπάντων.

Για χρόνια, οι επιστήμονες μελετούν μια περίεργη ανωμαλία στο διάστημα: ένα τεράστιο μυστηριώδες «Ψυχρό σημείο» με μέγεθος περίπου 1,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός. Είναι πιο κρύο από ότι υπάρχει γύρω του, περίπου 0.00015 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με το futurism.

Οι αστρονόμοι πίστευαν ότι αυτή περιοχή ήταν πιο κρύα απλά επειδή είχε λιγότερη ύλη. Το αποκαλούσαν ένα τεράστιο «υπερκενό» (supervoid) και εκτιμούσαν ότι είχε 10.000 γαλαξίες λιγότερους από άλλα συγκρίσιμα τμήματα στο διάστημα.

Αλλά τώρα, σε μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα για τους γαλαξίες, Βρετανοί αστρονόμοι από τη Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία (RAS) λένε ότι αυτό το σημείο δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Πιστεύουν ότι οι γαλαξίες στο «κρύο σημείο» συγκεντρώνονται απλά γύρω από μικρότερα κενά που υπάρχουν εκεί σαν «φυσαλίδες». Αυτά τα μικρά κενά, ωστόσο, δεν μπορούν να εξηγήσουν τη διαφορά θερμοκρασίας που έχει παρατηρηθεί.

Πολυσύμπαντα;

Για να εξηγήσουν τις διαφορές θερμοκρασίας με τα μικρότερα κενά, οι ερευνητές λένε ότι είναι απαραίτητο ένα διαφορετικό κοσμολογικό μοντέλο. «Αλλά τα δεδομένα μας θέτουν ισχυρούς περιορισμούς σε κάθε προσπάθεια να το κάνουμε αυτό», εξηγεί ο ερευνητής Ruari Mackenzie σε ένα δελτίο τύπου της RAS. Ενώ η μελέτη έχει ένα μεγάλο περιθώριο σφάλματος, οι προσομοιώσεις υποδηλώνουν ότι υπάρχει ένα περιθώριο μόνο δύο τοις εκατό το σημείο να σχηματίστηκε τυχαία.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε εντελώς, ότι το σημείο προκαλείται από μια απίθανη διακύμανση που εξηγείται από το καθιερωμένο μοντέλο. Αλλά αν αυτό δεν μπορεί να το εξηγήσει, τότε υπάρχουν και άλλες πιο εξωτικές θεωρίες», δήλωσε ο ερευνητής Tom Shanks στο δελτίο τύπου. «Ίσως το πιο συναρπαστικό από αυτές να είναι ότι το «κρύο σημείο» να δημιουργήθηκε από μια σύγκρουση μεταξύ του Σύμπαντος μας με ένα άλλο σύμπαν».

Αν οι επόμενες και πιο λεπτομερείς μελέτες επιβεβαιώσουν τα ευρήματα αυτής της έρευνας, τότε θα είναι η πρώτη απόδειξη για τα πολυσύμπαντα, αν και χρειάζονται πολύ περισσότερα στοιχεία για να επιβεβαιώσουμε ότι ο κόσμος μας είναι πράγματι ένας από τους πολλούς.

Ηλίας Σιατούνης

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια