Προκαλεί η Τουρκία - Δεσμεύει το μισό Αιγαίο με NAVTEX

Την ώρα που είναι σε εξέλιξη διπλωματικός πόλεμος μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας η Τουρκία δεσμεύει για άλλη μια φορά παράνομα το Αιγαίο με NAVTEX.

Οι Τούρκοι φέρεται να κλιμακώνουν την ένταση με μια επίδειξη ισχύος έναντι της χώρας μας με τις συνηθισμένες τακτικές στο Αιγαίο. Σήμερα το τουρκικό ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «Οι απόψεις μας σχετικά με τις δηλώσεις και τη στάση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας που απειλούν την ειρήνη και την ηρεμία στο Αιγαίο είναι γνωστές στην κοινή γνώμη από παλαιότερα με διάφορες αφορμές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στη χθεσινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Το ελληνικό ΥΠΕΞ δήλωσε χθες "Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα".

Παράλληλα οι παραβιάσεις και οι παραβάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου εξακολουθούν να αποτελούν καθημερινή ρουτίνα. Σημειώνεται ότι χθες για μια ακόμα φορά συνεπής στο ραντεβού τους…. ζευγάρι τουρκικών μαχητικών F-16 και ένα μεμονωμένο αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας/ηλεκτρονικού πολέμου τύπου CN-235 εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο. Ο σχηματισμός των F-16 προέβη σε τέσσερις παραβιάσεις του FIR Aθηνών ενώ το CN-235 εισήλθε και εξήλθε νότια.

Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πού μπορεί να φτάσει η γειτονική χώρα καθώς ο Ερντογάν ειναι ο απρόβλεπτος παράγοντας που όλοι φοβούνται, επιπλέον τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας αλλά και το Πεντάγωνο ειναι πάντα σε επιφυλακή.

Η παράνομη δέσμευση περιοχών σε Ελλάδα και Κύπρο με ΝΑVTEX από την Τουρκία προϊδεάζει για μια περίοδο έντασης σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο. Η νέα NAVTEX  424/17 που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύει εκτεταμένη περιοχή στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο για τη διεξαγωγή άσκησης Έρευνας και Διάσωσης (Search And Rescue-SAR) σήμερα, 27 η προάσκηση και στις 3 Μαΐου με 5 Μαιϊου ειναι η άσκηση.



Η περιοχή που δεσμεύει μεταξύ Ψαρών, Σκύρου, και Λέσβου και μεταξύ Λέσβου και Χίου επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το γεγονός οτι θέλει να επιβάλει την διχοτόμηση του Αιγαίου.

Όπως δήλωσε στο OnAlert o Αντιστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης "γίνεται αντιληπτό, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μια περίοδος έντονων πιέσεων για τη χώρα μας, που θα εκδηλωθούν από την πλευρά της Τουρκίας. Αυτές θα περιλαμβάνουν αφ΄ ενός μεν ενέργειες για το προσφυγικό – μεταναστευτικό αλλά το πραγματικό διακύβευμα θα είναι η κλιμάκωση των προκλήσεων στο χώρο του Αιγαίου (γκρίζες ζώνες, παραβιάσεις - παραβάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, δεσμεύσεις περιοχών, κ.λπ)".

Επιπλέον το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Barbaros» πραγματοποιεί ήδη έρευνες ανοιχτά των Κατεχομένων, ενώ έχει αναγγείλει διεξαγωγή ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αλλά και την πόντιση και ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής (από πλοίο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού) εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Μάλιστα δόθηκε άδεια για τις σεισμικές έρευνες από το Μπαρμπαρός που άρχισαν και πάλι στις 20 Απριλίου στα “χωρικά ύδατα” του ψευδοκράτους, σύμφωνα με δηλώσεις του “υπουργού οικονομίας και ενέργειας”, Σουνάτ Ατούν. Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το “υπουργείο οικονομίας και ενέργειας” αναφέρει ότι ο κ. Ατούν δήλωσε επίσης ότι θα δοθεί επίσης άδεια για να γίνει δεύτερη ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή της Σύγκρασης, ως συνέχιση του πηγαδιού – όπως γράφει – που είχε γίνει για σκοπούς γεώτρησης εκεί το 2011.

Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πάντως είναι πάντα σε ετοιμότητα για να αποτρέψουν οποιαδήποτε απειλή.


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια