CNN: Η τουρκική Δημοκρατία «πέθανε» - Ο Erdogan θα εφαρμόσει το σχέδιο του...

Οι επικριτές λένε ότι ο Erdogan, στην πραγματικότητα, θέλει να γίνει δικτάτορας


Η νίκη που πέτυχε ο Recep Tayyip Erdogan στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση ήταν ιστορική.
Έτσι χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του τουρκικού δημοψηφίσματος η αρθρογράφος του CNN, Frida Ghitis,
σχολιάζοντας ότι αν και οι υποστηρικτές της συνταγματικής μεταρρύθμισης θα κάνει τον Erdogan πολύ πιο ισχυρό, ενδεχομένως για πολλά ακόμη χρόνια, το αποτέλεσμα δεν αποκλείεται να μετατρέψει την Τουρκία σε μια λιγότερο δημοκρατική χώρα, πιο διχασμένη και πιο θρησκευτική από ποτέ.
Άλλωστε, δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι την τελευταία στιγμή, όταν η καταμέτρηση έδειξε ότι το «όχι» ψηφοφορία απειλεί το λεπτό προβάδισμα του «ναι», οι εκλογικές αρχές παρενέβησαν για να ανακοινώσουν ότι θα επιτρέψουν ασφράγιστα ψηφοδέλτια να καταμετρηθούν, κατά παράβαση των κανόνων.
Ήδη η πορεία προς την ψηφοφορία έδωσε τεράστια πλεονεκτήματα στο στρατόπεδο του "ναι", κυρίως με τη μορφή της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης.
Εν τω μεταξύ, οι αντίπαλοι αντιμετώπισαν τον εκφοβισμό και τον κίνδυνο απώλειας της θέσης εργασίας τους, εφόσον εκφράσουν δημόσια τις απόψεις τους.
Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο Erdogan κέρδισε μια ιστορική νίκη, καθώς μπορεί να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για να παραμείνει στην εξουσία μέχρι και το 2029.
Ο Erdogan, ένας χαρισματικός, αυταρχικός και λαϊκιστής ηγέτης, βρίσκεται στο επίκεντρο των διαφορών στη χώρα.
Με την υποστήριξη μόλις της μισής χώρα και με τις τρεις μεγαλύτερες πόλεις - Κωνσταντινούπολη, Άγκυρα και Σμύρνη - να ψηφίζουν όχι, ο Erdogan θα αναλάβει τις νέες αρμοδιότητες του κάτω από ένα σύννεφο αμφιβολίας.
Αυτή η αίσθηση της ανασφάλειας είναι πιθανό να κάνει τον Erdogan περισσότερο, όχι λιγότερο, αυταρχικό.
Άλλωστε ποτέ δεν υπήρξε συμβιβαστικός ηγέτης.
Αντ΄ αυτού έχει υποδαυλίσει τις ιδεολογικές, κοινωνικές και θρησκευτικές διαιρέσεις.
Και έχει εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία - και κάθε πρόκληση - να ενισχύσει τη δύναμή του.
Δεν άφησε να χαθεί ούτε η ευκαιρία που του έδωσε το δημοψήφισμα της Κυριακής.
Κατάφερε να προωθήσει την σταδιακή κατάργηση του κοινοβουλευτικού συστήματος της Τουρκίας και τη μετατροπή του σε προεδρικό.
Μέχρι τώρα, ο Πρόεδρος είχε πολύ περιορισμένο ρόλο, χωρίς να συνδέεται με οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα και χωρίς μεγάλες δυνάμεις.
Όμως, το νέο σύστημα θα μετατρέψει επίσημα το ρόλο του σε μια επιβλητική εκτελεστική εξουσία.
Ο Erdogan, ο οποίος δεν έχει χάσει ποτέ σε εκλογές, θα επαναλάβει το ρόλο του ως ο ηγέτης του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ή AKP, το οποίο ίδρυσε και χρησιμοποιείται ως όχημα για την μετεωρική του άνοδο στον πιο ισχυρό ηγέτης της Τουρκίας.
Αυτός θα οδηγήσει το κόμμα που κατέχει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, να αναλάβει τον έλεγχο και της νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, και σύντομα να ενισχύσει την κυριαρχία του πάνω στο δικαστικό σώμα.
Οι νέες εκλογές θα διεξαχθούν το 2019, οπότε θα πρέπει να καταργηθεί η θέση του πρωθυπουργού.
Μέχρι τότε, ο Πρόεδρος θα είναι σε θέση να ορίσει 12 από τους 15 δικαστές του ανώτατου δικαστηρίου, να επιλέγει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και να διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στη σύνταξη της νομοθεσίας.
Οι επικριτές λένε ότι ο Erdogan, στην πραγματικότητα, θέλει να γίνει δικτάτορας.
Άλλωστε, η απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 αποδείχθηκε τόσο χρήσιμη για τον τούρκο πρόεδρο που πολλοί εξακολουθούν να θεωρούν ότι το ενορχήστρωσε ο ίδιος.
Μέσα σε λίγες ώρες από την ανάκτηση της εξουσίας, ξεκίνησε μια καταστολή εντυπωσιακού μεγέθους, φυλακίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και καθαιρώντας εκατοντάδες χιλιάδες από τις δουλειές τους στο στρατό, στα πανεπιστήμια, στα δικαστήρια και αλλού.
Το πραξικόπημα απέτυχε και η πραγματική δημοκρατία πέθανε στο πέρασμά του.
Όμως, πολύ πριν από το πραξικόπημα, οι αντιδημοκρατικές τάσεις του Erdogan ήταν ήδη εμφανείς.
Χρόνια πριν, η Τουρκία είχε ήδη φυλακίσει τους περισσότερους δημοσιογράφους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Και αυτό ήταν μόνο ένα από τα σημάδια που η φιλελεύθερη και πλουραλιστική δημοκρατία δεν ήταν στην ατζέντα του Erdogan.
Ενώ ένα μεγάλο μέρος της χώρας εξακολουθεί να προσβλέπει στο να δει την Τουρκία να πλησιάζει τη φιλελεύθερη Δύση και να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αλλά είναι ανάθεμα για το άλλο μισό.
Έτσι, πολλοί ανησυχούν για το πόσο μακριά ο Erdogan μπορεί να πάει στην προώθηση κοινωνικά συντηρητικών και θρησκευτικών απόψεων του, καθώς ο ίδιος προσπαθεί να αναμορφώσει τη χώρα.
Οι γυναίκες ήταν έξω φρενών όταν ο Πρόεδρος μίλησε για την «ευαίσθητη φύση» των γυναικών και δήλωσε ότι «η θρησκεία μας [Ισλάμ] έχει καθορίσει τη θέση για τις γυναίκες. Μητρότητα»
Ίσως, όμως, τίποτα δεν φαίνεται περισσότερο στην ατζέντα του εξισλαμισμού από ό, τι τα σχέδια της εκπαίδευσης της κυβέρνησης για μια χώρα στην οποία το κοσμικό κράτος ήταν το κεντρικό δόγμα.
Ο Erdogan έχει δηλώσει ότι θέλει να ενισχύσει την «ευσεβή γενιά», και το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ένα νέο πρόγραμμα σπουδών που περιλαμβάνει τη μελέτη τεράστιων ποσοτήτων θρησκευτικών κειμένων.
Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τον τουρκικό λαό;
Ουδείς γνωρίζει, όταν ο Erdogan επιχειρεί να προχωρήσει με το σχέδιό του να διαβρώσει την εκκοσμίκευση του κράτους και να εδραιώσει την εξουσία του.
Για εκείνους που θέλουν την Τουρκία να συνεχίσει στο δρόμο της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, το μονοπάτι θα είναι πολύ απότομο, καταλήγει η Ghitis.

Πηγή www.bankingnews.gr

* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια