Συντάξεις-σοκ: Στα 722 ευρώ η μέση κύρια σύνταξη του ΕΦΚΑ!

Γράφει η Αμέλια Αναστασάκη

Στα συσσίτια τρέχουν οι συνταξιούχοι με τις πενιχρές συντάξεις που λαμβάνουν κάθε μήνα, αφού αντιμετωπίζουν σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στα καθημερινά τους έξοδα.

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσα σε ένα χρόνο «κατάφερε» να υπογράψει δύο μνημόνια αλλά και την απόλυτη φτωχοποίηση της τρίτης ηλικίας. Σοκάρουν τα νέα δεδομένα στο Ασφαλιστικό. Τα τελευταία μέτρα «χτυπούν» για άλλη μία φορά τα «εύκολα θύματα». Τους συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται να ζήσουν με «ψίχουλα»... Οι απανωτές περικοπές που έχουν επιβληθεί στους απόμαχους της ζωής τα τελευταία χρόνια, δεν «πτοούν» την κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε μέσα σε ένα χρόνο να «αποδεκατίσει» όσες συντάξεις βρίσκονται στα επίπεδα των 1.000 ευρώ.
Κανένα έλεος και καμία συμπόνοια για τους συνταξιούχους που δούλευαν για πολλά χρόνια και πλήρωναν με συνέπεια τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με σκοπό να βγουν στη σύνταξη και να ζήσουν μέχρι το τέλος της ζωής τους με αξιοπρέπεια. Οι δραματικές μειώσεις φαίνεται πως δεν έχουν τελειωμό. Ήδη οι αποδοχές των συνταξιούχων έχουν μετατραπεί σε «χαρτζιλίκια» που δεν φτάνουν για να πληρωθούν τεράστια πάγια έξοδα και φόροι!
Και να σκεφτεί κανείς ότι, ακόμη δεν έχουν ενσωματωθεί οι νέες περικοπές! Ούτε τα «ψαλίδια» που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου τον περασμένο Μάιο (2016), αλλά ούτε και τα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν από τη Βουλή την περασμένη εβδομάδα (19/5/2017)! Δυστυχώς οι συνταξιούχοι έχουν μεγάλο... δρόμο μειώσεων να διαβούν! Ήδη 4 στις 10 συντάξεις είναι κάτω από τα 500 ευρώ μεικτά! Περίπου 1,2 εκατομμύρια κύριες συντάξεις κυμαίνονται μεταξύ 334-384 ευρώ! Δηλαδή σε πολλές περιπτώσεις δεν ξεπερνούν ούτε καν την Εθνική Σύνταξη των 384 ευρώ!
Απίστευτο και όμως απόλυτα πραγματικό! 962.000 κύριες συντάξεις είναι σε επίπεδα κάτω των 1.000 ευρώ, με την πλειοψηφία τους να κυμαίνονται από 670 έως 720 ευρώ. Αναλυτικά, η μέση κύρια σύνταξη γήρατος κυμαίνεται στα 820 ευρώ μεικτά, η μέση κύρια σύνταξη θανάτου (χηρείας) στα 510 ευρώ, ενώ η μέση αναπηρική δεν ξεπερνά το ποσό των 565 ευρώ! Αντιστοίχως, οι μέσες επικουρικές βρίσκονται στα επίπεδα των 170 ευρώ, ενώ το μέσο μέρισμα δεν «ξεφεύγει» από το... φράγμα των 100 ευρώ! Με αυτά τα χρήματα καλούνται οι συνταξιούχοι να ζήσουν και να συντηρήσουν -όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις- και τα άνεργα μέλη των οικογενειών τους.

Τι πρέπει να γνωρίζουν παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι
Να σημειωθεί ότι, οι παλαιές συντάξεις αυτή τη στιγμή καταβάλλονται μαζί με την «προσωπική διαφορά», δηλαδή το ποσό που «μένει εκτός» με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, και η οποία αναμένεται να περικοπεί -με βάση τα νέα μέτρα- έως 18% στις κύριες και έως 18% στις επικουρικές συντάξεις, ανά περίπτωση. Και πάντα προς το παρόν. Καθώς όλα δείχνουν ότι οι «προσωπικές διαφορές» θα καταργηθούν πλήρως μέσα στην επόμενη τριετία!


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια