Τα ψηφιακά νομίσματα που θέλουν να «εκθρονίσουν» το bitcoin ως «νόμισμα των κυβερνοεγκληματιών»

Το ψηφιακό νόμισμα bitcoin έχει σε μεγάλο βαθμό καθιερωθεί ως ο προτιμώμενος τρόπος πληρωμής για κυβερνοεγκληματίες όπως οι χάκερ της κυβερνοεπίθεσης με το ransomware WannaCry, που μόλυνε 300.000 υπολογιστές ανά τον κόσμο, ζητώντας λύτρα σε bitcoins για να «ξεκλειδώσει» τα αρχεία στα οποία την πρόσβαση είχε αποκλείσει.

Το βασικό του πλεονέκτημα, όπως αναφέρει το Reuters, είναι η έκτασή του: Η συνολική αξία των bitcoins που κυκλοφορούν είναι πάνω από διπλάσια αυτής του επόμενου ψηφιακού νομίσματος- ανταγωνιστή.
Ωστόσο, εφόσον το bitcoin λειτουργεί μέσω της τεχνολογίας blockchain (ενός «κατάστιχου» στο οποίο γίνονται όλες οι συναλλαγές) οι πληρωμές μπορούν να εντοπιστούν, εάν ο χρήστης δεν έχει τις γνώσεις για να καλύψει καλύτερα τα ίχνη του.
Γενικότερα, πλέον οι πιο εξελιγμένοι και ικανοί κυβερνοεγκληματίες χρησιμοποιούν περίπλοκες μεθόδους για να αποκρύψουν τα ίχνη τους, όπως το αποκαλούμενο «chain-hopping», όπου τα χρήματα κινούνται από το ένα ψηφιακό νόμισμα στο άλλο, δημιουργώντας μια διαδρομή που είναι δύσκολο να εντοπιστεί.
Επίσης, νέας γενιάς νομίσματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους, τα οποία είναι σχεδιασμένα εξαρχής έχοντας κατά νου την ανωνυμία και τη μυστικότητα, όπως το Monero, το Dash και το Z-Cash.
Μάλιστα, το Monero εμφανίστηκε πρόσφατα στην επικαιρότητα: Την Τρίτη, ειδικοί ανέφεραν πως ένας ιός ο οποίος εκμεταλλεύεται το ίδιο τρωτό σημείο με το WannaCry είχε μολύνει πάνω από 200.000 υπολογιστές, τους οποίους χρησιμοποιούσε για την παραγωγή Monero (μια διαδικασία που είναι γνωστή ως mining- «εξόρυξη»).
Ωστόσο, η συνολική αξία των Monero είναι περίπου 425 εκατ. δολάρια- πολύ χαμηλότερη αυτής του bitcoin, και η μετατροπή του σε «πραγματικά» χρήματα είναι δύσκολη.
Για αυτόν τον λόγο, η επίθεση για το Monero δεν ζητούσε λύτρα, αλλά αντ'αυτού οι αυτουργοί της προτιμούσαν να μολύνουν υπολογιστές για να χρησιμοποιήσουν την υπολογιστική ισχύ τους για την παραγωγή νέων νομισμάτων.
«Αυτό συνέβαινε και στο bitcoin πριν γίνει μεγάλο- υπήρχαν πολλά botnets που μόλυναν υπολογιστές οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για το mining των bitcoins, αλλά τώρα πρακτικά δεν μπορείς να το κάνεις σε κανονικούς υπολογιστές, επειδή χρειάζεσαι εξειδικευμένο hardware» λέει ο Τζόναθαν Λεβίν, CEO της Chainanalysis.
«Αν το Monero καθιερωθεί και γίνει το ίδιο μεγάλο με το bitcoin, με την ίδια ρευστότητα, αυτό θα σημαίνει πως η εγκληματική δραστηριότητα θα πάει από τη χρήση υπολογιστών για mining στους εκβιασμούς» προσθέτει.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια