Η ανθρωπότητα ετοιμάζεται να γνωρίσει τον αληθινό ρωσικό «Κόκκινο Οκτώβρη»

Το μεγαλύτερο πυρηνικό υπερ-υποβρύχιο στον κόσμο – Δείτε τι μεταφέρει!


Πλήρη ναυτική κυριαρχία ετοιμάζει ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν για την χώρα του στα βάθη των Ωκεανών και των θαλασσών ανά τον κόσμο, με την ναυπήγηση ενός υποβρυχίου φαινόμενο με στόχο την τεχνολογική υπεροχή έναντι της  δύσης.

Το ρωσικό ναυτικό πρόκειται να παραλάβει το μεγαλύτερο πυρηνικό υποβρύχιο στον κόσμο, το οποίο θα ξεπεράσει ακόμη και τα θρυλικά υπερ-υποβρύχια  κλάσης Typhoon.


Το πυρηνικό υποβρύχιο σχέδιο 09852 (Belgorod) θα γίνει το μεγαλύτερο υποβρύχιο στο ρωσικό ναυτικό και στον κόσμο.

Το μέγεθός του θα ξεπεράσει κατ πολύ όλα τα προηγούμενα όπως το κλάσης Akula, «Ντμίτρι Ντονσκόι». που είναι σήμερα το μεγαλύτερο πυρηνικό υποβρύχιο σύμφωνα με το βιβλίο με τα παγκόσμια ρεκόρ Guinness.

Το σχέδιο 09852 έχει σχεδιαστεί για να διεξάγει ερευνητικές αποστολές. Θα μεταφέρει μη επανδρωμένα οχήματα βαθέων υδάτων και  καθώς και ειδικό επιστημονικό εξοπλισμό.

Αυτά θα ασχοληθούν επισταμένα εκτός των στρατιωτικά τους καθήκοντα και  με τη μελέτη του πυθμένα της ρωσικής Αρκτικής, με στόχο την αναζήτηση κοιτασμάτων και ορυκτών σε μεγάλα βάθη και την υποβρύχια επικοινωνία.

Το υποβρύχιο κατασκευάζεται  με βάση το έργο  949A που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί.

Αυτά τα σκάφη κατασκευάστηκαν  στην ΕΣΣΔ ως απάντηση στην ανάπτυξη αμερικανικών αεροπλανοφόρων που πλέουν στους ωκεανούς.

Το νέο ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο «τέρας» θα διαθέτει είκοσι υπερηχητικούς αντι-πλοϊκούς πυραύλους «Granit»  επί του σκάφους και αυτό αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για τις καταστροφικές δυνατότητες του.

Το πραγματικό όμως όπλο του είναι το μη επανδρωμένο υποβρύχιο όχημα «status-6».

Στα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους, το αμερικανικό περιοδικό free Beacon και ο αρθρογράφος Bill Gertz δημοσίευσε ένα άρθρο αναφορικά με έκθεση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, η οποία  ανέφερε ότι οι Ρώσοι  πραγματοποίησαν  επιτυχημένη δοκιμή του «μη επανδρωμένου πυρηνικού υποβρυχίου, ικανού  να αποτελέσει «πυρηνικό όπλο».

Στις δοκιμές συμμετείχει το υποβρύχιο ειδικού σκοπού Β-90 «Σάρωφ».



Η εντολή του ρωσικού γενικού επιτελείου του πολεμικού ναυτικού, είναι το πέρας της  κατασκευής του υποβρυχίου να έχει ολοκληρωθεί έως το 2018.

Αναμένεται να έχει μήκος έως και 184 μέτρα.

Αυτό είναι 11 μέτρα μεγαλύτερο από το μεγαλύτερο πυρηνικό υποβρύχιο της Ρωσίας, το κλάσης (ΝΑΤΟ) Typhoon.

Επίσης το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Belgorod θα είναι 14 μέτρα μακρύτερο από το USS Pennsylvania, το μεγαλύτερο υποβρύχιο του στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Η πρωταρχική αποστολή των υποσυστημάτων που θα μεταφέρει θα είναι η έρευνα στην ανεξερεύνητη περιοχή της Αρκτικής,  εν μέσω φόβων ότι η Ρωσία και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να συγκρουστούν  για το πετρέλαιο κάτω από τον Βόρειο Πόλο.

Ο καθηγητής της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών, Βαντίμ Κοζουγιούλ, δήλωσε ότι το υποβρύχιο «Belgorod» θα γίνει όχι μόνο το μεγαλύτερο, αλλά και  το μοναδικό υποβρύχιο του ρωσικού ναυτικού στόλου που θα διαθέτει αυτές τις δυνατότητες, χωρίς να αναφέρει όμως «όλες» αυτές τις δυνατότητες.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο  «Belgorod» θα μεταφέρει το αυτόνομο σκάφος βαθέων υδάτων «Losharik», το οποίο θα μεταφέρει και θα εγκαταστήσει αυτόνομα συστήματα στο βυθό του Αρκτικού Ωκεανού και των Θαλασσών , ενώ θα διαθέτει και σύστημα υποβρύχιας παρακολούθησης στο βυθό των αρκτικών υδάτων» , είπε ο ίδιος.

Πριν ξεκινήσει η κατασκευή του υποβρυχίου Project 09852, το κλάσης Typhoon ήταν ένα από τα πιο μοναδικά συστήματα όπλων στον κόσμο.

Το μήκος του είναι 173 μέτρα, και το πλάτος είναι 23 μέτρα. Υπάρχουν θέσεις μάχης, καμπίνες πληρωμάτων, σάουνα, πισίνα, γυμναστήριο  ακόμη και δωμάτιο καπνιστών .

Επιπλέον, είναι εξοπλισμένο με 20 εκτοξευτές των μεγαλύτερων βαλλιστικών πυραύλων RSM-52, εκ των οποίων ο καθένας είναι «οπλισμένος» με 10 πυρηνικές κεφαλές.

Υπάρχουν έξι σωλήνες τορπιλών στο μπροστινό τμήμα του υποβρυχίου, οι οποίες μπορούν να εκτοξεύσουν τορπίλες και υποβρύχια βλήματα υψηλής ταχύτητας αλλά και να τοποθετήσουν νάρκες.

Επί του παρόντος, από τα έξι πυρηνοκίνητα υποβρύχια του έργου 941 που κατασκευάστηκαν για το ρωσικό ναυτικό, μόνο ένα είναι ακόμη σε υπηρεσία το «Dmitry Donskoy».

Το υποβρύχιο δοκιμάζει νέους τύπους ναυτικών όπλων και εξοπλισμού. Οι πρώτες εκτοξεύσεις του νεότερου βαλλιστικού πυραύλου Bulava πραγματοποιήθηκαν από αυτό ειδικά το υποβρύχιο «φόβητρο».

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα του Ρωσικού Ναυτικού περιλαμβάνει την ναυπήγηση 10 πυρηνοκίνητων υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Borei εκ των οποίων τα τρία K-535 Yury Dolgorukiy, K-550 Aleksandr Nevskiy και K-551 Vladimir Monomakh έχουν ήδη παραδοθεί.


Αυτά θα προστεθούν στα υπάρχοντα 3 πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Delta III, ένα πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Typhoon και 6 πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Delta IV.

Παράλληλα με τα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων το Ρωσικό Ναυτικό αυτή την περίοδο ναυπηγεί 12 επιθετικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Yasen εκ των οποίων ένα το Κ-329 Severodvinsk έχει ήδη παραδοθεί στο Ρωσικό Ναυτικό ενώ το δεύτερο το Κ-561 Kazan πρόκειται να παραδοθεί το 2016 και το τρίτο το K-573 Novosibirsk το 2017.

Συνολικά έχουν παραγγελθεί μέχρι σήμερα 7 υποβρύχια με δυνατότητα άσκησης δικαιώματος παραγγελίας επιπλέον 5 υποβρυχίων.

Τα υποβρύχια αυτά συμπληρώνονται από

  • 7 πυρηνοκίνητα υποβρύχια εξοπλισμένα με βλήματα cruise κλάσης Oscar II,
  • 2 επιθετικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια κλάσης Sierra-II,
  • 4 επιθετικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια Victor-III,
  • 9 επιθετικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια Akula.

Εκτός από τα παραπάνω 23 πυρηνοκίνητα υποβρύχια το Ρωσικό Ναυτικό διαθέτει

  • 13 υποβρύχια συμβατικής πρόωσης κλάσης Kilo Project 877,
  • 1 υποβρύχιο συμβατικής πρόωσης κλάσης Kilo Project 877EKM,
  • 1 υποβρύχιο συμβατικής πρόωσης κλάσης Kilo Project 877LPMB,
  • 1 υποβρύχιο συμβατικής πρόωσης Kilo Project 877V,
  • 2 υποβρύχια συμβατικής πρόωσης κλάσης Improved Kilo Project 636.3 και
  • 1 υποβρύχιο συμβατικής πρόωσης κλάσης Lada

Η  ηγεσία του Ρωσικού Ναυτικού ακολουθεί την παλαιά πολιτική επίδειξης ισχύος του Σοβιετικού Ναυτικού σε όλα τα πλάτη και μήκη του πλανήτη αμφισβητώντας την πρωτοκαθεδρία του Αμερικανικού Ναυτικού μετά από δύο δεκαετίες.

Η πρακτική των Ρώσων να αποστέλλουν υποβρύχια και βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας στις ΗΠΑ Βρετανία, Νορβηγία, Σουηδία και Βαλτικές χώρες αφορά όχι μόνο στην συλλογή πληροφοριών αλλά κυρίως  στην δοκιμή του μηχανισμού άμεσης αντίδρασης των  χωρών αυτών, και στην αξιολόγηση της αποφασιστικότητας των ηγεσιών τους για τον τρόπο με τον οποίο θα χειριστούν την παρουσία των ρωσικών υποβρυχίων και αεροσκαφών.

Το Ρωσικό πολεμικό ναυτικό αν και ευρίσκεται σε φάση μεταμόρφωσης και αναβάθμισης παραμένει άκρως επικίνδυνο για το ΝΑΤΟ, ενώ νατοϊκοί επιτελείς  εκτιμούν ότι  εάν περατώσει τα περισσότερα προγράμματα του,  θα καταστεί πραγματικά πάρα πολύ επίφοβο.



* Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μη συμπίπτουν με τις απόψεις του/της αρθρογράφου ή τα περιεχόμενα του άρθρου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια