FeaturedPost Slider Top

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

ΥΠΕΞ: «Καταγγέλλουμε στην Διεθνή Κοινότητα την επικίνδυνη συμπεριφορά της Τουρκίας» αλλά μέχρι εκεί...

Tου Θεόφραστου Ανδρεόπουλου

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στις προκλητικές δηλώσεις του υπουργού Ευρωπαικών Υποθέσεων της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ, ότι το Αγαθονήσι είναι τουρκικό νησί, χωρίς όμως να ζητεί από το ΝΑΤΟ το οποίο είμαστε «σύμμαχοι» με την Τουρκία ή ευθέως τις ΗΠΑ που σε λίγους μήνες
παραδίδουν τα F-35 στην Τουρκία με κάποιο τρόπο να πιέσουν την Αγκυρα να «συνέλθει» πριν ξεσπάσει κάποια φωτιά που θα διαλύσει ολόκληρη τη νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας.

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα».

«Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που συνέταξαν οι συνεργάτες του Νίκου Κοτζιά.

«Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Μετά τον Τούρκο ΥΠΑΜ Φ.Ισίκ που αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία στο Αγαθονήσι με συνέντευξή του σήμερα ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ λέει και αυτός ότι είναι τουρκικό νησί.

Παράλληλα επιτίθεται στον Πάνο Καμμένο λέγοντας ότι δεν πρόκειται για σοβαρό πολιτικό.

«Δεν μπορούμε να πάρουμε σοβαρά τον Ελληνα υπουργό Αμυνας. Δεν φέρει το ειδικό βάρος που πρέπει να έχουν οι πολιτικοί».

Αφορμή για αυτή την επίθεση αποτέλεσε η επίσκεψη Καμμένου στο Αγαθονήσι το Πάσχα. «Το Αγαθονήσι ανήκει στην Τουρκία. Είναι τουρκική γη. Αυτό που έκανε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας δεν είναι σοβαρή κίνηση» είπε ο Τσελίκ στην τουρκική τηλεόραση.

Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε για την υπόθεση των 8 Τούρκων φυγάδων αξιωματικών που βρίσκονται στην Ελλάδα  ότι «πρέπει να επιστρέψει αμέσως τους δολοφόνους η Ελλάδα».

Πριν λίγες ημέρες για το Αγαθονήσι τα ίδια δήλωσε και ο Τούρκος ΥΠΑΜ Φ.Ισίκ.

Ο Φικρί Ισίκ είπε ότι η Άγκυρα «δεν πρόκειται να αποδεχθεί τετελεσμένα την ελληνική κυριαρχία στο Αγαθονήσι» το οποίο σημειωτέον είναι το βορειότερο άκρο των Δωδεκανήσων

Το Αγαθονήσι δεν έιναι κάποιος έρημος βράχος αλλά ένα νησί με μόνιμο πληθυσμό 200 κατοίκους και πρώτη φορά επίσημα κυβερνητικά χείλη αμφισβητούν την ελληνικότητά του.

Μέχρι τώρα αυτό γίνονταν διαμέσου του τύπου ή από αντιπολιτευτικές δυνάμεις.

Έτσι ο Τούρκος ΥΠΑΜ δεν υπολογίζει την Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947, διά της οποίας παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα. Τώρα το κάνει και ο έτερος Τούρκος υπουργός και μάλιστα αυτός που υποτίθεται έχει αναλάβει τα ζητήματα Τουρκίας-ΕΕ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις δηλώσεις αυτές ο Ισίκ τις έκανε στην κεμαλική εφημερίδα «Sozcu».

Οι κεμαλιστές είναι αυτοί που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες την «εκστρατεία» προπαγάνδας για τα 18 υποτίθεται νησιά που «η Ελλα΄δα κατέχει παρανόμως». Έτσι λοιπόν φαίνεται η συνέχεια του τουρκικού πολιτικού συστήματος στις διεκδικήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα.

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

«Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας που προβαίνει σε προκλητικές δηλώσεις αμφισβήτησης των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί ιστορικά και κατοχυρωθεί από το Διεθνές Δίκαιο τον προηγούμενο αιώνα.

Καταγγέλλουμε στη Διεθνή Κοινότητα και τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ τη συνεχιζόμενη αναθεωρητική και επικίνδυνη αυτή συμπεριφορά της Τουρκίας.

Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι αυτή τη φορά η αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου διατυπώνεται από τα χείλη του Υπουργού που είναι αρμόδιος για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».


* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :